Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gewonde psychiatrische patiënt sterft eenzame dood

  •  
03-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
Raymond.jpg
Familie kreeg zwijggeld aangeboden om incident buiten de media te houden
De 37-jarige psychiatrische patiënt Raymond Westendorp stierf in 2009 een eenzame dood in een isoleercel van de GGZ Dimence in Deventer. Het personeel van de instelling had hem wel tien keer naar het ziekenhuis gebracht waar na onderzoeken bleek dat Raymond zwaar letsel had, maar artsen weigerde opname. Pas toen de borderlinepatiënt in coma raakte werd hij opgenomen, maar toen was het al te laat.
Het tv-programma De Vijfde Dag (EO) besteedt vanavond aandacht aan het incident in Deventer. Uit een intern rapport dat het programma in handen heeft, blijkt dat Raymond naast hersenletsel ook nog acht gebroken ribben en een schedelbreuk had. Ook kon hij moeilijk ademen doordat er anderhalve liter bloed tussen zijn longen zat. De artsen van het Deventer ziekenhuis waren op de hoogte van dit zware letsel, maar stuurden hem toch weer terug naar zijn isoleercel bij Dimence.
Uit de rapportage die over Raymond werd opgemaakt blijkt dat artsen huiverig waren om een onberekenbare en suïcidale man op te nemen. Ze zouden zijn veiligheid niet kunnen garanderen. Later gaven twee artsen toe dat zijn psychiatrische achtergrond meespeelde bij de beslissing hem niet op te nemen, terwijl Raymond op dat moment niet onhandelbaar was want door het letsel wat hij had opgelopen was hij versuft.
De zus van Raymond vertelt in het programma erg veel moeite te hebben met het feit dat haar broer eenzaam en alleen heeft moeten sterven. Ze is erg boos over de gang van zaken. Haar familie werd gevraagd of ze Raymond naar huis wilde nemen met de boodschap: “Als je iemand geen eten en drinken geeft, overlijdt hij vanzelf.” Ze weigerde. De familie kreeg 22.500 euro aan zwijggeld om de zaak niet onder de aandacht van de media te brengen. 
De Vijfde Dag liet emeritus-hoogleraar psychiatrie Michiel Hengeveld naar de zaak kijken. Volgens hem zijn de grootste fouten gemaakt door het ziekenhuis, met name door de neuroloog.
Onbegrijpelijk om een man die er zo aan toe is, terug te sturen naar de isoleercel. Dat hij zelf dood wilde, is nog geen reden hem niet te behandelen. Ik ben verbaasd dat de inspectie, die zelf om het rapport heeft gevraagd, niets heeft gedaan. Anderzijds heeft de ggz veel te weinig druk uitgeoefend om hem opgenomen te krijgen”, stelt hij.
Ik ben geschokt dat naast de falende zorg, de inspectie de situatie van de man niet heeft kunnen verbeteren. De inspectie is er immers om toe te zien dat gedwongen zorg van kwaliteit is.
Zowel Hengeveld en Bouwmeester kennen de problemen met psychiatrische patienten. Het is moeilijk ze op te laten nemen omdat er in ziekenhuizen een sterke scheiding is tussen de psychiatrie en de rest van de gezondheidszorg.
Update 15.45
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat aan NOS weten geen nieuwe stappen te ondernemen vanwege het incident in Deventer. De inspectie verwijst naar de conclusies van een extern onderzoek uit 2010 waarin staat dat zowel het Deventer Ziekenhuis als ggz-instelling Dimence fouten hebben gemaakt. De IGZ vindt een tuchtprocedure niet zinvol omdat er ruim 20 specialisten bij het incident betrokken waren. De Vijfde Dag (EO), 3 november, 21:05 uur op NL2.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor