President zet nieuwe standaard voor extreemrechtse retoriek
Tot nog toe heeft niemand zich afgevraagd wat de speech waarmee Donald Trump zijn ambt aanvaardde, betekent voor de Nederlandse politiek. Ik ben bang véél. Er is een nieuwe standaard gezet voor extreemrechtse retoriek. Bovendien heeft de president een hart gestoken onder de riem van zijn geestverwanten in Europa.
Trump schetste de Verenigde Staten als een land met een bijzondere lotsbestemming. Hij zei nog net niet dat het uitverkoren was door God maar daar kwam het wel op neer. God zorgde er wel voor dat de moordaanslag op Trumps leven mislukte zodat hij leiding kan geven aan zijn bijzondere natie die het recht heeft de hele wereld naar zijn hand te zetten.
Zo moet het, zal men in uiterst rechtse kring denken. Zo hoort het. Hier nemen wij een voorbeeld aan.
Dat zet het kabinet Schoof op nog lossere schroeven. Er komen weer twee vreselijke pijnpunten aan: de stikstofkwestie en de pensioenhervorming. Het kan best zijn dat Wilders moed vat en Trumps voorbeeld volgt: alles of niets. Het optreden van de Amerikaanse president kan hem het laatste zetje geven om een kabinetscrisis te forceren. In Nederland geldt de wet: wie breekt, betaalt. De partij die verantwoordelijk is voor de val van een kabinet, verliest de verkiezingen. Wilders denkt nu vast dat hij de uitzondering kan zijn op deze regel. Nieuwe verkiezingen openen een vergezicht van een nog grotere fractie en een eliminering van het hopeloze NSC. Volgens mij speelt Wilders met de gedachte de Donald Trump van Nederland te worden. Misschien wacht hij nog even op de uitslagen van de Duitse verkiezingen maar lang kan het niet meer duren allemaal. En ik ken het citaat van Niels Bohr: “Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft”.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin zeker nu de laatste putten open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: verandert AI onze normen?