De nieuwe Finse premier, Sanna Marin , wil een kortere werkweek en kortere werkdagen. Dat zei ze afgelopen augustus tijdens de 120ste verjaardag van haar sociaaldemocratische partij. “Ik geloof dat mensen het verdienen om meer tijd te hebben voor hun geliefden, hun hobby’s en andere aspecten van het leven, zoals cultuur”, aldus Marin. Marin, die destijds nog minister van Transport was, opperde een werkweek van vier dagen of een werkdag van zes uur.
In buurland Zweden bestaat de mogelijkheid om zes uur te werken al langer. Zweedse werknemers die van die mogelijkheid gebruikmaken, melden dat ze gelukkiger én productiever zijn, schrijft YourStory. Bij een test bij Microsoft Japan bleek vorig jaar dat een vierdaagse werkweek leidde tot een aanmerkelijke stijging van de productiviteit: vergaderingen verliepen een stuk efficiënter.
Werkweek van 15 uur De belangrijkste econoom van de twintigste eeuw, John Maynard Keynes, sprak in 1930 de verwachting uit dat arbeiders in westerse landen binnen een eeuw nog maar 15 uur per week zouden hoeven te werken. Technologische vooruitgang en de inzet van machines zouden de arbeidsproductiviteit zo zeer verhogen dat het weekend al op dinsdagavond kon beginnen.
Hoewel Keynes gelijk kreeg met zijn voorspelling over de stijging van de arbeidsproductiviteit, is het aantal vrije dagen veel minder hard gestegen dan hij dacht.
Update In een eerdere versie van dit artikel werd de suggestie gewekt dat Marin het voorstel voor een kortere werkweek recent had gedaan. In werkelijkheid kwam ze met het idee voor kortere werktijden tijdens een paneldiscussie in augustus 2019. Destijds was zij nog minister van Transport. De huidige Finse regering heeft geen plannen voor een kortere werktijd.