Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Godwin komt met nieuwe wet, niet over nazi's maar over het gebruik van 'woke'

  •  
20-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5617 keer bekeken
  •  
Mike_Godwin_-_VOA_-_September_2017-square-bluebackground

De term 'woke' is de opvolger van het begrip 'politiek correct' dat in de eerste jaren van deze eeuw werd gebruikt om progressieve argumenten zonder verdere discussie van tafel te vegen. Dat smoort het debat. Nu wordt 'woke' gebruikt door types die het er vooral om te doen is progressieve veranderingen te bestrijden. Dat is vastgesteld door niemand minder dan Mike Godwin, expert op het gebeid van online discussies.

Mike Godwin bedacht in de jaren negentig een 'wet' voor internet-discussies die in de eerste jaren van deze eeuw furore maakte. De stelregel luidde:  "Naarmate online-discussies langer duren, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi's of Hitler tot 1." Hij doelde daarmee op het verschijnsel dat er in vrijwel iedere lange discussie een moment komt waarop een van de deelnemers teruggrijpt op de - oorlog tegen - nazi's om zijn of haar punt te ondersteunen. "Net als Hitler!" Dat beperkt zich overigens niet tot politieke discussies. Vaak wordt het argument uit de kast getrokken in een - heilloze - poging de opponent het zwijgen op te leggen.

Godwin wilde met die wet mensen bewust maken van de discussiemethode en er op wijzen dat de vergelijking in de meeste gevallen geen stand houdt en van weinig respect getuigt ten opzichte van de slachtoffers van de nazi's. Geheel tegen de wens van Godwin in werd zijn wet een wapen om juist het tegenovergestelde te bereiken. Extreemrechtse figuren en hun sympathisanten gebruikten de term Godwin om iedere vergelijking tussen hun denken en dat van de nazi's taboe te verklaren. De Godwin-stempel werd daarbij meestal gebruikt om 'aan te tonen' dat de discussie zogenaamd gewonnen was. Dat leidde ertoe dat Godwin, in het licht van de opkomst van Donald Trump, een nadere toelichting op de wet gaf. Hij wees er op dat het heel goed mogelijk is bepaalde politici met nazi's te vergelijken, mits het goed beargumenteerd en met bedachtzaamheid gebeurt.

Nu heeft de jurist een nieuwe vaststelling gedaan die al de 'tweede wet van Godwin' wordt genoemd. Hij zegt door toepassing van het theorema van Bayes tot een conclusie te zijn gekomen over gebruik van de term 'woke'. "Op basis van een Bayesaanse conclusie na uitgebreide steekproeven, heb ik vastgesteld dat het voor 99 procent zeker is dat iemand die het woord 'woke' in negatieve zin gebruikt een klootzak zal blijken te zijn. Geef me er alsjeblieft niet de schuld van dat ik daar op wijs, het is gewoon wetenschap."

Het theorema van Bayes komt uit de kansberekening en dient om de waarschijnlijkheid uit te drukken dat een bepaalde mogelijkheid de oorzaak is van een gebeurtenis. In een toelichting legt Godwin uit dat hij de kans dat een negatief gebruik van het woord 'woke' veroorzaakt wordt door het nare karakter van de gebruiker beperkt tot 99 procent omdat 100 procent niet houdbaar is. "Dan heb je maar een enkel voorbeeld nodig om de stelling ongeldig te verklaren." 

In Nederland zijn de ondersteunende bewijzen voor de Tweede Wet van Godwin makkelijk te vinden makkelijk te vinden. Sommige uiterst rechtse types weten de twee wetten zelfs in een en dezelfde redenering van toepassing te maken.

Schermafbeelding 2022-03-20 om 17.03.51

Sylvana Simons over wat woke eigenlijk betekent

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor