Scheveningen is aan een ramp ontsnapt tijdens de Nieuwjaarsviering. Dat heeft meteoroloog Gerrit Hiemstra gezegd bij De Nieuws BV. Volgens de organisatie van de vreugdevuren ontstonden de vuurtornado’s die voor veel schade en overlast zorgden in Scheveningen, doordat de harde wind het vuur aanwakkerde. Volgens Hiemstra is het echter precies andersom. Hij legt uit:
"Dat krijg je bij zo’n grote vuurhaard, dat het vuur zichzelf aan de gang gaat houden. In een grote brand stijgt heel veel hete lucht omhoog, dat moet aangevoerd worden vanaf de zijkanten en daardoor genereert al dat vuur als het maar groot genoeg wordt z’n eigen wind."
Hiemstra zegt ook dat wat nu in Scheveningen gebeurt is helemaal geen uniek verschijnsel is, maar vaak voorkomt. Je ziet namelijk hetzelfde gebeuren bij bijvoorbeeld bosbranden en had er dus ook vooraf rekening mee gehouden moeten worden. Woensdag werd bekend dat de gemeente Den Haag vooraf wist dat de afgesproken regels rond de bouw van de brandstapels werden overtreden, maar dat geen actie werd ondernomen uit angst voor ongeregeldheden.
Ondanks de vele schade die de vonkenregen heeft veroorzaakt, hadden de gevolgen nog groter kunnen zijn, waarschuwt Hiemstra. Bij een vuur van dit formaat wordt de lucht zo heet dat zelfs zonder vuurtornado’s of vonkenregens er op meerdere plekken in de stad branden kunnen ontstaan.