Het nieuwe privacybeleid van Google gaat op 1 maart in... Privacywaakhonden trekken aan de bel
Vanaf donderdag 1 maart geldt het nieuwe privacybeleid van Google. Het bedrijf gaat meer gegevens opslaan om ‘het gebruikersgemak’ te dienen, aldus Google. Verschillende privacybewakers hebben inmiddels aan de bel getrokken. Google koppelt de informatie van verschillende Google-producten aan elkaar, om een profiel te kunnen maken. Als gebruiker word je met zachte hand gedwongen akkoord te gaan met de nieuwe regels, doe je dit niet, dan moet je inleveren aan functionaliteit.
Volgens privacybewakers is het grootste probleem dat Google de informatie uit de zoekgeschiedenis naar andere diensten overhevelt. Niet alleen zoekopdrachten die de gebruiker heeft ingetoetst, maar ook de websites die zijn bezocht staan in deze zoekgeschiedenis. Voorheen werd dit strikt gescheiden.
Het gevolg van de nieuwe regels is dat Google de ‘identiteit’ van de gebruiker in handen krijgt.De informatie die Google krijgt over bijvoorbeeld iemands geloof of seksuele geaardheid, zal het bedrijf actief gaan inzetten om op maat gesneden advertenties te tonen.
Wie niet akkoord gaan met de nieuwe regels, zal moeten inleveren aan functionaliteit. De enige maatregel die gebruikers kunnen nemen is hun zoekgeschiedenis verwijderen. De Volkskrant legt uit hoe:
– Log in op uw Google-account – Ga naar ‘privacy instellingen’, vervolgens naar ‘services’ en dan naar ‘Webgeschiedenis’ – Hier kunt u alle zoekopdrachten verwijderen en het bewaren van de webgeschiedenis uitschakelen
Wie liever geen gebruik meer wil maken van de diensten van Google, kan natuurlijk ook overschakelen naar een andere zoekmachine, zoals bijvoorbeeld Bing. Maar of je daar nu erg blij van wordt…
De Volkskrant schrijft verder over het verwijderen van de zoekgeschiedenis:
Deze maatregelen voorkomen niet volledig dat Google privé-gegevens kan verzamelen. Maar het uitschakelen van de webgeschiedenis zorgt er wel voor dat de gegevens na 18 maanden gedeeltelijk geanonimiseerd worden, en dat er geen op maat gesneden advertenties aangeboden worden. Overigens blijft het ook na vandaag mogelijk om de webgeschiedenis te wissen. Maar wie dat vandaag al doet, zorgt ervoor dat de al eerder verzamelde zoekgegevens niet in het nieuwe privacybeleid worden meegenomen.