Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen verbetering ventilatie scholen want overheid stimuleert alleen onbetaalbare ingrepen

  •  
13-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Middelbare school voert mondkapjes in

© HAARLEM - Een leraar zet een raam van een klaslokaal van het Mendel College open. Om vanwege het coronavirus goed te ventileren zijn de ramen in de hele school open gezet. ANP ROBIN VAN LONKH

Goede ventilatie is een van de methodes om verdere verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Dat lijkt een eenvoudige zaak maar voor scholen ligt dat anders omdat de rijksoverheid omstreden subsidieregels hanteert. Alleen scholen die een compleet nieuw ventilatiesysteem krijgen een – gedeeltelijke – vergoeding van de kosten. Voor veel scholen is zo’n nieuw systeem niet nodig omdat enkele aanpassingen voldoende zijn. Bovendien is er te weinig geld om alle scholen van een nieuw ventilatiesysteem te voorzien.
Henk Zielstra, bestuurder van de Zeeuwse scholengroep Archipel Scholen die achttien scholen op Walcheren onder zijn hoede heeft, slaat alarm bij Omroep Zeeland.
"Iets simpels als het installeren van ventilatieroosters of het aanbrengen van CO2-meters om de luchtkwaliteit te monitoren vallen buiten de regeling. Volgens Zielstra kan en moet dat beter. Want de tijd dringt. Zelfs al zou het Rijk de subsidie-aanvragen wél goedkeuren, dan nog zou het volgens Zielstra te duur zijn om op al ‘zijn’ achttien scholen op Walcheren de ventilatie op orde te brengen. “Een nieuw ventilatiesysteem voor een middelbare school kost al gauw een miljoen. En voor een basisschool zullen die kosten wat lager zijn, zeg vijf à zes ton. Maar doe dat keer het aantal scholen in onze scholenkoepel en zelfs al krijgen we dan dertig procent vergoed, dan nog zouden we geen geld meer overhouden voor onze basistaak: lesgeven.”"
Om de leerlingen toch te kunnen beschermen worden lessen nu gegeven met open ramen, een situatie die straks in de winter onwenselijk is. De schoolbestuurder doet dan ook een oproep aan het Rijk:
"“Als je ziet dat het niet werkt, dat die SUViS-regeling niet voldoet, bedenk dan een regeling die wél werkt. Want dit kun je niet zomaar op de scholen en gemeenten afwentelen. Als wij zeggen dat we een kenniseconomie zijn en dat we onderwijs belangrijk vinden, dan is het toch vreemd dat het gemiddelde kantoorpand geweldige ventilatie heeft terwijl onze kinderen het maar zonder ventilatie moeten doen?”"
Vorige maand meldde EenVandaag dat de verbetering van ventilatiesystemen ernstig te wensen overlaat. Alleen in rijke gemeenten worden leerlingen beschermd tegen het virus.
"Volgens Trouw zitten veel meer scholen met dit probleem, want gemeenten en scholen hebben zelf geen extra budget voor de ventilatie. “Het gaat om aanzienlijke bedragen, tussen de 10.000 en 20.000 euro per lokaal. Zo ontstaat een tweedelling: scholen in rijke gemeenten kunnen wel geholpen worden, in gemeenten met minder middelen hebben kinderen pech.”"
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.