Naast het morele verval hebben ontwikkelingslanden ons helemaal niet meer nodig
Afgelopen dinsdag riepen de directeuren van Greenpeace, Amnesty, de Landelijke India Werkgroep (LIW), ICCO en FNV premier Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma op om tijdens het bezoek aan India van 4 tot 6 juni te lobbyen voor blijvende toegang van buitenlandse NGO’s tot India. De Indiase overheid heeft nu zelfs visa geweigerd aan vertegenwoordigers van Nederlandse NGO’s, zodat deze vertegenwoordigers niet meer mee kunnen met premier Rutte, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma naar India.
Zeker, de ontwikkelingen in India zijn zeer zorgelijk. Inperking van de vrijheid van meningsuiting is te veroordelen, en de toegang van buitenlandse NGO’s door middel van oneigenlijke argumenten beperken is not done. Het artikel van de directeuren van Westerse NGO’s laat echter ook zien dat deze westerse NGO’s zich niet goed realiseren dat de wereld dramatisch veranderd is. Wie zijn Greenpeace, Amnesty, en al helemaal LIW, ICCO en FNV nou eigenlijk om zich te bemoeien met de intern dynamiek in India?
Het morele gelijk Vroeger had het Westen, terecht of niet, moreel gezag. Ondanks dat ontwikkelingslanden zich ook wel ergerden aan de kritiek van westerse overheden en NGO’s, vonden veel ontwikkelingslanden dat het Westen weldegelijk ‘eigenlijk’ het morele gelijk aan haar kant had. Daar is radicaal verandering in gekomen met name nadat de VS martelen herinvoerden. Het Westen viel op dat moment definitief van haar morele voetstuk. De oud ambassadeur van Singapore bij de verenigde naties Kishore Mahbubani heeft het morele verval van het westen in 2013 een keer heel mooi samengevat: ‘We beat up people, you beat people up, what’s the difference?’
Naast het morele verval hebben ontwikkelingslanden ons helemaal niet meer nodig. De fooi van minister Ploumen om Afrika 50 miljoen extra geld te geven (hetgeen overigens helemaal geen extra geld is, maar een sigaar uit eigen doos), om er voor te zorgen dat asielzoekers niet meer onze kant op komen, zou enorm op de lachspieren werken als het niet om zo’n serieus onderwerp zou gaan. Er zijn vele argumenten te benoemen waarom deze actie van Ploumen beschamend is (zoals Robbert Van Lanschot recentelijk uitstekend heeft verwoord in de Volkskant ), maar de belangrijkste is wellicht wel dat de Afrikaanse economie dit jaar met 100 miljard groeit. De extra 50 miljoen van Ploumen veranderen de statistieken ver achter de komma geeneens. Dit soort bedragen hebben geen noemenswaardige effecten meer op de Afrikaanse economie, en Ploumen’s actie heeft dan ook weinig met Afrika te maken, maar alles met ons eigen schuldgevoel over verdronken asielzoekers.
Strategie radicaal aanpassen Je zou verwachten dat westerse NGO’s hun strategie radicaal aangepast zouden hebben aan de nieuwe realiteit in de wereld. Een wereld zonder morele autoriteit van het westen, waarbij ontwikkelingslanden ons geld niet meer nodig hebben en waarin Westerse landen zich net zo goed schuldig maken aan grove mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling etc. Westerse NGO’s hebben daarbij grofweg twee opties. Of serieuze internationale organisaties worden, waarbij elke verdenking op een dubbele standaard ten aanzien van de aanpak van Westerse of andere overheden en multinationals ontbreekt. Of een Westerse organisatie blijven en de interne mensenrechtenschendingen, milieuproblemen etc van Westerse landen aanpakken.
Greenpeace en Amnesty hebben een serieuze poging ondernomen om internationale organisaties te worden. Deze internationalisering wordt echter halfslachtig doorgevoerd. De personeelsbestanden zijn nog steeds grotendeels westers, de achterbannen bestaan uit westerlingen en de internationale hoofdkantoren staan nog steeds in Amsterdam en London. Aan dat westerse imago doet een internationale CEO met een kleurtje niets af. Greenpeace en Amnesty zijn nog steeds grotendeels westerse organisaties, en nu het morele verval van het westen in een razend tempo doorgaat, worden deze organisaties samen met westerse overheden steeds meer in de ban gedaan. Landen als India gaan gewoon hun eigen boontjes doppen en hebben geen behoefte meer aan een paternalistische westerse houding. LIW, ICCO en FNV lopen qua internationalisering ver achter op Greenpeace en Amnesty, en maken al helemaal geen kans te worden gezien als echte neutrale internationale organisaties.
Vechten tegen het westerse imago Greenpeace en Amnesty kunnen nog een poging wagen om radicaal het roer om te gooien, en de internationalisering in een stroomversnelling te brengen. Daarbij zullen ze moeten vechten tegen het westerse imago dat ze hebben. LIW, ICCO en FNV (en wellicht ook Greenpeace en Amnesty) kunnen maar beter hun focus verleggen naar armoedebestrijding, mensenrechtenschendingen, milieuproblemen etc in eigen land. En in eigen land is inmiddels genoeg te doen. En als ze dat voortvarend doen, en de Nederlandse overheid grootschalig wordt gecorrigeerd, waardoor Nederland weer voorop gaat lopen met betrekking tot het milieu, mensenrechten, sociale zekerheid etc, kan het zomaar gebeuren dat ze zo nu en dan door Indiase NGO’s worden uitgenodigd voor advies, en dan kunnen deze Nederlandse organisaties hun internationale solidariteit tonen. Die Nederlandse solidariteit is dan dus vraaggericht, en heeft niets meer te maken met enige paternalisme.
Een economie die met 100 miljard per jaar groeit heeft helemaal geen ontwikkelingshulp nodig.
Wat betreft het versnellende morele verval, behalve de Amerikaanse martelmethodes wordt er verder helemaal niets genoemd. Of het moet zijn dat alleen de NGO's steeds meer moreel vervallen zijn, en dan is het terecht dat India ze buiten houdt.
Als wij hier nog een decennium doorgaan met het laten versloffen van onderwijs, en het dadenloze geblaat over de kenniseconomie, dan komt tegen die tijd het ontwikkelingsgeld onze kant op. Als wij zo doorgaan met mensenrechten als wij nu doen dan zullen er naast Snowden nog vele asielzoekers uit het westen buiten het westen opgenomen gaan worden.
Eerst: ["En in eigen land is inmiddels genoeg te doen. En als ze dat voortvarend doen, en de Nederlandse overheid grootschalig wordt gecorrigeerd, waardoor Nederland weer …etc"]
Tenslotte: ["Die Nederlandse solidariteit is dan dus vraaggericht, en heeft niets meer te maken met enige paternalisme."]
Dus u stelt dat deze NGO's eerst hier in Nederland/Europa/Het Westen met een paternalistische houding te werk moeten gaan. U heeft het zelfs over 'grootschalig corrigeren' (wat moet ik mij daarbij voorstellen?). Vervolgens zouden de NGO's dan weer een 'vraaggerichte' houding moeten aannemen naar andere landen.
Ik vraag me sterk af of een dergelijke strategie veel kans van slagen heeft. Hoeveel draagvlak (donatiebereidheid) is er in deze contreien voor NGO's die zich komen opdringen om hier even de boel te corrigeren? We zijn hier zeker niet perfect of 'af', maar waarborging van mensenrechten en milieu is hier toch duizelingwekkender veel beter geregeld dan in India. Zo veel, dat een opdringerige (aanbodgerichte) houding hier denk ik weinig kans heeft.
De NGO's die u noemt (Amnesty, Greenpeace) zijn van oorsprong aanbodgerichte, activistische instellingen (in tegenstelling tot vraaggerichte NGO's zoals bijvoorbeeld Artsen Zonder Grenzen of het Rode Kruis).
Hun succes hebben ze in oorsprong juist te danken aan het zijn van 'NON-gouvernmental'. Morele onafhankelijkheid. Met hun groei en hun succes zijn ze vervolgens verbureaucratiseerd en afhankelijker geworden van overheden. Zoals u zo treffend aangeeft in uw voorbeeld. Daarmee worden ze ook steeds meer geïdentificeerd met die overheden, wat ze weer zwakker maakt.
Als NGO 'gevraagd' worden voor advies door overheden die mensenrechten schenden klinkt enigszins paradoxaal en utopisch. Waar ook ter wereld. Activistisch te werk gaan om mensenrechten aan de kaak te stellen en de publieke opinie in die landen te beïnvloeden lijkt me wel een reëel en (eerder) bewezen strategie.
Dat vraagt wel om een strategie waarin deze NGO's onafhankelijker zijn van (Westerse) overheden en waarschijnlijk behoorlijk moeten krimpen in termen van salarissen en betaald werkaanbod. Geen gemakkelijke opgave voor organisaties waarin iedereen aan boord wil blijven tegen aangename arbeidsvoorwaarden… Wel de strategie die voorkomt dat je teveel geassocieerd wordt met je geldschieters die het qua jouw moraal ook wel eens laten afweten.
De ondertitel zou moeten zijn "na het morele verval..." En dan moet je vooral dit morele verval zien als een consequentie van hoe wij tegenwoordig in de maatschappij staan, niet als en op zichzelf staand concept.
Zit het morele verval in het feit dat westerse mogendheden eigenlijk altijd al hypocriet waren t.o.v. de eigen "verheven" moraal? En is het feit dat in deze tijden van overvoedige informatiestromen dit moeilijker te verbergen valt de oorzaak voor het ogenschijnlijke morele verval terwijl deze misschien altijd al twijfelachtig is? Of is de huidige "mindset" van individualisme door de neoliberale focus of geld,geld,geld doorgeslagen in de maatschappij en heeft dit de toch al matige aanwezigheid van ethiek alleen maar verergerd? Speelt de angst om de welvaart en rijkdom te verliezen een rol in de xenofobische sentimenten waarmee mensen in het Westen steeds meer mee worstelen? Misschien is het een combinatie van factoren?
Het lijkt mij in ieder geval dat ethiek en moreel gelijk maar heel moeilijk te rijmen valt met de neoliberale zucht naar winstmaximalisatie. En daarom leven we in een westerse maatschappij die steeds meer opvalt door haar gebrek aan idealen en waarin steeds meer mensen moreel ten onder gaan. Termen als geluk, voldoening en fatsoen hebben in een neoliberale hyperfinanciële wereld geen waarde, en daarmee sterft de ethiek en het moreel. Geld verdienen en winst maken is allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk zou het leven niet slechts hierom moeten draaien. Het geld wat iemand verdient zegt niets, wat deze persoon ermee doet, dat zegt alles. Het wordt tijd dat NGO's zich richt op dit stijgende maatschappelijke probleem waar het Westen mee kampt.
In dat licht lijkt het mij dat in het kader van geloofwaardigheid organisaties als Greenpeace en Amnesty zich als westerse NGO's misschien veel meer moeten richten op dit fenomeen en de westerse regeringen moeten aanspreken op deze zorgwekkende ontwikkelingen. Maar dan moet je eerst misschien heel goed bekijken en goed moeten begrijpen waar de oorzaak van het verval eigenlijk zit.
Jezus christus, ongelofelijk dat de enige clubs die nog een greintje idealisme in zich hebben zich ook nog tegen dit soort onzin moeten verdedigen. Frank, als activist weet je toch wat solidariteit inhoud of niet?
India gaat het gevecht aan tegen buitenlandse NGOs, en ze hebben groot gelijk, Rusland is het ook zat, NGOs worden ingezet als geopolitiek wapen.
Greenpeace staat vanaf 1971 in India op de zwarte lijst en terecht.
Wil je geen "lente" maar vrede en rust, dan hou je vooral Amerikaanse democratiserende organisaties buiten de deur, vooral als Soros er mee te maken heeft.
India Fighting Against Foreign NGOs
http://journal-neo.org/2015/06/02/india-fighting-against-foreign-ngos/
Citaat:
Het artikel van de directeuren van Westerse NGO’s laat echter ook zien dat deze westerse NGO’s zich niet goed realiseren dat de wereld dramatisch veranderd is. Wie zijn Greenpeace, Amnesty, en al helemaal LIW, ICCO en FNV nou eigenlijk om zich te bemoeien met de intern dynamiek in India?
Einde citaat
Mijn reactie:
Het 'klassieke' argument van de “interne aangelegenheiden”dus ?
Mensenrechten zij geen 'interne aangelegenheid' en zijn niet aan grenzen gebonden.
Hetzelfde geldt voor loyaliteit.
Citaten:
Daar is radicaal verandering in gekomen met name nadat de VS martelen herinvoerden. Het Westen viel op dat moment definitief van haar morele voetstuk.
En:
[ een wereld] waarin Westerse landen zich net zo goed schuldig maken aan grove mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling etc.
Einde citaat
Mijn reactie:
– Nog los van het feit, dat dat veel te kort door de bocht geredeneerd is –
Een hoog “zij (wij dus) doen het fout dus wij (zij dus) mogen het ook fout doen”.
Die redenatie wordt al niet meer van een schoolkind gepikt.
Citaat:
maar de belangrijkste is wellicht wel dat de Afrikaanse economie dit jaar met 100 miljard groeit. De extra 50 miljoen van Ploumen veranderen de statistieken ver achter de komma geeneens.
Einde citaat
Mijn reactie:
Ook als die economie met 1000 miljard zou groeien, dan zou dat nog niet hoeven te betekenen – en betekent het ook hoogst waarschijnlijk niet – dat die groei de behoeftige massa ten goede komt.
Het is domweg niet hún economie die groeit.
Het kan uitstekend gaan met dé economie, terwijl de bevolking crepeert.
En de inspanningen van (de onbaatzuchtige versie van) ontwikkelingshulp zijn juist op die mensen gericht.
Citaat:
[ Over Greenpeace en Amnesty: ] Daarbij zullen ze moeten vechten tegen het westerse imago dat ze hebben. LIW, ICCO en FNV (en wellicht ook Greenpeace en Amnesty) kunnen maar beter hun focus verleggen naar armoedebestrijding, mensenrechtenschendingen, milieuproblemen etc in eigen land.
Einde citaat
Mijn reactie:
Een hoog 'eigen volk eerst'- gehalte. En knollen met citroenen vergelijken: armoede in Nederland is meestal van een ander gehalte dan armoede in bijvoorbeeld Afrika.
En weer het aloude reactionaire argument, dat een NGO zich niet mag specialiseren, maar dan DUS direct ook ál het leed van de hele wereld op zich moet nemen.
Ik vraag mij in verbijstering af, waarin Frank van der Linde dan wel “activist” is.
Een 'eigen volk eerst'-activist, naar het zich laat aanzien.
.
[e zou verwachten dat westerse NGO’s hun strategie radicaal aangepast zouden hebben aan de nieuwe realiteit in de wereld. Een wereld zonder morele autoriteit van het westen, waarbij ontwikkelingslanden ons geld niet meer nodig hebben en waarin Westerse landen zich net zo goed schuldig maken aan grove mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling etc.]
Sinds wanneer bestaat die wereld dan?
Het Westen vervuilt minder, is rijker en is ongekend sociaal in tijd en vergeleken met andere landen.
Waarom dat verder belangrijk is, blijft ook de vraag.
Dit stukje is zwaar anti-blank.
Het Westen vervuilt al veel langer, is rijker door asociaal gedrag in de wereld.... En is vooral sociaal ten aanzien van blanke mensen in eigen land....
Noemt het anti blank.... Zo je wilt...
Ik waardeer de inzet van Frank altijd wel maar, dit is toch m.n. een verward stuk. Ten eerste lees ik niets over wat NGOs in India doen waardoor de afwijzing van NGOs te begrijpen is. Is het een soort Poetin reflex of zitten er terechte argumenten achter. Ik zou graag weten wat Indiase maatschappelijk organisatie er van vinden.Zonder hier inzicht in te geven wordt het stuk een ordinaire NGO-bashing. Het mag, maar je hebt er niks aan.
Ten tweede zegt Frank tegen de armen in Afrika en omstreken dat ze even moeten wachten op verder steun totdat NGOs de zaak op orde hebben gebracht in Nederland. Dan kan wel eens aan lage zit worden. Vooral omdat nu nog niet duidelijk is wat dat betekend: op orde hebben.
Eigenlijk trapt Frank in de PVV truc: geen geld naar Afrika zolang onze bejaarden niet netjes verzorgd worden. Die twee groepen tegen elkaar spelen zou werkelijk beneden het niveau moeten zijn van iemand die zichzelf activist noemt. ZOWEL NL-se bejaarden als de Afrikaans armen hebben het recht op een fatsoenlijk bestaan.
Als Frank vindt dat bepaalde clubs die dit als doel hebben onder de maat presteren, dan is het goed om dat te benoemen. Maar om via deze vage en niet nader omschreven (en geanalyseerde) achterdeur te doen is kinderachtig en ondermijnt een mogelijke beter verhaal van Frank van de Linde in de toekomst.
Beste Gerrit,
Afrika wordt meer geholpen als we als Nederlanders eerlijke prijzen gaan betalen voor onze kleding, Nederland als belastingparadijs ontmantelen etc etc. Niet door een beetje geld naar hen over te maken, waarbij we ook nog eens veel eisen stellen. Van die houding moeten we af. Ik ben zeer voor internationale solidariteit, maar niet vanuit een paternalistische houding. Dat werkt ook niet meer.
Voorst kiezen Amnesty en Greenpeace niet voldoende voor internationale onafhankelijkheid waardoor ze hun internationale rol niet kunnen spelen. Dat is doodzonde. Discussie hierover valt helaas binnen 'de sector' nauwelijks te voeren. Jammer...
Groetjes,
Frank
[De oud ambassadeur van Singapore bij de verenigde naties Kishore Mahbubani heeft het morele verval van het westen in 2013 een keer heel mooi samengevat: 'We beat up people, you beat people up, what's the difference?' ]
Cynisme en zelfkastijding vieren weer hoogtij. Geen reden dus om het bijltje er bij neer te gooien. Het gezwam over Westerse morele suprematie begint me behoorlijk de keel uit te hangen. Het is niet voor niets dat Europa nog zo'n aantrekkingskracht heeft op migranten (ondanks de vreemdelingenpolitiek zou ik zeggen). Wanneer de auteur meent dat eerst het eigen straatje schoon moet worden geveegd (waarom eigenlijk?) laat hij eigenlijk zien dat het lot van de mensenrechten aan een zijden draadje hangt. Zelfkastijding is oh zo heerlijk voor de moreel suprieure geluiden zoals de auteur ze de ether in gooit. Want waarom zouden wij beter zijn? Is er geen ideaal meer? Zijn de diepzwarte cynische en levensgevaarlijke woorden van Mahbubani niet precies het soort legitimatie dat regimes als Rusland en China nodig hebben om hun praktijken te verantwoorden? Mensen zoals Frank van de Linde zijn een groot gevaar voor de mensheid. Ze willen graag perfect zijn. En daar meten ze de rest aan af. En inderdaad, in dat licht bezien, waarom zouden we zelf ons eigenlijk nog aan mensenrechten houden als ze er in China en Rusland lekker op los moorden?
Mijn pleidooi is dat zowel het westen als de rest zich aan mensenrechten houdt, niet dat iemand zich er meer aan houd. En daarbij begint een betere wereld inderdaad bij jezelf.
>>> Citaat: Greenpeace en Amnesty snappen niet dat wereld radicaal veranderd is
>>> Chapeau...dit relaas stemt tot nadenken en indaad het roer van de blijkbare schijnbare Westers kapitalisme en suprematie om te gooien...
>>> Jammer voor de Indiase o.a IT medewerkers, met zulke grappen....dan geen gebruik maken van hun diensten....misschien dat dat een beetje zou kunnen helpen.
>> Dit is ook een ernstige stille Indiase wake up call.... om onze hypocrite uiterst opportunistische hooghartighid uitbuiting onder de loep te nemen...!!
Snap niet helemaal wat u hier zegt
">>> Jammer voor de Indiase o.a IT medewerkers, met zulke grappen....dan geen gebruik maken van hun diensten....misschien dat dat een beetje zou kunnen helpen"
Moeten wij nu stoppen met het inhuren van Indiase ITers?
Of moeten Indiase ITers "staken", kortom weigeren te werken voor westerse bedrijven?
Met welk doel?
@Cali Mero, vr 05 juni 2015 19:32,
Beste Cali Mero,
In een andere opinie heb je gereageerd op een oproep van mij, voor een Tweede Verlichting met fundamentele kritiek op de wetenschap.
Deze oproep zie je niet zo zitten, heb ik begrepen.
Ik reageer hier, omdat de kwestie precies past bij het huidige onderwerp. Het morele verval van het Westen.
Mijn visie is dat het huidige politieke probleem (in het Westen) veel dieper en breder is dan veel mensen denken en dat kritiek geven op de (rechtse of neoliberale) politiek niet voldoende is.
Zoals kritiek geven op (en aanpakken van) de bankiers of de banken betreffende de crisissen ook niet voldoende is.
Er zijn veel meer medeplichtigen (of meelopers). O.a. in de wetenschap en bij de consultants en de professionals, afgestudeerden in de wetenschap.
En bij de hogeropgeleiden *), die niet in het algemeen belang stemmen, maar in hun maximale eigen belang. Waardoor de onderklasse al meer dan dertig jaar systematisch politiek gepest wordt.
Om (een deel van) de diepte en de breedte van het probleem duidelijk proberen te maken (het gaat hier om een conceptuele samenhang tussen natuur en cultuur wetenschappen met cultuur wetenschappen als meta wetenschappen, o.a. economie en (sociaal) psychologie) wil ik je verwijzen naar een andere reactie van mij.
In deze reactie komt de door jou genoemde term "uitbuiting" uitgebreid aan de orde via de derde factor van "het complex", de factor "radicaliteit" en de betreffende optimalisatie principes.
Zie mijn reactie van do 04 juni 2015 01:04 onder de opinie van Kees Alders van 30 mei 2015, LEVEN, "De regendans van Maarten Struijvenberg":
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32408_de_regendans_van_maarten_struijvenberg/
Een interessante opinie, waar (neoliberale) economie en (sociaal) psychologie (zie ook de verwijzingen van de schrijver) samenkomen en die jij ook gezien hebt.
Woeki Hypo is gematigd liberaal.
P.S.: *) Sommigen uitgezonderd.
NGO begint bijna net zo´n vies woord te worden als ´multinational´ door banden met de regime change industrie in Washington.
http://landdestroyer.blogspot.nl/2012/08/amnesty-international-is-us-state.html
Terwijl Greenpeace door Soros gesponsord is.
Dat maakt beide organisaties nog niet slecht op zich, maar men moet wel bedacht zijn op te selectieve aandacht, en geopolitieke achtergronden niet vergeten.
"Treffend was ook de reactie van India op het aanbieden van Westerse hulp vlak na de tsunami: "Nee bedankt, we redden het zelf wel"."
Dat is al in veel landen gebeurd. Er is geen land ter wereld die hulp aan neemt die niet nodig is. Daarvoor zijn de ego's van de leiders veel te groot. In dit geval is de prangende vraag of de ego's van de leiders zo groot is geworden dat ze hulp weigeren die wel nodig is. Of dat ze geen steun willen voor kritische maatschappelijk groepen. Of dat ze terecht vinden dat India zelf voldoende in huis heeft. Het lijkt me dat het maatschappelijk middenveld in India daar het beste antwoord op kan geven.Zolang we niet weten wat zij er van vinden kan ik niks met dit artikel.
“Daar is radicaal verandering in gekomen met name nadat de VS martelen herinvoerden. Het Westen viel op dat moment definitief van haar morele voetstuk.”
Dat is lekker sterk, maar ook helder uitgedrukt. Deze woorden zie ik ook graag terug in de Amerikaanse media, of nog beter: laat iemand ze in de VN uitspreken.
Complimenten, Frank van der Linde.
[Deze woorden zie ik ook graag terug in de Amerikaanse media, of nog beter: laat iemand ze in de VN uitspreken.]
Dat iemand die woorden bij een VN bijeenkomst uitspreekt is denkbaar, sterker nog het is vast al wel een aantal malen gebeurd. Het is allen niet beter dan in de Amerikaanse Media, wil er iets veranderen dan moet dit thema daar uitgebreid en langdurig aan bod komen, ijdele hoop, de VN doet er niet toe.