Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Groeiende groep Britten weigert energierekening nog te betalen: 'Niet meer te doen'

  •  
07-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63534 keer bekeken
  •  
ANP-446420584

Tienduizenden Britten zijn niet langer van plan hun energierekening nog te betalen. Net als in Nederland en de rest van Europa, lopen in Groot-Brittannië de gasprijzen hoog op als direct gevolg van de Oorlog in Oekraïne. Voor veel huishoudens is de energierekening simpelweg niet meer op te brengen en een groeiende groep is dat dan ook niet meer van plan.

De campagne heet simpelweg Don’t Pay UK, niet betalen. Op 1 oktober voeren de Britse energieleveranciers hun jaarlijkse verhogingen door en daarmee dreigt voor veel Britten direct armoede. In oktober vorig jaar bedroeg de gemiddelde energierekening voor een Brits huishouden op jaarbaas omgerekend zo’n 1.700 euro. Dat wordt naar verwachting bijna 4000 euro, oftewel van zo’n 141 euro naar ruim 333 euro in de maand. 

Dit najaar worden demonstraties tegen de stijgende energieprijzen verwacht, maar alleen de straat op gaan is volgens de initiatiefnemers van Don’t Pay UK niet genoeg. Zij hopen dat zo veel mogelijk Britten zich bij hen aansluiten en simpelweg de rekening niet meer betalen. Alleen op die manier komen energieleveranciers ‘in serieuze moeilijkheden’ en zijn ze bereid om met consumenten om de tafel te gaan om een oplossing voor de crisis te bedenken. 

Vanuit de Britse overheid is afwijzend gereageerd op Don’t Pay. Volgens een woordvoerder geeft het een ‘buitengewoon onverantwoorde’ boodschap af en zal het uiteindelijk de energieprijzen alleen nog maar verder opdrijven. Ook laat de Britse overheid weten geen invloed te hebben op de gasprijzen, maar wel een steunpakket in het leven heeft geroepen om gezinnen met de laagste inkomens tegemoet te komen. 

Schuldadviseurs staan ook niet te trappelen om het massaal niet betalen van de energienota. Zij wijzen erop dat wanbetalers een nadelige kredietregistratie kunnen krijgen wat in de toekomst voor problemen kan zorgen. Daarnaast maken ze zich zorgen dat het weigeren te betalen, er uiteindelijk toe leidt dat de huishoudens compleet worden afgesloten van gas. 

Deelnemers aan de actie zeggen zich bewust te zijn van de risico’s en dat ze zelf ook liever niet meedoen. Volgens de deelnemers is het dan ook geen keus om gewoon niet meer te betalen, maar bittere noodzaak omdat het geld ervoor ontbreekt. De campagne werd gestart in juni, tot nu toe hebben ruim 75.000 Britten zich aangemeld. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor