Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GroenLinks, SP en PvdA komen met alternatief regeerakkoord

  •  
31-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Lijsttrekkers in debat over toekomst van de zorg
Het “linkse blok” in de oppositie lanceert een gezamenlijk, links alternatief voor het regeerakkoord  (.pdf). ‘Een keuze voor mensen, niet voor multinationals,’ heet het initiatief van GroenLinks, SP en PvdA.
In het alternatieve akkoord staat onder meer dat de door Rutte-III geplande verhoging van de btw ongedaan gemaakt moet worden. De inkomsten die het Rijk daardoor misloopt, moeten worden gecompenseerd door het schrappen van de verlaagde winstbelasting voor multinationals.
Behalve geld weghalen bij grote bedrijven in plaats van bij burgers, vinden GroenLinks, SP en PvdA ook dat de lonen in het onderwijs, de zorg, het leger en bij de politie omhoog moeten. De wijkverpleging moet een forse investering krijgen. Ook moet er een mogelijkheid komen om eerder te stoppen met werken en mag er niet bezuinigd worden op mensen met een arbeidshandicap. Het eigen risico in de zorg moet verdwijnen, net als de vlaktaks waar volgens de drie partijen alleen de rijken van profiteren.
Verder staat in het akkoord dat de dividendbelasting niet mag worden afgeschaft (iets waar sowieso geen enkele partij om lijkt te hebben gevraagd) en dat de bankenbelasting omhoog moet. De kolencentrales moeten worden gesloten en de gaswinning moet omlaag, net als de energierekening van huishoudens. Miljonairs moeten een extra belasting krijgen, grote bedrijven krijgen in het alternatieve regeerakkoord een extra CO2-heffing.
Migranten en asielzoekers, wier rechten in het regeerakkoord van Rutte-III drastisch worden beperkt, komen niet voor in het alternatieve linkse akkoord.
Deze week vindt het Kamerdebat plaats over de regeringsverklaring, dan zal ook worden gesproken over de plannen van SP, GroenLinks en PvdA.
Bron: NOS / Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

witte piet
witte piet
2 nov. 2017 - 7:45
GroenLinks en PvdA willen verpakkingsbelasting, CDA en CU willen BTW-verhoging. Lood om oud ijzer is dat. SP en VVD willen geen verpakkingsbelasting en geen BTW-verhoging. Oppositie en coalitie zijn beide intern verdeeld.
Kepler
Kepler
31 okt. 2017 - 21:13
Grote woorden in de oppositie, kleine daden in het kabinet. Zo kennen we links. Wat een afgang zeg.
1 Reactie
Pater
Pater1 nov. 2017 - 0:54
Ja, een echte afgang. Maar dan wel voor rechts. Cadeautjes voor de aandeelhouders in het buitenland en voor de rijken, een klimaatbeleid dat niks voorstelt. Hogere BTW die de armen relatief meer raakt. De winstbelasting omlaag. Heel goed dat links samen optrekt met uitvoerbare alternatieven.
Patricia5
Patricia5
31 okt. 2017 - 19:17
Een tegengeluid is altijd goed, of het van links of van rechts komt
witte piet
witte piet
31 okt. 2017 - 17:19
"Asielzoekers niet genoemd". Dat begrijp ik wel. Links is zijn aanhang kwijt omdat het linkse immigratiebeleid niet wordt geaceepteerd door de oude aanhang. Zolang linkse politici die discrepantie laten bestaan zal links de verkiezingen blijven verliezen.
4 Reacties
ruudh2
ruudh231 okt. 2017 - 18:50
@witte piet. Daar zit hem precies de crux. De aanhang en lagere regionen van de linkse partijen zien en voelen de gevolgen van het immigratiebeleid, maar de elitaire bovenlaag zal het echt nooit snappen (of toe willen geven)... Deze oude economische Robin Hood retoriek verpakt in nieuwe zakken, zal het echte probleem niet langer kunnen maskeren. Kiezers zijn niet meer zo dom als vroeger. Wellicht is dat voor de linkse partijen een best-wel-lastig-bij-effect van de sociale verheffing.
Pater
Pater1 nov. 2017 - 0:55
@witte piet Wees niet bang, GL zal daar in de Kamer vast en zeker op terugkomen.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak21 nov. 2017 - 4:23
"Daar zit hem precies de crux." Alleen voor PVV-ers.
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 nov. 2017 - 15:10
En PVV-ers vindt je in meerderheid bij opgeleid rechts zelfs hoogopgeleid rechts...die Geert Wilders graag gebruiken om de handen in onschuld te wassen... Ik vraag me nu zelfs af in hoeverre Pechtold Wilders gebruikt heeft om aan de macht te komen....
Machiels**1993
Machiels**1993
31 okt. 2017 - 17:16
Gemiste kans dus. Gemiddelde Nederlander heeft hier geen baat bij ('arbeiders' zeker niet). Pleit nou eens voor het drastisch verlagen van loonbelastingen ipv meer overheidsuitgaven en lastenverzwaringen. Ga op deze voet door en het clubje heeft de volgende keer niet 37 zetels maar 27.
1 Reactie
Pater
Pater1 nov. 2017 - 0:57
@Machiels GL pleit in haar belastingplan (van ruim vóór de verkezingen) voor drastische lastenverlaging oa via IB voor de lage inkomens, zodat milieuheffingen geen inkomensverslechtering oplevert.
Agent Dubbel
Agent Dubbel
31 okt. 2017 - 17:01
En gaan ze nu hun adem inhouden zolang die akkoorden niet overgenomen worden?
1 Reactie
Pater
Pater1 nov. 2017 - 0:59
Misschien een ideetje voor jezelf? Gezamenlijke, uitvoerbare linkse alternatieven: hoe meer hoe beter. Hoe harder de regeringscoalitie dat afwijst, des te meer duidelijkheid over waar de partijen voor staan.
Zapata
Zapata
31 okt. 2017 - 15:39
Een jaar of 11 te laat, gaat niet meer werken. Nederland heeft een soort van Corbyn nodig of Podemos. Maar dan nog, de Pekbroek stemt rechts want geen cent teveel hoor en ons bin zunig. Het zal mijn tijd wel uitdienen nu, veel succes er mee.
1 Reactie
Pater
Pater1 nov. 2017 - 0:59
Fijn dat je zo enthousiast bent!
Jan Vries2
Jan Vries2
31 okt. 2017 - 15:38
Het grootste probleem in de Zorg is dat de rechtse Politiek het winstbejag en de bonuscultuur of graaicultuur heeft ingevoerd in de Zorg. Met het verhogen van de salarissen worden automatisch ook de salarissen verhoogd van het management en wordt de werkdruk NIET mee opgelost. Want dit is het grootste probleem van de Zorg volgens een docu van Zembla die ik van de week nog had gezien. Er is ook sprake van werkdruk waarbij groot tekort is aan HBOers. Simpelweg omdat MBO geschoolden ineens niet meer bepaalde taken mogen doen waar ze wel capabel voor zijn...het mag niet terwijl ze het wel kunnen. Werkdruk kan simpelweg worden weggenomen door administratieve lasten te verminderen bij HBO mensen en taken van deze over te laten nemen door ervaren MBO ers. Wie deze docu heeft gezien weet wat er aan schort. Ik denk dat de drie linkse heren dit helemaal hebben gemist en leven in een andere realiteit. Verhoging vam salarissen houdt ook in dat de premies en ER nog meer zullen stijgen want zo wordt het leuk doorberekend aan de kiezers. Kortom een zeer kortzichtig stukje prutswerk van deze drie partijen.
1 Reactie
Pater
Pater1 nov. 2017 - 1:02
Omdat er niet precies instaat wat jij op tv hebt gezien: prutswerk. Dappere taal hoor!
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
31 okt. 2017 - 15:12
Bijna iedereen heeft al vergeten dat het kabinet VVD-PvdA (Rutte II), die razendsnel werd geformeerd toen binnen 52 dagen (in vergelijking met 225 dagen, wat betreft Rutte III) was ook noodzakelijk, met name om Nederland z.s.m. uit een zeer ernstige financiële crisis (toen) te halen en in dat opzicht is het ook wel gelukt. Nederland is op dit moment blijkbaar een van de best groeiende landen, niet alleen in Europa maar zelfs in de hele wereld. Met andere woorden, verdient de PvdA sowieso een tweede kans, eerst bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen en daarna bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, op 17 maart 2021.
2 Reacties
LaBou
LaBou 31 okt. 2017 - 21:26
Ik ben toch bang dat er veel mensen zijn die nog steeds in die crisis zitten met dank aan de rechtse tandem Rutte/Samsom. Maar ik wil best geloven dat jij er niet minder om slaapt. En wat die tweede kans voor de PvdA betreft: hoeveel tweede kansen wil je ze no geven? Laat ze nou eerst maar eens laten zien dat ze echt veranderen, hoewel ik dat betwijfel.
Pater
Pater1 nov. 2017 - 1:04
@La Bou Inderdaad, ik vertrouw ze voorzover ik ze zie. Vandaag dit, wat wordt het morgen als de PvdA weer wat meer zetels heeft? Weer apart opereren, weer samenwerken met rechts? Niettemin, voorlopig op de goede weg.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak2
31 okt. 2017 - 14:20
‘Een keuze voor mensen, niet voor multinationals’ Gaan mensen dan de rol van de multinationals overnemen? Of gaat het alleen maar om -links- meer belasting betalen vs -rechts -minder belasting betalen? Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter en de -economische- macht concentreert zich daarmee in de handen van steeds minder mensen. Maar de vraag naar de oorzaak wordt niet gesteld: de discussie gaat slechts over de lapmiddelen. Klassiek links is dat niet: op zijn best is dat klassiek sociaal-democratisch. Die sociaal-democraten -de politici- verdienen hun brood met die discussie over de lapmiddelen, dus die hebben er geen belang bij om de oorzaken aan te pakken. Op die manier zijn ze al lang een geaccepteerd onderdeel geworden van de machtsstructuur; regenten geworden. Het probleem is niet dat ze weer terug willen naar vroeger, het probleem is dat ze het willen houden zoals het is: een maatschappij waarin de macht en het geld geconcentreerd raken in de handen van steeds minder mensen -de multinationals- , waarin/terwijl zij hun "linkse" geluid kunnen blijven laten horen. Daarom gaat het verhaal niet over veranderingen, maar over procenten.
3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2017 - 6:24
Zij sturen meer op 'haalbaarheid' denk ik, dat in wezen geen fundamentele veranderingen laat zien, maar voor rechts als zo fundamenteel ervaren wordt dat de angst bij hun kiezers ze al om het hart slaat. Minder dan bij de partijen, die die angst erin gebracht hebben en zullen aanwakkeren...
Klaas Vaak2
Klaas Vaak21 nov. 2017 - 14:13
"Zij sturen meer op ‘haalbaarheid". Dat is de gangbare verklaring: mij is niet duidelijk of het gaat om bedrog of om zelfbedrog. De "linkse" politici hebben op 2 manieren zelf voordeel bij die redenering. a) Het is rolbevestigend: kijk eens hoe belangrijk in ben. b) Geld - het is gewoon hun job In ieder geval mag iemand die die redenering aanvaardt, de politici van de PvdA (en anderen) niet voor de voeten werpen dat ze zich gedragen als regenten, want daartoe zijn ze dan blijkbaar gekozen. In ieder geval is die redenering mede de oorzaak van het gebrek aan een linkse visie op een toekomst met een andere vorm van economie, terwijl juist die visie node gemist wordt
Pater
Pater2 nov. 2017 - 3:26
Het gaat om de keuze van Rutte III om de multinationals te ontzien, waardoor hun macht groter wordt, de buitenlandse aandeelhouders belastingvrij worden verklaard en hun winsten minder belast. Links komt daartegen in verzet, dat is prima. Het aanpakken van multinationals een lapmiddel? Wat een onzin.
Zakenpief
Zakenpief
31 okt. 2017 - 13:54
Ik zie dat er weer lustig met miljarden geschoven wordt door de heren politici. Een aantal kanttekeningen: - De afschaffing van de verlaging van de winstbelasting treft niet alleen de genoemde multinationals, maar ook de MKB-bedrijven en de bakker op de hoek. Die waren ze even "vergeten" ook te noemen, multinationals bekt nu eenmaal lekkerder. - De extra bankenbelasting van 1,5mrd is een verhoging van maar liefst 300% op de reeds bestaande. In 2016 verdienden ABN, Rabo en ING samen 8mrd. Dat zou betekenen dat de banken, naast de reguliere vpb nogmaals jaarlijks 2mrd in de staatskas moeten storten. 50% belastingdruk lijkt mij wat excessief. Zo kun je ook een bedrijfstak de nek omdraaien. - De 1,2mrd belasting die de pakweg 100.000 miljonairs op moeten hoesten is ook een pittig bedrag. Dat is 12.000 per miljonair. Even op de achterkant van mn sigarendoosje: Stel dat de gemiddelde miljonair 2m bezit en 4% rendement weet te behalen. Dan verdient zijn/haar vermogen dus 80.000. De eerste 30.000 gaan via de reguliere vermogensbelasting al naar de staat en daarna dus nogmaals 12.000. Dat resulteert in een vermogensbelasting van maar liefst 53%. Daar durft zelfs Piketty niet van te dromen.
2 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak21 nov. 2017 - 4:30
"Daar durft zelfs Piketty niet van te dromen." Jawel hoor: in de jaren vijftig kon de belastingdruk voor de hoogste inkomens oplopen tot meer dan 80%, ook in de USA. Wat niet wegneemt dat ik natuurlijk enorm met die miljonairs meeleef, maar ik bied geheel vrijwillig aan om met eentje te ruilen.
Pater
Pater2 nov. 2017 - 3:35
@Zakenpief De lagere winstbelasting komt voort ui de wens de multinationals in NL te houden. Dat de bakker meeprofiteert is voor Rutte III bijzaak. Geef svp even precies aan waar je de banken- en miljonairsbelasting precies vandaan haalt. Zonder bronvermelding wordt discussie lastig.
Kerja
Kerja
31 okt. 2017 - 13:46
Bij elkaar zijn dat 37 zetels. Dat is zelfs niet genoeg voor een meerderheid van de oppositie.
1 Reactie
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*31 okt. 2017 - 17:54
Dag Kerja. Sowieso *samen sterk* en dit is nog maar het begin van de links Nederland samenwerking wat betreft GroenLinks, de SP en de PvdA. Ik wens u een heel fijne avond.
Cliff Clavin
Cliff Clavin
31 okt. 2017 - 13:38
Ik prijs dit initatief - het is een begin, en dat hebben we nodig. Niemand kan verlangen dat er ineens een gespierd en invloedrijk links blok uit het niets opstaat. Eendracht maakt macht. Ik vind de titel "Mensen Boven Multinationals" prima. Hij getuigt van een zekere moed, in een nare tijd waarin veel (en ook veel jongere) mensen de transnationale maffia (zoals Monsanto, Big Pharma, Big Tobacco, de door en door corrupte financiële sector) als de nieuwe kerken zien, waar men geen verkeerd woordje over mag zeggen. Al die gangsters en dieven moet de wacht aangezegd worden. De CEO's en de Captains of Industry*) moeten weer hun plaats leren kennen. En als het nodig is om hen een gezond verstand en een dosis ethiek te schoppen, dan gaan we dat doen. *) De Corporate Consiglieres, de Don Vito Corleones van het neoliberalisme, die noemen zich 'officer' en 'captain'. Beide woorden zijn termen uit het leger. Tekenen van dwaze hoogmoed, en mateloze zelfoverschatting; trekjes van authentieke narcisten en psychopaten.
3 Reacties
M4
M431 okt. 2017 - 17:51
Met de strekking eens, maar met deze hysterie wordt het ook niets. Ook binnen de liberale kerk zijn vleugels, potentiële bondgenoten. Zwart/wit gezwatel jaagt hen onder de eigen kansel.
Cliff Clavin
Cliff Clavin31 okt. 2017 - 19:06
Het is geen hysterie, M. - we hebben de grote multinationals niet nodig voor een menswaardige samenleving. De hypercommerciële banken ook niet. Big Pharma is er niet voor de gewone mensen. Het wordt hoog tijd dat we (op een vreedzame manier) een aantal mythes gaan demonteren. Ik zie veel te veel eerbied voor de transnationale giganten. Wanneer die eerbied niet omslaat in gefundeerde kritiek en verzet, dan gaan die lui ongestraft de wereld te gronde richten. O ja, ik weet het: zo'n vaart zal het wel niet lopen, en de hoge heren die ons besturen, die zullen heus toch wel weten wat zij aan het doen zijn? Neen. Dit wat wat we nu meemaken, is van een andere orde. Eentje, die we niet eerder in de geschiedenis zagen. Daarom kunnen velen de omvang ervan niet bevatten. De politici van nu, met name de rechtse, zijn niet meer dan loopjongens, knechten van de grote bedrijven. Nogal wat bestuurders komen daar vandaan (of uit de financiële dievencircuits), en ze gaan er na een paar jaar 'bewezen loyaliteit' aan big business weer naar terug, en worden daar vorstelijk beloond voor hun corruptie, en hun verraad aan de Nederlandse bevolking. De VVD zal, met CDA, D66, en CU, doorgaan met het slopen van het hoger onderwijs (dat nu helemaal zal veranderen in bijkantoren en verdienmodellen voor de geldwolven). Ze zal ook, als er geen wonder gebeurt, dat wat er nog over is van de gelijkheid voor de wet, vernietigen. Het spel wordt extreem sluw gespeeld. Maar ik sta wel versteld van de naïveteit van veel mensen. Je kan het met goed zoeken allemaal natrekken, en je hoeft niet eens naar "linkse actiesites" te gaan. Het ligt duidelijk en goed gedocumenteerd voor ons. Je moet alleen de patronen kunnen ontwaren, die steeds terugkeren, en de leugentaal ontmaskeren. Ik hoop dat er althans een teken van leven op links is, en dat het geen farce zal worden. Oh, en dank voor je reactie.
Gerygrr
Gerygrr31 okt. 2017 - 22:23
Prachtige bijdragen Cliff, Zo waar en helder verwoord!
RobSon2
RobSon2
31 okt. 2017 - 12:43
Is hier een fusie in de maak?
Kees Halt5
Kees Halt5
31 okt. 2017 - 12:06
Mooi alternatief regeerakkoord voor de buhne. Helaas hebben we er helemaal niks aan omdat iedereen weet dat PvdA, GL en SP dit soort akkoorden wel sluiten in de oppositie maar dus nooit na verkiezingen om een kabinet te vormen. Alleen al de steevaste 180 graden draai van PvdA elite als ze het pluche ruiken met een coalitie over rechts maakt dat onmogelijk. Gewoon even afwachten wat de oppositieleider gaat brengen voor het serieuze werk en wel zo democratisch. Niet dat we het er mee eens hoeven te zijn natuurlijk.
EchtWaar?
EchtWaar?
31 okt. 2017 - 11:35
Oh en ik wens u uiteraard ook nog een fijne dag verder.
EchtWaar?
EchtWaar?
31 okt. 2017 - 11:34
@plnm De pvda ten halve gekeerd? De pvda is helemaal niet ten halve gedraaid, ze zijn vol de afgrond ingereden, totaal gecrasht, en proberen nu mooie sier te maken door "de gewone mensen" naar de mond te praten. Dat ze nu, in de peilingen mind you, op 12 zetels staan is niets om trots op te zijn. Als je van 37 zetels komt.... Nee, deze "tegenbegroting" is in mijn ogen een farce en een lachertje. Nu ineens willen ze een links blok vormen? Lamenielachejoh.
Bluesboy
Bluesboy
31 okt. 2017 - 11:32
Als het er echt op aankomt gaat ieder zijn eigen weg.
bob b.
bob b.
31 okt. 2017 - 11:26
Het is goed dat het gebeurt maar ik heb er weinig illusies over.
bv-user-19476
bv-user-19476
31 okt. 2017 - 11:04
Wat mij betreft is bovenstaande stuk een pleidooi voor minderheidskabinetten. Als partijen in de oppositie zitten of gedogen kunnen ze opeens wel hun rug recht houden. Ik vind het echt een heel goed lijstje. Misschien alleen de lasten verzwaringen voor de hogere middeninkomens zijn wat minder, maar je moet keuzes maken. Staan voor arbeidsgehandicapten. Goede punten door eigen risico en BTW te verlagen. Meer geld voor zorg en meer huurwoningen laten bouwen. Dat zijn allemaal erg goede punten. Op deze manier krijg je denk ik ook kiezers terug. Overigens heeft dit kabinet een zeer krappe meerderheid. Omtzigt en Voordewind kunnen dit kabinet al in grote problemen brengen. Als ik Rutte, Buma en Pechtold was, zou ik dit alternatieve akkoord dus niet zomaar afwijzen. Links kan wel eens nodig zijn voor een meerderheid in de komende jaren. Zeker nu er grote verdeeldheid is op rechts.
4 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*31 okt. 2017 - 11:48
Dag Sonic. Na Rutte I, II en III, het zal geweldig zijn, wat mij betreft, als de komende regering (na Rutte III) o.l.v. een linkse blok van GroenLinks, de SP en de PvdA zal komen, aangevuld met b.v. het CDA en D66. Jesse Klaver als de volgende Premier van Nederland, het is niet onmogelijk, neem ik aan, met een kabinet van 50% vrouwen, 50% mannen, met o.a. een paar ministers/staatssecretarissen met migratieachtergrond of met andere woorden, net zoals op dit moment in Canada, o.l.v. Justin Trudeau. Een fijne dag!.
Martin007
Martin00731 okt. 2017 - 12:53
Wat een onzin. De liberale partijen hebben gezamenlijk 111 zetels. Dat is 74 % en meer dan voldoende om de grondwet aan te passen, want daar heb je 66 % voor nodig. Als de 4 een wet niet goedgekeurd krijgen, zijn er nog PVV, SGP en FvD om een meerderheid te krijgen.
Nico de Mus
Nico de Mus31 okt. 2017 - 15:56
@PeaceLoveNamasteuitMokum 31 oktober 2017 at 12:48 !aangevuld met b.v. het CDA en D66. Hoe verzin je het, 3 linkse partijen,aangevuld met 2 rechtse..
bv-user-19476
bv-user-1947631 okt. 2017 - 17:54
@ Peace Ik denk dat er al een kabinet Pechtold had gezeten als D66 de 3e partij was geworden. Als Groenlinks er in slaagt de 3e partij te worden en PVV en VVD worden de eerste 2 partijen dan zie ik Klaver wel premier worden. Die gaat niet zomaar Rutte aan een meerderheid helpen. Of wie er dan ook namens de VVD mogen zitten. Dat zal wel weer een formatie van dik boven de 150 dagen worden. Ik denk dat we aan die lange formaties moeten gaan wennen. @ Martin007 Ik heb geen idee hoe jij rekent. Je noemt allemaal partijen op die compleet haaks op elkaar staan. PVV en FvD die D66 en VVD aan een meerderheid gaan helpen? Die gaan laf in de oppositie zitten en alles afkeuren. Veel te schijterig om hun virtuele zetels te verliezen. Ook op de SGP zou ik niet al te automatisch rekenen. Die partij heeft een enorme transformatie ( qua pr) door gemaakt de laatste jaren. Die zien hun kans schoon met 2 electorale concurrenten in de coalitie.
Tom3
Tom3
31 okt. 2017 - 10:53
Met de Economische Rassenreinheit in het verschiet, zie ik dit niet meer dan een getuigschrift van een parallelle samenleving, maar dan wel die van een Zombie samenleving. Jammer ook dat het "wereldse" van de progressiviteit al decennia "ont-aard" is, met polariteit als antwoord op de mede door hun veroorzaakte kortsluiting (maakbaarheid).
omaoeverloos
omaoeverloos
31 okt. 2017 - 10:46
Klimaat en natuur komen er maar bekaaid vanaf, maar het volbouwen van het land wordt dan weer voortvarend aangepakt. Daarnaast inderdaad niets over vluchtelingen. Kan me niet voorstellen dat GL hier ook maar enige inbreng in heeft gehad, ik zie eigenlijk voornamelijk SP stokpaardjes.
3 Reacties
Martin007
Martin00731 okt. 2017 - 12:49
De stokpaardjes van de SP zijn de stokpaardjes van ALLE sociaal democratische partijen. Maar ja, als iedere 65 plusser zo slecht geïnformeerd en ongeÏnteresseerd is als ik dagelijks meemaak, dan is het niet zo gek dat alle 65 plussers denken dat de SP nog net zo communistisch is als in 1974. Voor alle duidelijkheid: de SP vindt dat bedrijven fijn moeten doen waar ze goed in zijn. Maar als het om MENSEN gaat, dan regelt de regering het. Of wou je graag de AOW afschaffen, oma? Want dat wil de partij waar jij op stemt. Lees dit eens. Met keiharde bewijzen. www.rijnlandmodel.jouwweb.nl
omaoeverloos
omaoeverloos31 okt. 2017 - 14:16
"Of wou je graag de AOW afschaffen, oma? Want dat wil de partij waar jij op stemt." U hebt geen idee waar ik op stem, bovendien heb ik geen recht op AOW en dit ook niet nodig. Verder is de SP, net als de PVV, een populistisch nationalistische partij die geen reet doen voor natuur, milieu of migranten.
Zapata
Zapata31 okt. 2017 - 19:36
Ah u bedoelt dat de SP iets anders is als de VVD, een corrupt populistische partij die alles weg lacht?
Major2
Major2
31 okt. 2017 - 9:47
Deze 3 partijen hebben samen 37 zetels in de 2e kamer. Dus is er geen sprake van een blok, eerder van een klontje :)
2 Reacties
frankie48
frankie4831 okt. 2017 - 12:17
Beste Major, Elke multinationale onderneming is ook maar een brokje van het totale geheel, en toch schijnen zij wel veel in de melk te brokkelen te hebben!
frankie48
frankie488 nov. 2017 - 21:46
https://nos.nl/artikel/2201878-grote-bedrijven-zetten-onderhandelaars-kabinet-onder-druk.html
Bouwman2
Bouwman2
31 okt. 2017 - 9:13
Ze moeten wel, deze drie partijen hebben net zoveel zetels gekregen via de verkiezingen als de PvdA in haar eentje. Je mocht een nieuw elan verwachten, maar het is weer eens helemaal klassiek links. Weer die machteloos gebalde vuist. Zo statisch en wéér die klassenstrijd. Het nieuwe was dat Samson dat achter zich liet en het harmoniemodel zocht. Succesvol, want Rutte II is het langs zittende kabinet na de oorlog. Het experiment met consensus bleef onvoldragen, want de kiezer besliste anders. Meer polarisatie en meer versnippering dus een ongewoon lange formatie. En nu komen PvdA met negen zetels en weglopende Klaver met veertien uit op het programma van de SP van Roemer die nooit verantwoordelijkheid heeft gedragen voor wel en wee van het land. Dat is ouwe politiek, met de zegen van obscurantisten gordt links zich weer ten strijde in de hoop Rutte III dat slechts één zeteltje meer heeft te verjagen. (Let overigens op de SGP, die het reddende engeltje wordt. ) Rutte III heeft niet voor niets lang op het ei gezeten, wat voor vogel er uit de schaal is gekomen moet afgewacht. Eerst de veertjes maar eens laten drogen. Maar er zijn nieuwe concepten, een nieuw stelsel van belastingen waar verenigd links niet verder komt dan het oude en teruggrijpen op alles wat oud is. 65 is 65, zo verschrikkelijk sleets. Dit is inderdaad niet een land waar de vernieuwing wordt bejubeld. Wat dit land mist is een Macron, iemand die overtuigt zodat de kiezer geestdriftig wordt. Dit is geen land van elan, van groots en meeslepend, dus we zullen het met Rutte moeten doen. Iemand zonder vergezichten, zonder visie, maar de echte Nederlander die dominee en koopman in een persoon met verve vertegenwoordigt. De kiezer het me niet gemakkelijk gemaakt, ik zou geen partij weten die zo een twee drie mij aanspreekt. Ik ben een verwaarloosde teleurgestelde burger, die gaat opletten welke ideeën me bewegen en welke niet. Het wordt dus een negatieve keuze, maar dat moet dan maar. Ook de twijfel heeft zo zijn voordelen.
2 Reacties
vdbemt
vdbemt31 okt. 2017 - 11:06
Het is weer klassiek links. Dat is ook hartstikke nodig, want klassiek rechts heerst nu. En 'wéér die klassenstrijd' omdat het heersende rechts de rijkere klasse pempert. En als uiterste de minstbetaalde gehandicapten kort. Samson succesvol?? Ja, voor dat rechtse geluid. Voor zijn partij niet. Die ligt nog net niet in de afgrond. Is het verder niet gewoon ons politieke systeem dat de partijen die de verkiezingen verloren hebben, 'slechts' vanuit de Kamer kunnen proberen iets anders te bereiken? Er is toch geen andere manier? Of moet je na verlies van de verkiezingen je mond houden en weglopen? 65 is 65, is dat sleets? Dan worden de werkgevers ook weer sleets, want die willen de AOW-leeftijd ook weer terug naar 65. We missen een macron, iemand die de kiezer geestdriftig maakt. Wat Klaver voor de verkiezingen gepresteerd heeft, de ene volle zaal na de andere, is in NL ongeëvenaard. Je ziet. Ik zie wat haken aan je verhaal.
bob b.
bob b.31 okt. 2017 - 11:23
'Het experiment met consensus bleef onvoldragen, want de kiezer besliste anders.' Ja, je gaat je afvragen wat de kiezer überhaupt motiveert om te doen wat hij doet. Gelukkig bestaat 'de kiezer' niet dus kunnen we hem voor alles uitmaken wat ons te binnenvalt. Zoals een zwakke geest, een gespleten persoonlijkheid, lafheid, egocentrisme. Ik ben het met je eens dat het een van de betere kabinetten was die we na de oorlog kenden. Veel oud vuil is opgeruimd, de regels zijn meer naar het tijdsbeeld gezet, overbodig vet is weggesneden. Inhoudelijk klopte het op een paar schoonheidsfoutjes na. En die werden voornamelijk veroorzaakt door wat het kabinet electoraal zo zwak maakte, het bestond uit tegendelen. Er zaten wat kiertjes. Niet zozeer bij de politieke leiding er van maar wel bij hun achterbannen. Die zijn niet zo flexibel in hun opvattingen. Zij zitten deels nog vast in het stramien en de geestesgesteldheid waaruit hun leiders juist wilde ontsnappen. Niet als doel op zich maar als middel om te kunnen regeren. De kiezer leeft in de veronderstelling dat politiek zoiets is als ik vraag en jij draait. Het doorgeslagen consumentisme van alledag, maar in een totaal andere context of setting. Een verkeerde setting. Door een verkeerde opvatting van wat politiek is en waar haar grenzen liggen. Een kinderlijk en onvolwassen beeld. Alsof er zoiets bestaat als one to one politiek, zoals we dat in de marketing kennen. Democratie kent een zwakke schakel en dat is de kiezer. En dat heeft hij zelf heel goed door, dat verklaart zijn onvrede. Hij geeft daar de politiek de schuld van maar dat is kenmerkend voor wie zijn eigen beperktheid kent en niet in staat is er iets aan te doen. Hij weet dat hij tekort schiet maar wil het niet onder ogen komen. Dus rommelen we voort, spannen het paard achter de wagen door met onzinnige referenda op de proppen te komen. Alleen omdat we weigeren toe te geven dat de 'fout' niet bij de politiek of het systeem ligt maar gewoon bij kiezer. Gelukkig is het geen echte fout en bestaat de 'kiezer' niet. Het is een onvolkomenheid waar we om heen moeten sturen. Niet negeren maar nemen voor wat het is, een obstakel dat als je er te hard over heen rijdt je voertuig kan beschadigen. Maar langzaam genomen nauwelijks waarneembaar is.
Sammie3
Sammie3
31 okt. 2017 - 9:10
Op zichzelf een progressief en goed rijtje tegenvoorstellen van links, maar in hun context erg lauw en zelfs populistisch. Nederland heeft namelijk allang een zeer omvangrijke en goed betaalde publieke sector. De ouderenzorg is relatief drie keer duurder dan die in Duitsland. Het sociaal vangnet en minimumloon behoort tot de hoogste in de wereld. De totale collectieve sector bedraagt reeds zo'n 40% van het nationaal inkomen. Nederland is dus reeds een zeer sociaaldemocratisch land. Als sociaaldemocraat zie ik bovendien liever wat meer gevoel voor urgentie. Kok, Blair, Clinton en Schroder waren in hun tijd bezig om hun economie te moderniseren en de Europese democratie op poten te zetten. Dat soort politici hebben we nu weer nodig, aangezien de rest van de wereld al jaren harder groeit dan de Europese economie. De Europese markt opzadelen met hogere belastingen en meer obstakels voor Roemenen levert waarschijnlijk meer stemmen op maar werkt averechts voor de groei omdat vraag en aanbod nog meer gehinderd worden. Een Roemeense chauffeur kan zelf veel beter inschatten welk bedrijf bij hem past. Ook de Europese democratie zelf is grondig toe aan modernisering. De huidige taakverdeling tussen Brussel en de staten is niet het probleem, dus er hoeft niet meer of minder Brussel te komen. Maar een schip besturen met 28 gekozen regeringen en parlementen is wel erg democratisch en vraagt om hervorming naar een federatie met één gekozen Europese regering. Dat is tegenwoordig vloeken in de kerk, ook voor de huidige progressieven.
5 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt31 okt. 2017 - 11:02
Nee het vraagt om minder regeringen in 1 unie. De EU is een uit zijn krachten gegroeid monster dat heel hard op weg is de SU te volgen.
Paddy3
Paddy331 okt. 2017 - 11:36
@KlaasPunt, lees je eens in over de SU.
Paul250371
Paul25037131 okt. 2017 - 12:48
vraagt om hervorming naar een federatie met één gekozen Europese regering. Helemaal me eens, echter ik heb mijn vraagtekens over de mentaliteit en de kosten die daarmee gepaard gaan van de mensen binnen EU. Wellicht eerst schoon schip en daarna hervormen tot 1 feodale structuur met eigen leger, financiën etc. Ik vind het idee mooi maar heb te weinig inzicht hoe het nu is en wat er voor gedaan moet worden dit te realiseren.
Yoda2
Yoda231 okt. 2017 - 13:54
Macht corrumpeert. Veel macht corrumpeert nog veel meer! Dat voelt "Jan met de pet" in heel Europa feilloos aan. Maar omdat die niet gestudeert heeft, wuift men dat "boven" gewoon weg!
Yoda2
Yoda231 okt. 2017 - 16:14
gestudeerd!
pastafari
pastafari
31 okt. 2017 - 9:09
Het alternative regeerakkoord, ik vind het sneu
M4
M4
31 okt. 2017 - 9:04
Behalve de afschaffing van het eigen risico,(populisme) geheel mee eens. Mensen die qua inkomen moeite hebben met het eigen risico, dienen op een andere manier gecompenseerd te worden.
msj_meijerink
msj_meijerink
31 okt. 2017 - 8:53
Ik zie wel wat in deze meer rechtvaardige plannen, maar de overheid moet geen 'onuitputtelijke subsidiepot' worden. Kortom: houdt het realistisch heren.
1 Reactie
Zapata
Zapata31 okt. 2017 - 19:33
Maar heer Meijerink, wat lees ik nu? Er wordt samengewerkt met de conservatief socialisten Dat moet toch een gruwel voor u zijn? Of is het zo dat het recept van de progressief socialisten niet meer zo gepruimd wordt in Nederland en dat daarom dan toch eindelijk de samenwerking wel kan?
Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon
31 okt. 2017 - 8:47
Allemaal mooi en aardig, maar wat is het praktisch nut hiervan? Ik heb geen verstand van politiek en misschien kan iemand het me uitleggen. Ten tijde van de kabinetsformatie had dit zin gehad, maar dit is nu toch niet meer dan een rituele dans voor de buhne met 0 en generlei waarde of vergis ik me dan?
3 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje531 okt. 2017 - 9:53
Ook wat ik dacht, lekker laat zo na de verkiezingen, kom er maar weer mee zodra er verkiezingen in zicht zijn. Nu kan je hooguit aangeven dat het ook anders had gekund maar Nederland heeft al voor dit beleid gekozen en veel moeten daarvoor nog wat jaren op de blaren zitten.
vdbemt
vdbemt31 okt. 2017 - 11:15
Ook aan Anoniempje. Waar denk je dat al die fracties in de 2e en 1e Kamer voor zitten? Voor Jan met de korte achternaam? Ja, het is ze niet gelukt na de verkiezingen deel uit te maken van de regering. Maar dan wordt het hun taak die regering zeer kritisch te beschouwen en aan te pakken. En met andere ideeën te komen. Die het vaak niet halen, maar soms ook wel. En soms ook zodanig dat zo'n regering moet opstappen. En wat betreft dat laatste hoop IK dat dat snel gebeurt. Dat gebeurt ZEKER niet, als ze vanaf nu monddood blijven. Het weerwoord vanuit de Kamer is de enige manier om niet jaren op de blaren te zitten.
Anoniempje5
Anoniempje51 nov. 2017 - 7:59
@Peter; Eens en help je hopen maar ik blijf denken. Lekker laat. Voor de verkiezingen wilden 2 van de 3 niet echt een blok vormen, samen werken aan een goed verhaal. Nu met een alternatief geheel akkoord te komen lijkt me kansloos dat ze opeens compleet veranderen en op overgaan dus zonde van de tijd. Ze moeten nu denk ik eerder per voorstel/stemming gaan strijden. Uiteraard niet dat ze tot de volgende verkiezingen hun mond moeten houden.
korheiden2
korheiden2
31 okt. 2017 - 8:34
Grosso modo betekenen de groenlinkse plannen een stevige lastenverzwaring voor bedrijven. Kolencentrales dicht en de gaswinning naar beneden gaat energieschaarste betekenen in de nabije toekomst. Als er in ons land minder werk is en de auto onbetaalbaar wordt gaat de CO2-uitstoot inderdaad omlaag. Hoewel de plannen sympathiek zijn, met name voor lager betaalden, lijken ze mij desastreus. Veel geld uitgeven dat eerst nog maar eens verdiend moet worden. De partijen hebben samen 37 zetels, dus is het een leuk borrelpraatje.
1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje531 okt. 2017 - 10:00
Nu wordt het geld van de burger uitgegeven. Hetzelfde geld wil links uitgeven maar dan weghalen bij de heel vermogende die nu juist belasting velagingen hebben gekregen. Voor de duidelijkheid, dit is maar een heel klein clubje mensen en bedrijven waarvoor de overgrote meerderheid extra belastingen moeten betalen. Duurzame energie transitie levert vele malen meer banen op als die paar nu in de kolencentrales. En van wie is die miljarden subsidie die nu de kolencentrales krijgen om bv. biomassa bij te stoken? Is die al verdiend of is dat ook geld uitgeven voor het verdiend is? Ze kunnen die miljarden subsidie geven omdat wij extra belastingen zijn gaan betalen op energie.
Wittemuis
Wittemuis
31 okt. 2017 - 8:22
Vanwaar die moeite ? Een regeer akkoord maken terwijl je niet regeert . Gaan ze nu denken dat het ene akkoord met de ander wordt geruild. En zie de huichelaars van de PvdA
3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt31 okt. 2017 - 10:09
Ik denk niet dat dit de gedachte is. Meer van als je de plannen van dit kabinet asociaal vind en meer solidariteit in plaats van de terugkeer naar 19de eeuwse verhoudingen zou willen dan kan je hier zien dat je niet de enige bent die zo denkt.
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*31 okt. 2017 - 10:54
Dag Wittemuis. Ik denk dat Nederlanders over het algemeen zijn toch meer vergevingsgezind dan u (en nog een paar andere inzenders op deze website), gezien het feit dat de PvdA nu al op 12 virtuele zetels staat. Wat mij betreft is het wel een geval van: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. En ik wens u uiteraard een heel fijne dag.
Wittemuis
Wittemuis31 okt. 2017 - 12:54
Peace.....mokum - ach ja vergevingsgezind tav de PvdA , foutje bedankt en we gaan weer verder ? Peilingen geven divers aan 9-7-10-12-12 (http://frontbencher.nl/peilingen/ ) gemiddeld op 9 dus geen stijging dat partijtje er onder maakt grote stappen zie ik gelijk .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor