Franse minister legt dubbelfunctie neer na tv-advies Sarkozy
• 13-07-2010
• leestijd 2 minuten
[video] Maandenlang slepend L'Oreal-schandaal nadert president … Grote meerderheid Fransen vindt politiek corrupt
De Franse minister van Arbeid, Eric Woerth, legt zijn functie als penningmeester van de regeringspartij UMP neer. Sarkozy had hem daartoe maandag via de televisie toe opgeroepen in een – vermoedelijk vergeefse – poging een voortwoekerend schandaal te bezweren.
Het schandaal draait om de beschuldigingen dat Sarkozy voor zijn verkiezingscampagne illegaal geld zou hebben ontvangen van Liliane Bettencourt, de erfgename van het L’Oréal-concern en rijkste vrouw van het land.
Woerth is behalve minister van Arbeid ook penningmeester van de UMP, de partij van Sarkozy. De illegale betalingen zouden zijn gelopen via zijn echtgenote die het vermogen van Bettencourt beheert.
Als minister van Arbeid is Woerth verantwoordelijk voor een omstreden hervorming van het pensioenstelsel. Dat maakt hem tot doelwit van een politieke strijd waarbij geen middel onbenut blijft.
De Standaard:
Uit een recente enquête blijkt dat nog maar één op de drie Fransen vertrouwen heeft in het beleid van de president. Uit een recent onderzoek bleek bovendien dat ruim 60 procent van de bevolking denkt dat Franse politici ‘corrupt’ zijn, wat historisch gezien een zeer hoog percentage is. ‘Frankrijk is niet corrupt’, zei de president gisteravond. ‘Franse politici zijn over het algemeen eerlijk.’
Het Amerikaanse online magazine Slate heeft een overzicht gemaakt van het schandaal, dat begin met een butler die privé-gesprekken stiekem opnam en de komende maanden steeds verder is uitgebreid. Inmiddels lopen er drie onderzoeken van justitie naar de affaire. Gisteravond zag Sarkozy zich genoodzaakt er op tv over te praten in een interview waarin overigens niet naar de kwestie werd gevraagd.
NRC:
Woerth stapte vanmorgen op als penningmeester van regeringspartij UMP. Sarkozy gaf hem gisteren dat „advies”, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Er komt ook een commissie die richtlijnen moet opstellen om verstrengeling te voorkomen. Deze ontbreken nu in Frankrijk.