Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Geld als water', maar op onderwijs, zzp'ers en gemeenten wordt bezuinigd

  •  
17-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
minfin
Het is Prinsjesdag en dat betekent dat vandaag de Rijksbegroting, de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2020 bekend werden gemaakt. Gezien het ruime begrotingsoverschot was er ruimte om te investeren en volgens het kabinet gaat iedereen erop vooruit in koopkracht. De Oranjes mogen zich zelfs verheugen op een loonsverhoging van 2,6 procent.
Onderwijs Toch klinkt er ook veel onvrede, want voor zowel het onderwijs als de gemeenten, blijft de verlichting waarop gehoopt was uit. In plaats daarvan krijgen zij de zoveelste bezuinigingsronde te verstouwen. Universiteiten en hogescholen gaan er volgend jaar, bovenop al eerder aangekondigde bezuinigingen en investeringen, ruim 35,7 miljoen euro extra op achteruit.
Gemeenten Ook de gemeenten zijn boos over de nieuwe bezuinigingsronde. In een reactie stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten:
"Het is onverteerbaar dat het Rijk geld als water lijkt te hebben, maar dat gemeenten sinds de start van het kabinet honderden miljoenen minder hebben gekregen dan was afgesproken. Het is nu al het derde jaar op rij dat het kabinet het geld niet uitgegeven krijgt. Gevolg: gemeenten krijgen hun begroting niet rond en kampen met gigantische tekorten. Het water staat gemeenten aan de lippen."
Woningcorporaties klagen net zo hard over minister Ollongren, die met creatieve rekensommen op sigaren uit eigen doos zou trakteren:
Zzp’ers zijn boos dat hun belastingvoordeel wordt ingeperkt. En CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de aangekondigde koopkrachtstijgingen een ‘wassen neus’:
"Het CNV is blij met de aandacht voor de middeninkomens. Dit extraatje is echter een wassen neus zolang Nederland verslaafd blijft aan flexwerk. Een fooitje, meer niet. Een kwart van alle werkenden, twee miljoen mensen, heeft een onzeker contract. Meer dan een half miljoen werkenden zitten op de armoedegrens, en dat met deze economische groei. Zij zijn niet geholpen met wat extra koopkrachtpraatjes maar hebben zekerheid nodig."
Zij krijgen bijval vanuit de oppositie:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.