De wateren rond Griekenland zijn, net als in de rest van de wereld, ernstig vervuild met plastic. Wetenschappers hebben uitgerekend dat er zonder maatregelen in 2050 meer plastic dan vis in de zeeën aanwezig is. Een Griekse visser is een campagne gestart om dat onheil af te wenden en krijgt daarbij steun van de regering.
Lefteris Arabakis (24) besloot het door de economische crisis en daarop volgende EU-strafmaatregelen zwaar gehavende land niet te ontvluchten maar net als zijn vader en voorvaderen zich op het vissen te storten. Hij kreeg jet idee voor de campagne toen hij zag dat een visser zijn netten schoonmaakte en daar een plastic beker uit haalde met als uiterste houdbaarheidsdatum 1987. Die dreef dus al tientallen jaren in het water. De visser gooide de beker terug in zee. Arabakis protesteerde maar de visser antwoordde “ik krijg niet betaald om dit spul te bewaren”. Daarop kreeg Arabakis een ingeving, waarom niet de vissers een vergoeding geven voor het plastic dat ze opvissen?
Met steun van een particuliere stichting en in samenwerking met een Nederlandse recyclingorganisatie zette hij een project op waarbij visser 200 euro per maand ontvangen voor het plastic dat ze uit zee vissen. Het aantal aanmeldingen loopt storm, volgend jaar moeten er 100 visserboten aan deelnemen. Dat is hard nodig want op sommige plekken in Griekenland, zoals in de buurt van Athene, vangen vissers nu al meer plastic dan vis in hun netten.
Arabakis is daarnaast me hulp van onder meer de Clinton Foundation een vissersschool gestart die jonge Grieken opleidt tot het vak. Ook dat is nodig want de gemiddelde leeftijd in de Griekse visserij is nu 64 jaar. The Guardian portretteert de jonge zeeheld.