Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal moet weg. Maar daar zijn de bewoners van het Groningse dorp het niet mee eens, zo blijkt uit een reportage van het AD. ‘Want asielzoekers geven de dag kleur, steken hun handen uit de mouwen én zorgen voor werkgelegenheid.’
Eind maart besloot het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat het asielzoekerscentrum na 25 jaar wordt gesloten. Dat bericht kwam hard aan in de 7.000 inwoners tellende gemeente. Ben Schomaker, voorzitter van de dorpsraad, zegt: ‘Het zal toch niet waar zijn, dacht ik. Ik ben er absoluut niet blij mee. Deze mensen leveren net dat plusje extra, wat je als krimpdorp nodig hebt.’
Die innige band met het azc was er niet vanaf het begin. Het AD schrijft hoe in 1994 het azc werd beschoten en dat er regelmatig dreigbrieven op de mat vielen. En ook vandaag de dag stemt 20 procent van de bewoners PVV, dus ook zij zullen naar verwachting niet rouwig zijn om de sluiting van het azc. Desondanks is een meerderheid in Musselkanaal in de loop der jaren gehecht geraakt aan de asielzoekers. Het AD schrijft:
"Zo is er het Work-out team, dat klusjes in Musselkanaal opknapt. Dat bestaat deels uit asielzoekers, die blij zijn dat ze zich nuttig kunnen maken. ,,Ze werken als ezels, zo hard”, zegt Schomaker. ,,Terwijl dat helemaal niet hoeft. Maar ja, ze willen graag.”"
En:
"Waar de rest van het land de afgelopen kwart eeuw vooral veel praatte, discussieerde en polariseerde over vluchtelingen, zetten ze er in Musselkanaal de schouders onder. Een Musselkanaler is nou eenmaal geen type dat zich snel van de wijs laat brengen. De inwoners van de katholieke enclave zijn rustig, vriendelijk, gemoedelijk ook wel. Een beetje linksig, zeggen sommigen."
Dat het azc gesloten moet worden, heeft te maken met een forse afname van het aantal asielzoekers. Door heel Nederland worden centra gesloten door het COA. Behalve de bewoners van Musselkanaal is ook wethouder Francis Boen van de gemeente Stadskanaal, waar Musselkanaal onder valt, ‘onaangenaam verrast’ dat uitgerekend ‘hun’ azc daar ook onder valt. En ook FNV sluit zich daarbij aan. De vakbond zegt zich ‘grote zorgen’ te maken over de gevolgen voor de leefbaarheid ‘die juist in een krimpregio als Zuidoost-Groningen toch al onder druk staat’:
"Want naast alle gezelligheid en mooie anekdotes […] leveren de vluchtelingen Musselkanaal ook geld en werkgelegenheid op, daar doen ze niet moeilijk over. De asielzoekers doen hun boodschappen in het dorp, hun kinderen gaan er naar de basisschool."
Onder de vlag van FNV hebben alle relevante instanties inmiddels een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd om het azc in Musselkanaal toch vooral open te houden.