GroenLinks-PvdA gaat proberen te voorkomen dat het kabinet grote bedrijven op een belastingkorting kan trakteren. Cruciaal daarbij is de steun van Pieter Omtzigt en zijn NSC. In theorie zou dat mogelijk moeten zijn omdat Omtzigt immers steeds roept dat dit een extraparlementair kabinet is met een groet afstand tot de ondersteunende fracties. Maar in de praktijk is het anders, constateert Jesse Klaver in een interview met Sven Kockelman van WNL. "Bij dit kabinet lijkt de gebondenheid aan afspraken juist nog erger te zijn dan bij eerdere kabinetten."
Vorig jaar slaagde GroenLinks-PvdA er wel in de regeling te schrappen die er voor zorgt dat expats veel minder belasting hoeven te betalen dan de eigen burgers. Het kabinet Wilders 1 draait dat nu weer terug terwijl Omtzigt er juist mee pronkte in de verkiezingscampagne. "Zijn geloofwaardigheid staat op het spel," aldus Klaver. De belofte van het verbeteren van de bestaanszekerheid wordt vooralsnog niet nagekomen door NSC.
Later deze week wortd het zogeheten 'regeerprogramma' van de coalitie met ultrarechts bekend gemaakt. Dat is vlak voor Prinsjesdag en zo voorkomen de Haagse plannenmakers van de coalitie dat er een riskant debat over dat programma komt. In plaats daarvan wordt de bespreking nu onderdeel van de Algemene Beschouwingen. "Dat hebben ze handig gedaan," merkt Klaver op.
Volgens Klaver gaat het er niet zozeer om de werkwijze van het kabinet aan de kaak te stellen maar wel de schijnheiligheid. De coalitiepartijen hebben de kiezers immers steeds luid verkondigd dat ze het helemaal anders zouden gaan doen. "Vervolgens zijn ze nog veel erger dan al die andere politici bij elkaar, dat is wat me dwars zit".
Pieter Omtzigt beweert dat hij geen letter heeft bijgedragen aan het regeerprogramma. Klaver gelooft daar niks van. "Ja, hij zal niks zelf geschreven hebben maar natuurlijk heeft hij daar overleg over gevoerd." Hij verwijt Omtzigt dat die er een woordenspel van maakt om zich er uit te redden.
Klaver bekritiseert ook premier Schoof die zijn ministers te weinig verdedigt tegen de invloed van de fractievoorzitters. HIj verbaast zich ook over de onderlinge samenwerking, of liever gezegd het permanente geruzie tussen de regeringspartijen. "Dit kabinet heeft eigenlijk geen oppositie nodig. Ze doen het zelf."
Hij voorziet een loodzwaar debat voor Dick Schoof. "Zwaarder dan het vorige debat."