In het Franse parlement is een wetsvoorstel ingediend om alternatieve geneeswijzen aan banden te leggen. Zogenaamde gezondheidsgoeroes of andere kwakzalvers die zieke mensen aansporen of aanmoedigen om werkelijke behandeling niet te ondergaan of te staken, zijn volgens het voorstel voortaan strafbaar en riskeren een torenhoge boete of celstraf.
Frankrijk kampt met een sterk groeiend aantal kwakzalvers dat zich een expert op het gebied van gezondheid waant. Het aanbod van feitelijke niksweters als het gaat om medische zaken, heeft een vlucht genomen sinds de coronapandemie toen complotdenkers en masse de werking van de coronavaccins in twijfel trokken. Sindsdien zijn er veel corona-ontkenners die ook bij andere ziektes de medische wetenschap afwijzen, zoals in het geval van kanker of nierfalen.
Volgens het wetsvoorstel wordt kwakzalverij in de toekomst behandeld als een delict, waarop een gevangenisstraf tot vijf jaar staat en een boete die kan oplopen tot 750.000 euro. Het voorstel wordt gesteund door de UNADFI, de in 1974 opgerichte vereniging die nabestaanden bijstaat van mensen die slachtoffer zijn geworden van sektes.
Een bekend voorbeeld in Nederland van de desastreuse gevolgen het bezoeken van alternatieve “genezers”, is actrice Sylvia Millecam. Nadat eind vorige eeuw borstkanker bij haar werd geconstateerd, liet ze zich door onder andere tv-medium Jomana verleiden om reguliere zorg af te wijzen en alternatieve therapie te volgen. Die kwakzalverroute deed vanzelfsprekend niets om de tumor te bestrijden. In 2001 overleed Millecam.