De mensheid moet zich voorbereiden op een snellere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) dan men misschien graag zou willen. Daarvoor waarschuwde Sundar Pichai, de hoogste baas van Google, dit weekend in het tv-programma 60 Minutes. Volgens Pichai duiken er steeds geavanceerdere AI’s op die de komende jaren de arbeidsmarkt zullen verstoren en voor veiligheidsproblemen gaan zorgen.
Eerder al hadden grote namen uit de tech-industrie opgeroepen om tijdelijk te stoppen met het ontwikkelen van AI-systemen zolang niet duidelijk is wat de precieze consequenties ijn van deze snelle ontwikkelingen. Pichai herhaalde die oproep zondag en riep overheden op om snel wetgeving te ontwikkelen die de onbeperkte groei van AI reguleert.
Pinchai denkt dat de arbeidsmarkt niet meer hetzelfde zal zijn wanneer AI volledig wordt geïntegreerd. Dat kan positief zijn: “Wanneer je bijvoorbeeld een radioloog bent die honderd medische gevallen moet doornemen. De AI kan dan bepalen: dit zijn de ergste zaken waar je eerst naar moet kijken.” Tegelijkertijd denkt Pinchai ook dat AI in veel sectoren voor groot baanverlies zal zorgen, vooral bij kenniswerkers als schrijvers, accountants, architecten en software-ingenieurs.
Ook Google zelf werkt aan een AI. Pinchai erkende zondag dat dit systeem zich inmiddels zo ontwikkeld heeft dat niemand nog exact begrijpt hoe het werkt. Zo bleek dat een van de Google-programma’s zichzelf de Bengaalse taal had aangeleerd, zonder dat het hiervoor geprogrammeerd was. De ingenieurs van Google hebben geen verklaring voor waarom het programma dit heeft gedaan.
Volgens Pinchai is het dan ook onverantwoord om dergelijke AI-systemen ‘los te laten op de samenleving’ zonder dat er een volledig begrip is van de technologie. Het grootste probleem schuilt er volgens de Google CEO in dat de technologie zich veel sneller ontwikkelt dan dat mensen in staat zijn zich aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.
Elon Musk, eigenaar van onder andere SpaceX, Tesla en Twitter, ging onlangs zelfs nog verder dan Pinchai in zijn waarschuwingen. Volgens hem heeft AI de potentie “de beschaving te vernietigen”. Dat weerhoudt Musk er echter niet van zijn eigen AI-startup te lanceren, TruthGPT dat een directe concurrent moet worden van het door Microsoft gesteunde ChatGPT van OpenAI.