Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Formule 1 is de gevaarlijkste sport ter wereld, voor de planeet

  •  
28-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3584 keer bekeken
  •  
1024x576a

Beeld: Rico Verhoeven

Indrukwekkend. Nog een beker in de prijzenkast.

Voorspelbaar? Misschien. Toch is het telkens weer ongelooflijk hoe record op record wordt verbroken. En hoe Nederland er als één man achter lijkt te staan. Zelfs Koning Willem-Alexander en (bijna) zijn hele gezin, kickboxer Rico Verhoeven (op de foto met de koning), voetbalsterren, de NOS sportredactie. Miljoenen Nederlanders waren zondag getuige van de indrukwekkende prestatie van een absolute wereldkampioen.

Het gaat hier niet om Max Verstappen, maar om de hoofdsponsor van de Formule 1: olie- en gasbedrijf Saudi-Aramco. Hun prijzenkast is buitengewoon indrukwekkend:

- Aramco is de grootste olie- en gasproducent ter wereld én de grootste uitstoter van broeikasgassen door bedrijven.  
- Ruim 4% van alle historische CO2-uitstoot sinds 1965 kan worden toegeschreven aan het Saoedi-Arabische staatsolie- en gasbedrijf.
- Als ze hun enorme reserves aan fossiele brandstoffen volgens plan opmaken, zal dit een kwart van het geschatte CO2-uitstoot‘budget’ dat de wereld heeft om de opwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden, opslokken (Client Earth).  
- In 2022 maakte Aramco alleen al een recordwinst van 161 miljard dollar voor een omzet van 552 miljard dollar, de hoogste winst ooit gemaakt door een beursgenoteerd bedrijf (+53% vergeleken met 2021!).

Deze prestaties staan niet opzichzelf:  
- De mondiale energiegerelateerde CO2-uitstoot is in 2022 met 0,9% gestegen en bereikte een nieuw hoogtepunt van ruim 36,8 miljard ton (+321 miljoen ton; IEA 2023).  
- De wereld wordt geteisterd door recordbrekende hittegolven, bosbranden en regenval.

Dit wordt met recht de gevaarlijkste sport ter wereld genoemd. Een die niet alleen sporen nalaat op het circuit van Zandvoort (met een rode vlag stilgelegd wegens regenval), of op het circuit van Noord-Italië (geannuleerd vanwege dodelijke overstromingen). Ook Slovenië en Noord-China zijn geteisterd door recordoverstromingen. Canada, Zuid-Europa en Hawaii kenden recordbosbranden. Het ging er duizelingwekkend snel. Duizendenden zijn er verbrand, verdronken, verzwolgen.

Als Aramco een (bescheiden) CO2-prijs zou betalen van $100 per ton, zou het naar schatting $187,2 miljard kunnen bijdragen aan de preventie en herstel van deze rampen. Of de bestrijding van energiearmoede en de versnelling van de energietransitie. Overigens zou dit wel betekenen dat het bedrijf verlies zou maken, zelfs met de recente recordopbrengst. Een goede prikkel voor klimaatvriendelijker ondernemen dus.

Maar in plaats van een wereldwijde CO2-prijs, subsidiëren overheden fossiele bedrijven massaal. Het IMF becijferde recent dat er in 2022 een recordbedrag is uitgekeerd aan: zevenduizend miljard dollar.  

Indrukwekkend. Nog een beker in de prijzenkast.

Het laat zich raden wie de rekening mag betalen voor de groeiende rekening voor (materiële) klimaatschade en -preventie en oliesubsidies. De meeste 'rol'modellen zijn alvast vertrokken naar belastingparadijs Monaco. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor