‘ Saoedi-Arabië executeert 37 gevangenen om terrorisme ‘ kopte NRC gisteren. Net als bij de andere Nederlandse media die het nieuws brachten, werd in het stuk niet vermeld dat Saoedi-Arabië sinds 2014 een antiterrorismewet heeft waarin terrorisme zo vaag geformuleerd wordt, dat opkomen voor mensenrechten er met gemak onder valt. De wet omschrijft ‘verstoring van de openbare orde’, ‘de nationale eenheid in gevaar brengen’ en ‘de reputatie of het aanzien van het land schaden’ als terroristische daden. Zelfs het ‘oproepen tot deelname aan protesten of groepspetities’ en ‘het deelnemen aan conferenties die gericht zijn op de veiligheid van het land’ worden als mogelijk terroristische daden gekarakteriseerd. Hierop staan lange gevangenisstraffen en zelfs de doodstraf. Er is geen rechter nodig om bevelen tot opsporing, arrestatie en detentie van verdachten uit te vaardigen. Verdachten mogen negentig dagen zonder contact met de buitenwereld worden vastgehouden en verhoord worden zonder dat daarbij een advocaat aanwezig is. Saoedi-Arabië mag terrorismeverdachten tot wel een jaar opsluiten zonder dat er ook maar een aanklacht of proces aan te pas komt, ook beroep is niet mogelijk. Het Speciale Strafhof kan deze periode oneindig verlengen. Politieke gevangenen in Saoedi-Arabië worden vaak gemarteld, wat kan resulteren in valse bekentenissen.
Volgens Amnesty International werden 14 van de 37 geëxecuteerde mannen opgepakt in verband met hun protest tegen de regering van kroonprins Mohammad bin Salman. Samah Hadid, hoofd Midden-Oosten campagnes bij Amnesty International, zei bij hun veroordeling:
"Door het bekrachtigen van deze vonnissen hebben de autoriteiten hun meedogenloze intenties, om de doodstraf als wapen te gebruiken om tegenspraak te verpletteren en politieke tegenstanders te neutraliseren, getoond."
11 andere mannen werden beschuldigd van spionage voor Iran en veroordeeld in een zeer oneerlijk massaproces. Drie van de mensen die ter dood zijn gebracht waren minderjarig ten tijde van hun vermeende misdrijven. Abdulkareem al-Hawaj was een van hen en pas 16 jaar oud toen hij gearresteerd werd voor betrokkenheid bij anti-regeringsprotesten.
Dit jaar werden al 104 mensen ter dood gebracht in Saoedi-Arabië. Hun families werden niet van tevoren op de hoogte gesteld.