Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeenteraadslid: miljoenenwinst jeugdzorgbedrijf moet terug naar gemeenschap

  •  
07-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
50179647537_a770983783_o

© cc-foto: Marco Derksen https://flic.kr/p/2jscNYR

Het Groninger GroenLinks-raadslid Jasper Been heeft ontdekt hoe een jeugdzorgbedrijf gemeenschapsgeld gebruikt om miljoenenwinst te boeken voor de aandeelhouders. Team050 sluisde zo in 2018 maar liefst 1,8 miljoen aan inkomsten uit gemeenschapsgeld door naar de eigenaren. Dat is niet in overeenstemming met wat het bedrijf beloofde. Been kwam in actie nadat de journalistieke onderzoekssite Follow The Money de winstmarges van zorgaanbieders onthulde.
Team050 beloofde na die onthulling dat de bijna twee miljoen euro terug zou vloeien naar de sector. Been, naast raadslid ook student economie, heeft daarop de jaarrekening doorgespit en constateert dat daar niks van terecht is gekomen. Er is weliswaar zes ton in een fonds gestort maar daar is slechts een ton van besteed, zegt hij tegen RTV Noord.
"Het stoort Been dat Team050 hun eerdere woorden niet nakomt en dat ze nu opnieuw hetzelfde kunstje toepassen; winst uitkeren aan aandeelhouders. De directeur en eigenaar van het bedrijf is één van de aandeelhouders die er met de winst vandoor gaat. Wat het bedrijf doet is volgens het raadslid niet illegaal, maar in de ogen van Been wel laakbaar. ‘Als je als directeur eerder zegt dat je de winst gaat herinvesteren in de sector, maar dat vervolgens niet doet dat concludeer ik dat ze bullshit verkondigen. Kom er dan gewoon voor uit dat je winst wil maken.’"
Het gaat om gemeenschapsgeld dat door de gemeente aan de commerciële bedrijven wordt uitgegeven. Volgens de landelijke politiek zou door die zogenaamde marktwerking de zorg goedkoper worden. In de praktijk komt het er ook op neer dat gemeenschapsgeld verdwijnt in de zakken van handige particuliere ondernemers.
GroenLinks heeft samen met SP en ChristenUnie de zaak aangekaart bij het stadsbestuur. De politici willen weten wat de gemeente gaat doen tegen de hoge winsten en hoe die weer terug kunnen vloeien naar de overheid zodat de zorg daadwerkelijk goedkoper kan worden. “De winsten moeten de innovatie van de zorg ten goede komen en niet een individueel bedrijf,” aldus Been.
Het bewuste bedrijf verklaart op de eigen website onder meer:
"In de afgelopen 10 jaar heeft Team050 winst gemaakt door bewuste keuzes en een lage overhead. Hierbij staat de kwaliteit van de zorg en het werkgeluk van onze medewerkers voorop. De winst is niet ontstaan door fraude, het niet leveren van het juiste aantal uren zorg of het inzetten van te laag gekwalificeerd personeel."
Het bedrijf wijst er op dat het bekend worden van de winst een gevolg is van de transparantie die nagestreefd wordt.
cc-foto: Marco Derksen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Ejoth
Ejoth
8 sep. 2020 - 18:00
Kan hij gelijk eens vragen of GL kamerlid Diks haar vermeende reiskosten al eens heeft terugbetaald ?
1 Reactie
LaBou
LaBou 9 sep. 2020 - 11:35
Heeft die Diks dan ook al een zorgbedrijf dat gemeenschapsgeld als winst wegsluisde? Of is deze reactie een kwestie van: "ja maar hullie ook".
Jaco38
Jaco38
8 sep. 2020 - 5:57
Op basis van dit artikel lastig cm een conclusie te trekken: als lezer zou ik willen weten of de zorg idd kwalitatief hoogwaardig is zoals de directeur beweert + hoe de kostprijs zich verhoudt tov de kostprijs toen het nog niet geprivatiseerd was. Als de zorg net zo goed is als voorheen en minder kost dan kan het mij niet zoveel schelen dat er winst gemaakt wordt, uiteraard moet de directie zich wel houden aan haar belofte dat winst deels terugvloeit, als dat een heldere toezegging is geweest wellicht zelfs juridisch afdwingbaar. Ook kan een forse winstmarge een rol spelen bij het vaststellen van nieuwe contracten, het levert de gemeente inzicht in de kostprijs waartegen de markt de zorg kennelijk kan organiseren.
3 Reacties
vdbemt
vdbemt8 sep. 2020 - 7:56
Allemaal goede en terechte vragen. Maar het is toch zo, dat als de bedrijfsvoering niet op winst gericht is, het nog goedkoper had gekund. Waarom wil je (wat voor een moraal heb je) winstmaken, jezelf verrijken, op de gezondheid en levens van anderen? Zou dat in de zorg niet gewoon verboden moeten zijn. Kortom: geen marktwerking.
Max6
Max68 sep. 2020 - 8:05
@vdbemt ik zou zeggen... begin met het verbieden van maatschappen en zet alle medisch specialisten op de Balkenende norm. En tja... waar stop je dan met de marktwerking. Mag een tandarts nog een eigen praktijk hebben... of een orthodontist met 5 assistentes... een fysio-praktijk... en leverancier van medische apparatuur... een kinderopvang... waar leg je de grens?
vdbemt
vdbemt8 sep. 2020 - 9:37
@Maximus. Waar stop je met de marktwerking? Waarom moet tandheelkunde, fysiotherapie, echografie (heb ik net ervaren) door particuliere praktijken geleverd worden? Je stopt met marktwerking, waar de zorg begint. In de zorg hoort geen marktwerking. Dat is, gericht op maken van winst, prijsopdrijvend. En kwaliteitverminderend.
Bert de Vries
Bert de Vries
7 sep. 2020 - 20:19
Tja, marktwerking in de zorg is een neoliberaal idee, met VVD, CDA en D66 als felle voorvechters. Zij zullen wel zeggen dat er veel meer goed gaat dan fout. Dat dat beleid mensenlevens kost, zie Covid, of massa's ellende, ach de vrijheid heeft z'n prijs. Ook de vrijheid van de markt.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
7 sep. 2020 - 19:07
Nu weet iedereen waarom de zorg zoveel duurder wordt. Dat is niet de schuld van de burger die meer zorg verbruikt, dat gaat naar grove winsten van zogeheten zorgbedrijven. Gemeenteambtenaren weten bij God niet wat ze doen als ze een contract afsluiten met een zorg-ondernemer, ze hebben er meestens totaal geen kaas van gegeten. En dat kan ook niet, zij hebben niet de kennis. In Eindhoven speelde geloof ik een soortgelijk probleem. Het was toch volkomen logisch dat door die zogeheten 'efficiency' door marktwerking, de winsten daarop gemaakt, juist niet terug zouden vloeien in de zorg (die frame die het altijd zo goed deed) maar juist in de zakken van de aandeelhouders zou verdwijnen. Wat is daar nu zo moeilijk aan te begrijpen? Een bedrijf is een bedrijf. En ik dacht dat de politiek zich zo graag beroept op de Nederlandse handelsgeest. Voilà! Een bedrijf functioneert nu eenmaal als een bedrijf en probeert zoveel mogelijk winst te maken. En Groningen, als je met een bedrijf afspraken maakt leg je die toch vast?
8 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2020 - 19:09
?=!
Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 6:32
Minoes Voor zover ik begrijp is er hier sprake van fraude. Ik weet dan ook niet of deze kwestie zo kenmerkend is voor wat er dan precies zo mis is met marktwerking in de zorg. Toen we nog een marktwerking is hadden, was er ook sprake zijn van fraude. Ik ben tegen marktwerking maar met fraude zullen we hoe dan ook te maken hebben.
Max6
Max68 sep. 2020 - 6:52
@Minous "Dat is niet de schuld van de burger die meer zorg verbruikt" Grapje zeker ;-) Heb een oom en tante (beide 80+) die samen in 2019 80 afspraken in het ziekenhuis hadden... dit jaar doen ze een goede poging dat te evenaren. De zorgkosten stijgen vooral door vergrijzing... de verwachting is dat in 2040 de zorgkosten zijn gestegen naar 174 Miljard. Niemand durft er nog over na te denken hoe we dat dan moeten betalen... Al het geld dat we nu aan Corona-crisis hebben uitgegeven geven we dan extra uit aan de zorg ELK jaar. (gewoon te voorspellen aan de hand van de bevolkingspiramide)
vdbemt
vdbemt8 sep. 2020 - 8:02
@Maximus. Er zijn genoeg mensen die erover nadenken hoe de stijgende zorgkosten te betalen. We zitten alleen in een (neo-)liberaal bestuurd land dat weigert het geld te halen waar het zit. Liever de belastingen voor de hogere inkomens en op winsten verlaagt, dan ervoor te zorgen dat het zorgstelsel voor iedereen (!!) betaalbaar en haalbaar is.
gimli55
gimli558 sep. 2020 - 8:03
@Max Als het eenvoudig te voorspellen is, waarom wordt daar dan geen rekening mee gehouden. De vergrijzing rolt niet als een onvoorziene ramp over Nederland uit. Waarom hebben ze niet gedaan als Noorwegen, waarbij alleen de rendementen van opbrengsten van de gaswinning zijn gebruikt voor het verbeteren van de infra structuur, zorg en onderwijs. Regeren is toch vooruitzien en neoliberaal rechts regeert al 40 jaar in verschillende samenstellingen. Nu doen alsof ze er door overvallen worden is dom en kortzichtig. Als de politiek nu al kan voorspellen dat de zorg in 2040 €174 miljard per jaar kost, kan de politiek daar iets aan doen. Dat doen ze nu ook door de sociale voorzieningen te verslechteren, pensioen leeftijd verhogen, marktwerking invoeren. Dat heet visie ontwikkelen en beleid toekomstbestendig maken. Daarom stel ik dat het neoliberalisme stilstand en afbraak betekent in de praktijk. Je antwoord is een typisch voorbeeld van het probleem benoemen, maar er geen oplossing voor hebben. Precies het verwijt wat het neoliberlisme de oppositie maakt in de debatten en het verwijzen naar gebrek aan het dragen van verantwoordelijkheid. Uiteraard heeft de oppositie wel een oplossing, maar strookt die niet met de visie van de neoliberale partijen. Terwijl iedere politieke oplossing een keuze is, en niet een TINA. De minister kon voor een bevriezing van de huurstijging kiezen, dat heeft ze ondanks 2 moties en een motie van afkeuring naast zich neer heeft gelegd, dat is de bekende TINA, de manier waarmee het neoliberalisme al 40 jaar regeert. De kosten socialiseren en de baten privatiseren met de bekende uitwassen van de markt, de burger betaalt toch wel
Max6
Max68 sep. 2020 - 9:05
@gimli @vdbemt Inderdaad... politieke keuzes... rechts + midden heeft de hoop de economie te laten groeien (door juist lagere belastingen) en zo uiteindelijk meer geld binnen te laten komen. We zullen zien of het werkt.
Zakenpief
Zakenpief8 sep. 2020 - 9:18
@Gimli, "Waarom hebben ze niet gedaan als Noorwegen, waarbij alleen de rendementen van opbrengsten van de gaswinning zijn gebruikt voor het verbeteren van de infra structuur, zorg en onderwijs." Omdat dat geld in de jaren 70/80 naar ons sociale vangnet gevloeid is. In de periode 1959 tot 2009 is 85 procent van de aardgasbaten gebruikt voor sociale uitkeringen, rente op staatsschuld en uitgaven voor zorg, onderwijs en bestuur. Ruim 52 miljard euro, of bijna een kwart van de totale baten, is besteed aan de sociale zekerheid, aldus Wikipedia. We hadden in die periode tegen de 800.000 WAO'ers, een absurd hoog aantal. Het meest uitgebreide sociale vangnet ter wereld. Met de zegen van zo'n beetje iedereen, van links tot rechts, van vakbonden tot werkgevers. Allemaal betaalbaar gemaakt door de gasbel. Waarom moeilijke politieke keuzes maken als je kunt potverteren?
LaBou
LaBou 8 sep. 2020 - 10:54
"We hadden in die periode tegen de 800.000 WAO’ers, een absurd hoog aantal" Dat het absurd hoog is ben ik met je eens. Maar dan moet je er ook bij vertellen hoe dat is gegroeid. Het waren namelijk de werkgevers die de WAO gebruikten om mensen, die ook maar een klein vlekje hadden en waar ze dus vanaf wilden, te lozen. Het waren niet de werknemers die dachten: "kom, laat ik eens fijn in de WAO gaan".
BlackUhuru
BlackUhuru
7 sep. 2020 - 17:19
Als ze de aanbesteding op prijs én kwaliteit gewonnen hebben en als ze de juiste hoeveelheid zorg op een goed kwaliteitsniveau leveren dan is het mogelijk dat ze een werkwijze hebben die beter is dan elk ander bedrijf. Dan kunnen ze ook winst maken, of hun activiteiten uitbreiden. Andere bedrijven kunnen ze dan gaan kopieren of zelfs voorbij streven. Als voorgaande het geval is dan is het een positief voorbeeld van marktwerking. Als het niet zo is dan aan de schandpaal ermee...
5 Reacties
GHS
GHS7 sep. 2020 - 18:49
Ik ben daarnaast benieuwd hoe dat met onze zorgverfzekering gaat. Ik dacht, dat er 18 zorgverzekeraars zijn ( weer samenwerkend in 4 grote) met allemaal een kantoor e.d. en aandeelhouders.
rvb2
rvb27 sep. 2020 - 19:57
Een bedrijf dat winst maakt is inefficient. Marktwerking heeft als doel om winst te maximaliseren, en dus inefficient te werken.
Pater
Pater8 sep. 2020 - 0:30
De grootste kostenpost bij dit soort aanbestedingen is het personeel. Het lijkt me waarschijnlijk dat dit bedrijf er nog ietys beter dan andere erin is geslaagd zo weinig mogelijk mensen in vaste dienst en zoveel mogelijk flexwerkers onder de CAO in dienst heeft genomen.
Zakenpief
Zakenpief8 sep. 2020 - 9:25
@Pater, De verklaring van Team050 op de website geeft aan dat de gemeente bij uitbesteding uitging van een ziekteverzuim van 5%. Team050 heeft het voor elkaar gekregen om dit verzuim op 0,5% te krijgen. Dan blijft er idd wel wat winst aan de strijkstok hangen. Onduidelijk is, hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben (veel nul-uren contracten?).
vdbemt
vdbemt8 sep. 2020 - 9:32
"Als ze de aanbesteding op prijs én kwaliteit gewonnen hebben en als ze de juiste hoeveelheid zorg op een goed kwaliteitsniveau leveren dan is het mogelijk dat ze een werkwijze hebben die beter is dan elk ander bedrijf". En de valkuil is "als". Aanbestedingen worden in de regel gewonnen op de prijs. Het goedkoopst. En dat is ten koste van: de kwaliteit. Bij de start van een gewonnen aanbesteding is er al op kwaliteit ingeleverd. De winnaar vindt dat niet erg. Die gaat voor de winst. De mensen waar het om gaat, zijn wederom de dupe.
van Dale
van Dale
7 sep. 2020 - 16:37
Het commercialiseren van jeugdzorg heeft geen enkele kwaliteitsimpuls gegeven of een lagere kostprijs. De beleidsmakers in Den Haag hebben een monster gecreëerd waarbij gelukzoekers opeens de zorg als verdienmodel hebben ontdekt. De maatschappij is er niet mee gediend. Het experiment van marktwerking is mislukt.
Zapata
Zapata
7 sep. 2020 - 16:33
Echt geweldig die marktwerking, en de jeugdzorg is nu zo goed geregeld.
vdbemt
vdbemt
7 sep. 2020 - 16:20
Zo goed, joh, die marktwerking.
Zwerfstein
Zwerfstein
7 sep. 2020 - 16:09
Waarom heeft zo'n bedrijfje überhaupt aandeelhouders? Ik dacht dat er een limiet bestond van 10% winst per jaar voor dit soort zorgverleners. Wat mij betreft een berekening maken van wat de winst zou zijn geweest bij 10% marge gedurende de afgelopen vijf jaar en de rest terugstorten in de kas van de gemeente.
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland
7 sep. 2020 - 16:07
al die kutprivatiseringen gewoon terugdraaien en als dat niet wil - wet maken dat als een bedrijf de regels overtreed of geld wegsluizen ze zonder uitkopen acuut terug in handen komen van de gemeenschap eigenlijk zou er een neoliberalisme tribunaal moeten komen voor de politici die verantwoordelijk zijn voor deze uitverkoop van het land
Pater
Pater
7 sep. 2020 - 15:57
Jasper Been is een slimme jongen. Hij was ook één van de drijvende krachten achter het succesvolle studentenverzet van de RUG tegen de samenwerking met een Chinese universiteit, waar het College van Bestuur ijverig geld instopte. Het is ook wel schandalig: de gemeenten besteden miljoenen eigen geld in de gedecentraliseerde jeugdzorg omdat het rijk bij de decentralisatie zwaar bezuinigde, en het bedrijf gaat met de winst lopen. Een doodsklap voor de marktwerking !
1 Reactie
Tampert
Tampert7 sep. 2020 - 17:25
Ja, dat met die Chinese dependance heb ik vrij goed gevolgd. De waanzin van dit krankzinnige megalomane project spatte er bijkans vanaf maar het bestuur wilde het koste wat kost doorzetten. Goed dat Jasper cum suis daar een stokje voor gestoken hebben, me dunkt!
mordicant
mordicant
7 sep. 2020 - 15:56
Wat ik me dan afvraag is: Wat gebeurt er met de slapende ambtenaren die schijnbaar hersendood de rekeningen goedkeuren die dit soort handige bedrijven uitschrijven? Wie van de gemeente Groningen ging akkoord om met dit bedrijf in zee te gaan in the first place?
2 Reacties
Elias Unique
Elias Unique7 sep. 2020 - 17:28
Die ambtenaren wordt telkens ingepeperd dat ze niet op de stoel van de medici mogen gaan zitten. Met andere woorden: "Wij stellen een diagnose en een behandelplan op, jij houdt je bek en betaalt onze facturen."
Aart van de aap
Aart van de aap7 sep. 2020 - 18:05
Weleens van corruptie gehoord ? :_)
gimli55
gimli55
7 sep. 2020 - 15:41
Wat een luxe, die marktwerking Het werd plechtig beloofd bij de invoering, het werd goedkoper, beter en efficienter. In werkelijkheid werd het duurder, slechter en inefficienter door een tomeloze bureaucratie door wantrouwen van de zorgverzekeraars. Je zou zeggen dat ze scherp letten op excessen bij de zorgverleners. Ze gunnen die grote winsten en halen het bij de verzekerden vandaan. Geen concurrentie door enkele grote verzekeraars, die 1000 verschillende onoverzichtelijke verzekeringen aanbieden. Verdeel en heers techniek, goedgekeurd door de neoliberaal rechtse partijen die al 40 jaar de dienst uit maken.
3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2020 - 17:26
er waren toen al heel veel landen die behoorlijk veel geprivatiseerd hadden zoals de VS en overal werd alles duurder en slechter Dat moeten onze politici geweten hebben tenzij ze dom waren. Die beloftes waren dus leugens
gimli55
gimli557 sep. 2020 - 21:19
Dat klopt helemaal, maar dat willen de bekende partijen niet horen. De media ook niet. Er is ver voor het invoeren voor gewaarschuwd,maar ja? Dan is het verdienmodel van ex politici verdwenen, zijn er geen plekken in raden van Bestuur nodig of allerlei commissariaten, waar het echte geld verdiend wordt. Blijf vooral neoliberaal stemmen, dan krijg je nog meer van deze ellende.
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 sep. 2020 - 8:31
Nooit de middelvinger van Hoogervorst vergeten! Die had vast aandelen. Het CDA en de VVD liepen erin voorop!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor