Het rechtse frame dat de publieke omroep een links bolwerk zou zijn blijft zijn vruchten afwerpen. Vandaag besloot GroenLinks om een filmpje waarin de partijleider te gast was bij Laat op één van social media te halen en te vervangen door de uitgesproken tekst. Na een felle column van Theodor Holman in het Parool, een twitterstorm aangevoerd door PVV-Kamerlid Martin Bosma en een artikel in de Telegraaf verklaarde de KRO/NCRV dat GroenLinks ‘ geen toestemming gevraagd zou hebben voor het gebruik van de beelden’. Tot grote verbazing van GroenLinks, dat haar collega’s aan de lopende band filmpjes van media-optredens ziet gebruiken voor promotie op social media.
Snoesje en Pluisje Menigeen zat vorig jaar met verwondering te kijken hoe Eva Jinek, toch niet bepaald een journalistiek lichtgewicht, minutenlang kritiekloos met Geert Wilders keuvelde over zijn poezen Snoesje en Pluisje. Er werd met geen woord gerept over hoe Wilders de dieren – ze hebben hun eigen twitteraccount met meer dan 10.000 volgers – gebruikte om de aaibaarheidsfactor van zijn xenofobe en islamofobe ideeën te vergroten. Dat zij die redactionele keuze maakte is echter wel te verklaren, de publieke omroep heeft de politiek letterlijk nodig. Niet alleen omdat de politiek bepaalt wie het geld krijgt, maar ook omdat politici onderdeel zijn van het nieuws, dat op haar beurt weer een kerntaak is van de npo. Daarom kijkt niemand gek op van Rutte bij het NOS-debat , Rutte bij Zomergasten, Wiebes bij Zomergasten, Wiebes bij Nieuwsuur , Dijkhoff bij College Tour, Dijkhoff bij De slimste mens , Dijkhoff bij Pauw , Dijkhoff bij Coen & Sander en zegt niemand er wat van als de fotogeniek geknipte beelden van die optredens vervolgens gedeeld worden op social media-accounts van de VVD.
Ode Dat de ode van Jesse Klaver aan leraren, brandweervrouwen en andere werknemers in de publieke sector niet de beste column of de beste invulling van een praatprogramma was, mag natuurlijk best gezegd worden. Maar dat het ongebruikelijk zou zijn dat een partij televisieoptredens gebruikt om zich te profileren op social media, lijkt ons eerlijk gezegd ietwat vergezocht.