Procedure om vast te stellen wie staatloos is deugt niet, zegt Adviescommissie Vreemdelingenzaken
Mensen die in Nederland verblijven en geen eigen land hebben om naar terug te keren, moeten recht krijgen op een verblijfsvergunning. Dat staat in een advies dat de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) woensdag heeft uitgebracht. Deze staatlozen, en zeker in Nederland geboren staatloze kinderen, moeten makkelijker Nederlander kunnen worden, zo luidt het advies.
In Nederland kunnen ze mensen geen aanspraak maken op voorzieningen, schrijft onder andere de Volkskrant. Ze worden “teruggedrongen in de marges van de samenleving”, schrijft de ACVZ. Staatlozen kunnen na drie jaar de Nederlandse nationaliteit aanvragen, maar dit stuit op problemen omdat de procedure om vast te stellen wie staatloos is, niet deugt, stelt de adviescommissie. Bij een aanvraag voor naturalisatie moeten documenten worden ingeleverd die zij per definitie niet hebben, zoals een paspoort of een geboorteakte.
De procedure voor vaststelling van staatloosheid moet worden verbeterd, zodat iemand die deze heeft doorlopen bij het aanvragen van het Nederlanderschap geen documenten meer hoeft te tonen. Kinderen die hier geboren zijn, zouden niet eerst een verblijfsvergunning meer moeten hebben om in aanmerking te komen voor de Nederlandse nationaliteit.
De UNHCR schat dat er wereldwijd 12 miljoen staatlozen zijn, maar het verschaffen van exacte cijfers is enorm problematisch. Strijdige rapportering gecombineerd met verschillende definities van staatloosheid zorgt ervoor dat de ware schaal van het probleem moeilijk in te schatten is.