De gemeente Den Haag wist dat de brandstapels in Scheveningen te hoog waren, maar greep niet in uit angst voor de bewoners. Dat schrijft de NOS op basis van bronnen rond de Haagse burgemeester Krikke. Om rellen te voorkomen werd besloten de absurd hoge torens alsnog te laten branden, wat uiteindelijk finaal misging.
Al voor de jaarwisseling was er contact tussen de bouwers en de gemeente Den Haag, waarbij werd toegegeven dat de torens veel te hoog waren. Volgens Omroep West zouden er vanuit de bouwers en bewoners dreigementen zijn geuit richting de gemeente, waarna ambtenaren besloten een oogje toe te knijpen terwijl de regels werden geschonden. Omroep West zelf ontving op oudejaarsavond ook een bedreiging na een kritisch bericht over de brandstapels.
De jaarlijkse vreugdevuren zijn in het leven geroepen om bewoners van Scheveningen en Duindorp in bedwang te houden tijdens de oudejaarsviering. Voor die tijd leverde oudjaarsnacht jaarlijks tal van branden op omdat bewoners op verschillende plekken hun eigen vuren stookten. Inwoners van Scheveningen en Duindorp denken daarom ook dat de rampzalig verlopen vreugdevuren van dit jaar niet tot een verbod moeten leiden. Tegen de NOS zegt een van de bewoners: ‘Dan gaan jongens hun eigen vreugdevuur maken in de wijk.’
Door de veel te hoge brandstapels en de harde wind, waarvan ook vooraf al bekend was die er zou zijn, ontstonden er op het strand vuurtornado’s en werd Scheveningen bezaaid onder een regen van vonken en as. Dat leverde grote beschadigingen op aan huizen en voertuigen. Hoe de gemeente Den Haag hierop zal reageren is nog niet bekend. Burgemeester Krikke wil eerst dat er ‘een grondige evaluatie’ plaatsvindt.