Onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie lijken overeenstemming te hebben bereikt over een douanegrens in de Ierse Zee: tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dat zou betekenen dat er geen harde grens hoeft te komen tussen Ierland en Noord-Ierland. Dat meldt The Guardian.
Eerder verwierp Theresa May een vergelijkbaar voorstel omdat dat volgens haar te ver zou gaan. Het zal voor Boris Johnson dan ook niet makkelijk worden om in het parlement een meerderheid voor deze eventuele deal te vinden.
De kans is groot dat coalitiegenoot de Democratic Unionist Party (DUP) het voorstel niet ziet zitten. De partij is altijd mordicus tegen elk plan geweest dat het Verenigd Koninkrijk in twee douanegebieden verdeelt. Mogelijk zullen ook de fanatieke brexiteers in Johnsons eigen partij de kont tegen de krib gooien.
Het voorkomen van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland is altijd een voorwaarde geweest van de Europese Unie. De vrees bestaat dat een harde Iers-Noord-Ierse grens kan leiden tot nieuwe gewelddadigheden op het eiland.
EU-onderhandelaar Michel Barnier wil uiterlijk woensdagochtend een akkoord over Brexit, dat kan worden voorgelegd aan de andere EU-lidstaten en het Europees Parlement. Donderdag komen de regeringsleiders van de Europese Unie bij elkaar. Zaterdag is er een speciale bijeenkomst van het Britse parlement.
Betrokkenen uit Frankrijk en Duitsland temperen tegenover The Guardian de verwachtingen. Zij willen geen overhaaste deal en wijzen erop dat het nog wel een paar maanden kan duren voordat ook alle technische details van een overeenkomst zijn uitgewerkt.