Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fors deel Nederlanders kan vaste lasten amper betalen, een derde leeft in zorgen

  •  
19-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7113 keer bekeken
  •  
ANP-461929933

21 procent van de huishoudens, dat wil zeggen tussen de 1,5 en 1,9 miljoen, heeft veel moeite met het betalen van de vaste lasten. Het AD liet een enquêtebureau navraag doen onder duizend Nederlanders en publiceert op deze Prinsjesdag de schokkende resultaten. Een groot deel van de inwoners in het 'gave landje' van Rutte blijkt op of over de rand van ernstige financiële problemen te verkeren:

Bijna een op de vijf ondervraagden (19 procent) denkt onvoldoende buffer te hebben voor onverwachte gebeurtenissen. Geldzorgen spelen vooral bij jongeren tot 35 jaar (36 procent) en Nederlanders met een besteedbaar inkomen tot 2000 euro (32 procent). Deze groepen gaven het vaakst aan moeite te hebben met het betalen van de vaste lasten. (…) Daarnaast zeggen bijna drie op de tien (29 procent) dat ze zich zorgen maken over het betalen van de maandelijkse rekeningen in de nabije toekomst. (…) De gestegen kosten drukken nu zwaar op de portemonnee van de gemiddelde Nederlander: 39 procent van de ondervraagden geeft aan minder te kunnen sparen dan een jaar eerder: ‘Alles is duurder geworden, dus er blijft nauwelijks geld over aan het eind van de maand’, aldus een van de respondenten.

Het demissionaire kabinet van VVD-CDA-D66-CU presenteert op Prinsjesdag de begrotingsplannen. Er is twee miljard uitgetrokken voor armoedebestrijding in eigen land. De hogere toeslagen voor zorg en huur blijven behouden en voor extreem hoge energierekeningen is er het Noodfonds Energie. Daar staat onder meer tegenover dat de zorgpremie verder stijgt. Ook alle andere prijzen stijgen fors, waaronder die voor brandstof. Ondertussen neemt de kwetsbaarheid toe.

Twee op de tien ondervraagden geeft aan op dit moment geen spaargeld te hebben. Dit geldt voornamelijk in de groep met een besteedbaar inkomen tot 2000 euro waar 38 procent geen geld achter de hand heeft. Maar ook de groep met een inkomen tussen de 2000 en 4000 euro kan vaak geen geld opzij zetten: 18 procent heeft geen spaargeld. Bij een besteedbaar inkomen tussen de 4000 en 6000 euro heeft één op de tien respondenten geen geld achter de hand.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.