GroenLinks-leider Jesse Klaver doet zijn belofte tijdens de algemene beschouwingen om te stoppen met ‘scorebordpolitiek’ gestand. De partij gaat alle begrotingen van het kabinet steunen, zelfs als het kabinet geen extra toezeggingen meer doet. Dat meldt de Volkskrant.
"In de GroenLinksfractie is volgens ingewijden een analyse van de begroting van alle ministeries gemaakt. Daaruit is geconcludeerd dat de plannen voor 2020 een verbetering zijn ten opzichte van 2019. Daarom zal de partij tegen geen enkele begroting stemmen, zo is afgesproken."
De opstelling van GroenLinks is een grote tegenvaller voor de SP en PvdA, die samen met GroenLinks een tegenbegroting maakten. Lodewijk Asscher kondigde woensdagochtend nog aan dat hij tegen het Belastingplan zou stemmen als het kabinet geen extra geld vrijmaakt voor leraren, goedkope huurwoningen en lagere inkomens. Omdat GroenLinks het kabinet steunt, kan de PvdA-leider de coalitie niet het mes op de keel zetten.
Update donderdag 3 oktober 09:30 De keuze van GroenLinks om met de begrotingen in te stemmen nog voor het debat is gevoerd, oogst veel onbegrip. In een vraag- en antwoord verklaring op de eigen site tracht de partij de politiek achter het besluit te verduidelijken. Zoals met deze vraag: Waarom dan wel voor de begrotingen stemmen?
"Omdat een tegenstem van een begroting grote gevolgen heeft: bij het wegstemmen van een begroting gaat al het voorgenomen nieuwe kabinetsbeleid niet door. Dan blijft het beleid bevroren op de situatie zoals die was – ongeacht de nieuwe ontwikkelingen die er zijn. In tijden van bezuinigingen is dat best logisch. Je stemt dan immers tegen de bezuinigingen. Nu het goed gaat met de economie wordt er door het kabinet niet bezuinigd, maar iets geïnvesteerd, al is het veel te weinig. Het is absoluut onvoldoende om het lerarentekort op te lossen en onze docenten voldoende te betalen. Het is niet genoeg om onze natuur te herstellen. Maar als bijvoorbeeld de onderwijsbegroting wordt weggestemd, dan is er volgend jaar 80 miljoen euro minder voor het basisonderwijs beschikbaar en 40 miljoen euro minder voor het voortgezet onderwijs. En als de begroting natuur wordt weggestemd is er 20 miljoen euro minder voor natuurbescherming."