Met steun van de linkse oppositiepartijen SP, PvdA en Partij van de Dieren heeft GroenLinks dinsdag een wetsvoorstel gepresenteerd om de stikstofuitstoot in 2035 te halveren. Om die halvering mogelijk te maken, zal de veestapel flink moeten worden ingekrompen. Maar de linkse partijen willen ook dat de transportsector en de industrie een bijdrage leveren. Daarnaast moet er meer geld naar natuurherstel.
"De Duurzame Aanpak Stikstof, zoals de wet heet vertoont gelijkenissen met de Klimaatwet die Klaver eerder door het parlement loodste. In de wet staan per sector doelstellingen en een tijdpad vastgelegd, zodat wettelijk is verankerd dat de Nederlandse stikstofuitstoot in vijftien jaar tijd wordt gehalveerd."
GroenLinks-Kamerleden Laura Bromet en Jesse Klaver kwamen met hun stikstofplannen omdat ze vinden dat het kabinet te traag reageert op de stikstofcrisis. “Door de besluiteloosheid van Rutte dreigt de ecologische crisis uit te monden in een economische crisis”, tekende de NOS op uit de mond van Klaver.
Nederland heeft de regels voor stikstofuitstoot (stikstofoxiden en ammoniak) jarenlang overtreden. Vorig jaar mei bepaalde de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, dat daar een einde aan moet komen, maar het kabinet blinkt sindsdien niet uit door krachtdadig optreden.
Dinsdag lekte wel uit dat het kabinet later deze week bekend zal maken dat er een half miljard euro wordt uitgetrokken om boeren uit te kopen en om stallen te verduurzamen. Volgens Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, die ook aanwezig was bij de presentatie van de GroenLinks-plannen, is dat onvoldoende. “De kosten zullen eerder in de miljarden lopen dan in de miljoenen”, stelt de oud-CDA-politicus.