Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Genocide dreigt opnieuw voor Armeniërs van Karabach

  •  
15-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
368 keer bekeken
  •  
50499516192_e6996249c7_o

© Armeens protest in Den Haag, oktober 2020. cc-foto: Roel Wijnants

De kern van dit conflict en de oorzaak van de Azerbeidzjaanse wreedheden is een diepgewortelde haat en racisme tegen Armeniërs
De afgelopen maanden is er in Nagorno-Karabach een hevige strijd gestreden tussen enerzijds Armenië en Karabach en anderzijds Azerbeidzjan en Turkije om de controle over dit gebied. Daarbij nam de dreiging van een nieuwe genocide op Armeniërs toe. De oorlog is nu voorbij, maar het gevaar op genocide niet.
In september 2020 begonnen Turkije en Azerbeidzjan opnieuw een oorlog tegen de Armeniërs van Karabach, precies honderd jaar nadat Turkije in september 1920 de oorlog verklaarde aan de Armeense republiek. De Armeniërs waren gedoemd te verliezen, met name door de betrokkenheid van de regionale grootmacht en NAVO-bondgenoot Turkije, die drones, Turkse strijdkrachten en Syrische jihadisten aanleverde en bediende. Deze oorlog werd gekenmerkt door vrijwel onophoudelijke bombardementen met verboden wapens, zoals het gebruik van clustermunitie en chemische wapens op de steden, burgerbevolking en natuur van Karabach. Burgers en krijgsgevangenen die in handen vielen van de Azerbeidzjaanse soldaten stonden martelingen en een gewelddadige dood te wachten. Inmiddels is veel beeldmateriaal opgedoken van Azerbeidzjaanse soldaten die Armeense krijgsgevangenen en burgers verminken en onthoofden, daarbij zichzelf vol trots en herkenbaar in beeld filmend.
De kern van dit conflict en de oorzaak van de Azerbeidzjaanse wreedheden is een diepgewortelde haat en racisme tegen Armeniërs. Het regime van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft anti-Armeens sentiment gemaakt tot hoeksteen van de staatsideologie en aanjager van een giftig nationalisme. Zo bevordert het regime een onzinnige theorie over de geschiedenis van Karabach en haar inwoners, met als doel het Armeense land, cultuur en erfgoed te ontdoen van alle Armeense sporen.
Er wordt gepropageerd dat de huidige Azeri’s afstammelingen zijn van de christelijke Kaukasische Albaniërs (een volk dat niet meer bestaat) en pas later bekeerd zijn tot de Islam. En dat alle Armeense artefacten, nederzettingen, kerken en kloosters in Karabach van oorsprong Kaukasisch Albanees zijn en dus Azerbeidzjan toebehoren, en niet Armenië. Zo bekeken, is  alles wat Armeens is eigenlijk Kaukasisch Albanees en dus Azerbeidzjaans. Door deze lens bezien zijn Armeniërs niet de inheemse bevolking, maar zijn het indringers, kolonisten en bezetters van Azerbeidzjan. De theorie is uitgegroeid tot een breed gedeelde opvatting in Azerbeidzjan.
Deze anti-Armeense mentaliteit als onderdeel van zowel het Azerbeidzjaanse staatsbeleid als de heersende cultuur leidt al jaren tot talloze voorbeelden van massaal geweld, pogroms, deportaties, etnische zuiveringen en vernietiging van Armeens (door UNESCO uitgeroepen!) erfgoed. De ontmenselijking van alle Armeniërs wordt genormaliseerd en haat en racisme tegen Armeniërs wordt er met de paplepel ingegoten. Het zuiveren van de gehele Armeense bevolking in Karabach wordt toegejuicht. Laffe moordenaars van Armeniërs worden verheven tot nationale helden en in (social) media wordt volop bediscussieerd of het een goede of slechte zaak is dat Armeense krijgsgevangenen en burgers worden onthoofd.
Zo ook bij de bondgenoot van Azerbeidzjan: Turkije. De organisatie ‘Genocide Watch’ omschreef Turkije als een land dat onder het bewind van president Erdogan van ontkenning van de Armeense genocide overgegaan is op trots en bewondering voor het plegen van de Armeense genocide. Erdogan bedreigde Armenië eerder dit voorjaar toen hij verwees naar het afmaken van de missie die zijn Turkse voorouders 100 jaar geleden begonnen waren in de Kaukasus. Voor president Erdogan was (en is) de vernietiging van de Armeniers blijkbaar nog niet af.
De recente oorlog in Nagorno-Karabach is nu voorbij en daarmee is er gelukkig een einde gekomen aan het grootschalige geweld. De begrijpelijke angst voor een nieuwe genocide door Azerbeidzjan en Turkije is bij Armeniërs echter springlevend. Op 10 december 2020, nota bene internationale mensenrechtendag, hield president Aliyev een militaire parade in de hoofdstad van Azerbeidzjan ter viering van de overwinning. Hij claimde daar het grondgebied van Armenië zelf als land van de Azerbeidzjanen. De ook aanwezige president Erdogan van Turkije sloot aan bij zijn eerdere uitspraken en prees in zijn speech de Turkse oud-minister van oorlog Enver Pasha, een van de architecten van de Armeense genocide van 1915.
Deze uitspraken zijn slechts het meest recente bewijs dat een zuivering en genocide van de Armeniërs in Karabach een reëel scenario was en nog steeds is. De enige reden dat dit tot nu toe vermeden heeft kunnen worden, is het ingrijpen van Rusland in het conflict. Dit conflict wordt volledig aangestuurd vanuit een genocidale intentie tegen de Armeense bevolking die maar al te goed weet wat haar te wachten staat als zij onder Azerbeidzjaans bewind komt.
Gurgen Hakopian, advocaat Nisan Sarican, jurist
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
19 jan. 2021 - 4:11
Het armeense volk heeft een onmetelijk zware prijs betaald voor afgunst en turks fascisme, Turkije voor turken, de rest moest worden vernietigd, een schandvlek waar geen enkele verantwoordelijkheid voor wordt genomen, sterker nog erkenning strafbaar stelt en nu bezig is te helpen het volk van Armenië nog verder te vernietigen, ik heb er geen woorden voor, hopelijk komt met de wisseling van de wacht in de VS een kritischer beleid ten aanzien van NAVO lid Turkije, wordt de expansiedrift van Erdogan aan banden gelegd, en wordt hem de wacht aangezegd t.a.v. het lidmaatschap, overigens heeft Israël de armeense genocide (nog) niet erkend, schande.
RechtdoorZee93
RechtdoorZee93
16 jan. 2021 - 14:40
Voor Armenië heb ik meer sympathie dan voor Azerbaijan, maar ik moet toch eerlijk zeggen dat dit een eenzijdig betoog is. De kern van het probleem is het trekken van grenzen door de Sovjet unie. Zij gebruikten dit als middel om hun eigen macht te versterken. In Azerbaijan tekenden de Sovjets de autonomo Oblast Nagorno-Karabach. Deze grenzen van deze oblast waren vrij debiel. Het gebied was immers zo getekent dat er een Armeens meerderheid was. Na het vallen van de Sovjet-Unie begon de pleuris. De Armenen in de autonome oblast wilden afscheiden en Azerbaijan zei dat het hun grondgebied is. Armenië heeft de oorlog van 1988-1994 gewonnen alleen de vrede die er op volgde verloren. Armenië kon geen steun krijgen. De hele wereld bleef het gebied als Azerbeidjzaans grondgebied erkennen. Uiteindelijk vorig jaar greep Azerbaijan de wapens en werd hierin gesteund door Erdogan die van Turkije een halve schurkenstaat gemaakt heeft. Hoewel de Azeris naar de wapens grepen zijn ook de Armeense leiders schuldig. Als een stel stijfkoppen waren ze blind voor de nieuwe omstandigheden. Ze hadden moeten onderhandelen. Zij hebben Armenië in een oorlog gestuurd die niet te winnen viel. Aan de postieve kant. Zonder Nagorno-Karabach kan Armenië eindelijk een normaal land worden. Een land dat in haar eigen bevolking kan investeren in plaats van bijna al het geld uitgeven aan Russische wapens. Als laatste note; Erdogan is de grootste hypocriet die ik me kan inbeelden. De situatie van Nagorno-Karabach is namelijk 1:1 te vergelijken met die van Noord-Cyprus waar Turkije al tientallen jaren land bezet van EU lidstaat Cyprus. Als Erdogan de oorlog van Azerbaijan ziet als een terechte oorlog van bevrijding dan vraag ik me af of het tijd wordt om het Cyprus probleem op eenzelfde manier te benaderen.
1 Reactie
henk-alexander
henk-alexander16 jan. 2021 - 23:29
Armenië had zich moeten verzekeren van een corridor naar Karabach en die internationaal moeten waarborgen ipv zich disproportioneel veel Azerbeidzjans territorium toe te eigenen. Turkije bezet niet alleen Cyprus maar de facto dmv proxies ook delen van Syrië.
Rick Hofland
Rick Hofland
16 jan. 2021 - 13:22
Als Erdogan daar de klus van 100 jaar terug af gaat maken gaat niemand hem tegenhouden, precies zoals de wereld bij Rwanda toekeek en niets deed. Het is triest, maar andere politieke belangen zijn belangrijker voor de politieke machthebbers. Zo zit de mensheid blijkbaar in elkaar.
JaapBo
JaapBo
16 jan. 2021 - 13:07
Nagorno Karabach is bezet door Armenië, maar volgens deze auteur is de kern van het conflict "diepgewortelde haat en racisme tegen Armeniërs". Dat lijkt mij dus onzin.
Mokker
Mokker
16 jan. 2021 - 10:02
Erdogan en zijn strijd tegen het christendom, of in ieder geval gebruikt hij de religie om zijn volk te mobiliseren om de macht van Turkije uit te breiden.
Jan Diederik
Jan Diederik
16 jan. 2021 - 9:26
Gelukkig heeft Rusland hier wel ingegrepen. Turkije moet zich hierbuiten houden of de Navo uitgeflikkerd moeten worden. Schandalig dat de EU en de VS hier geen eind aan hebben gemaakt.
Bouwman2
Bouwman2
16 jan. 2021 - 9:11
Elke oorlog heeft aspecten van volkerenmoord. En oorlog is het gevolg van mislukte en tekort aan diplomatie. Van de emotie die het van de rede wint. Een oorlog voeren betekent dat allen verliezen en er geen winnaars zijn. De Karabach was een schijnoplossing. De goede oplossing is het nationalisme aan banden leggen en de grenzen uitgummen. Daarom is de EU zo'n voorbeeldig idee. Interne conflicten worden beslecht door de rechter en de welvaart en de vrede nemen in de loop van de tijd toe. Daarom is de Brexit een onzalig idee en zou toenadering tot Rusland en de Volksrepubliek China wel eens opgepoetst mogen worden. .
4 Reacties
LaBou
LaBou 16 jan. 2021 - 11:17
"oorlog is het gevolg van mislukte en tekort aan diplomatie." Fout geraden, dominee. Oorlog is de voortzetting van de politiek met andere middelen. (Carl von Clausewitz).
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 jan. 2021 - 14:42
@LaBou, Goede oude Carl. Aan de kant van Azerbaijan wel inderdaad, maar aan de kant van Armenië was de oorlog absoluut het gevolg van hun eigen koppigheid. Ze hadden moeten inzien dat de militaire situatie sterk veranderd was en moeten onderhandelen.
Mokker
Mokker16 jan. 2021 - 17:13
Met diplomatie ga je doorgaans geen land veroveren, Bouwman, dat is een utopie die je daar schetst. Erdogan wil Armeniërs uit hun eigen land gooien, dat krijg je alleen diplomatisch voor elkaar als je ook nog een leger aan de grens klaar hebt staan als alternatief voor de diplomatieke weg.
LaBou
LaBou 16 jan. 2021 - 17:35
Zee, daar heb ik me niet in verdiept. Maar zowel de Balkan als de Kaukasus zijn van oudsher gebieden waar van de ene dag op de andere een oorlog uit kan barsten. En het is niet bepaald raadzaam om je, zonder enige historische kennis van wat er in zo'n gebied leeft, met zoiets te gaan bemoeien. Voor je het weet zijn de strijdende partijen het met elkaar eens dat jij dient op te hoepelen en gaan ze er werk van maken om dat te bereiken.
rupsje2
rupsje2
16 jan. 2021 - 8:04
De kern van dit conflict en de oorzaak van de Azerbeidzjaanse wreedheden is een gevecht van de Islam tegen het Christendom. https://historiek.net/eerste-oorlog-om-nagorno-karabach-1988-1994/137566/
5 Reacties
LaBou
LaBou 16 jan. 2021 - 11:20
En dat conflict probeer je vervolgens aan te tonen met een link waarin de termen "islam" en "christendom" niet één keer voorkomen.
rupsje2
rupsje216 jan. 2021 - 18:17
@LaBou Dan heb je niet goed gelezen, het staat er niet letterlijk dat klopt. ''Ook kreeg Azerbeidzjan steun van Tsjetsjeense en Afghaanse mujahedin die tegen de Armeense christenen een heilige oorlog wilden voeren. Ondanks deze buitenlandse hulp bleef Armenië de overhand houden en is Nagorno-Karabach sinds de wapenstilstand van 1994 stevig in Armeense handen''
LaBou
LaBou 17 jan. 2021 - 6:30
Tja, zo kan je dus van elke oorlog wel een religieus conflict maken, zeker als er moslims bij betrokken zijn. Eigenlijk is het dus een vorm van islamofobie die je hier laat zien.
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9317 jan. 2021 - 9:46
@Rupsje Overdrijven is ook een vak. Azerbaijan is een van de meest seculiere islamitische landen. De kern van dit conflict is het etnische gerrymandering van de sovjet unie.
rupsje2
rupsje217 jan. 2021 - 16:05
@Labou Nu is het geen religieus conflict meer dat snap ik ook wel. Alleen die haat en racisme tegen Armeniërs komt wel ergens vandaan, die licht dus volgens mij in de oudheid. Verder is het natuurlijk een complex conflict met meerdere oorzaken.
Fredje3
Fredje3
16 jan. 2021 - 4:04
De Armeniers hebben 1 groot probleem. Turkije is lid van de Navo, dus zal er internationaal niets gedaan worden.
Pater
Pater
16 jan. 2021 - 0:21
Er valt terecht veel kwaads te zeggen over Aliyev en Erdogan, maar dit is een wel erg eenzijdig artikel waarin wel erg makkelijk wordt voorbijgegaan aan de agressie van Armeense zijde. Na het uiteenvallen van de USSR voerden Armenië en Azerbeidzjan een bloedige oorlog over de in meerderheid door Armeniërs bewoonde enclave Nagorni-Karabach. Armeni:e won, na het staakt-het-vuren in 1994 heeft de Nagorno-Karabach (de Republiek Artsach) niet alleen bestuur over Nagorno-Karabach maar ook over een beduidend gedeelte eromheen, zodat de Armeense enclave weer verbinding heeft met Armenië. De Azerbeidzjaanse minderheid werd verdreven, ook uit de gebieden die helemaal niet Armeens waren maar de verbindingszone met Armenië vormden. En ja, dat vereist natuurlijk wraak. En deze keer won Azerbeidzjan, gesteund door Erdogan.
2 Reacties
Mokker
Mokker16 jan. 2021 - 10:04
En dat vind jij uitstekende excuses om een volk uit te roeien?
Pater
Pater19 jan. 2021 - 14:35
@Mokker Waar schrijf ik dat? Niveau van onder de 12 jaar. De genocide was weerzinwekkend, maar >100 jaar later daar alles op toerekenen is nationalistische onzin.
DaanOuwens
DaanOuwens
15 jan. 2021 - 21:55
Als ik naar de berichten kijk over Nagorno-Karabach zie ik maar een optie voor de Armeniërs en dat is wegtrekken uit de enclave. Velen doen dat ook. Volgens mij zou blijven heel gevaarlijk zijn. Een beroep doen op de internationale gemeenschap om te zorgen voor een kansrijke toekomst in Armenië is meer zinvol dan om te vragen op hulp om het leven in Nagorno-Karabach menselijk te houden. Dit soort etnische conflicten zijn onhoudbaar. Dat heeft Joegoslavië geleerd. Het is een misdadige etnische zuivering die plaatsvindt maar als Armeniërs een toekomst willen dan ligt die niet in Nagorno-Karabach.
5 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jan. 2021 - 7:42
Dat moet je breder zien. De oorlog in dat deel van Armenie is nu over. Er zijn nog steeds Muslims in Bosnie en Bosniers in Bosnia. Jouw logica volgend moeten die allen vertrekken. Dat is niet zo. Een status quo kan eeuwen duren, en een balans van macht kan veranderen.
DaanOuwens
DaanOuwens16 jan. 2021 - 9:43
@ Paul Spijkers Jij schrijft: r zijn nog steeds Muslims in Bosnie en Bosniers in Bosnia. Jouw logica volgend moeten die allen vertrekken. In mijn logica hoeven er geen moslims uit Bosnië te vertrekken.
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2021 - 11:51
De kans is groter dat meer Armeniërs nu de gelegenheid te baat nemen naar west europa te verhuizen en dan niet alleen Armeniërs die in Nagorno-Karabach gevaar lopen. In 1988 deed zich hetzelfde voor. De sociaaleconomische omstandigheden zijn er niet geweldig en het huidige conflict maakt die er niet beter op.
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 jan. 2021 - 14:48
@DaanOuwens, ik denk dat je gelijk had. Nagorno-Karabach was een sentimentele witte-olifant. Het behouden van dat nauwelijks bevolkte bergachtige gebied kostte eindeloos veel meer dan dat het opleverde. Nu de oorlog over is hoeft Armenië niet meer vele miljarden aan Russische wapens te investeren. Ze kunnen nu meer tijd en energie in hun eigen land steken. @DanielleDefoe, Het klinkt gek, maar misschien was dit voor het beste (niet de oorlog zelf maar het verlies van dat gebied). Armenië spendeerde een belachelijk groot deel van hun budget aan wapens. Nu kunnen ze dat geld besteden aan hun eigen land en mensen. De territoriale integriteit van Armenië zelf wordt namelijk toch gegarandeerd door Rusland.
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jan. 2021 - 16:32
Recht etc ik denk ook dat Armenië er waarschijnlijk het beste aan doet deze enclave op te geven. Armeniërs die verhuizen willen zouden die kans moeten krijgen, naar Armenië uiteraard.
Marcus A.2
Marcus A.2
15 jan. 2021 - 21:17
Het is vreselijk wat daar gebeurt. Het westen en wijzelf als Nederland hebben het laten afweten. Duizenden Armeense mannen en vrouwen zijn gedood. Jongens en meisjes. Met Turkse drones. Turkije, onze NAVO partner. Zou Duitsland onze NAVO partner zijn als ze de genocide op de Joden zouden ontkennen? Het gaat bij de Armeense genocide toch om een miljoen Armeniërs die zijn omgekomen. Collateral damage volgens de Turken.
michellekepen
michellekepen
15 jan. 2021 - 20:42
Hoewel ik het verhaal onderschrijf: het lijkt me in dit verband een slecht idee om kritiek op Armenië (volledig!) onbenoemd te laten. Nu wordt het Turkije/Erdogan-fans wel heel makkelijk gemaakt! (zeker een advocaat heeft toch geleerd om minimaal ook even op de stoel van de spreekwoordelijke 'advocaat van de duivel" te gaan zitten...)
BNNVARA LogoWij zijn voor