Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Financiert Nederland in Rwanda een dictatuur?

  •  
01-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
963 keer bekeken
  •  
52176941044_174e74f09e_k

© cc-foto: Paul Kagame

Zembla-journalisten Sander Rietveld en Norbert Reintjens werden benaderd door vluchtelingen uit de Rwandese gemeenschap in Nederland die zeiden: “De rechtsstaat in Rwanda, dat is helemaal geen rechtsstaat, dat is een façade, daar moeten jullie eens achter kijken." 

In de nieuwe aflevering van de Zembla Podcast vertellen Sander en Norbert over hun onderzoek. “De conclusie is dat Nederland bijna 25 jaar lang tientallen miljoenen euro’s heeft gestoken in een repressief systeem. Het rechssysteem van Rwanda wordt gebruikt, niet alleen om gewone kruimeldieven te veroordelen, maar ook om oppositieleden, journalisten, mensenrechtenactivisten het leven zuur te maken en achter de tralies te krijgen. Nederland heeft eigenlijk een repressief systeem gesteund. Willens en wetens.” 

In de podcast vertellen Sander en Norbert dat ze na tv-uitzending van Zembla over dit onderwerp door de Rwandese ambassade in Nederland op het matje zijn geroepen. Het verhaal komt immers niet overeen met het beeld dat het Rwandese regime graag aan de buitenwereld laat zien: het beeld van een land dat succesvol weer is opgebouwd na de genocide van 1994. Waar vrede en veiligheid heerst.

De ambassade was volgens Sander ‘uitermate ontevreden over de uitzending.’ De ambassade verweet de journalisten dat ze onethisch te werken waren gegaan, dat ze niet transparant waren geweest. En waarom hadden de journalisten niet gewoon vertrouwd op Nederlandse overheid? Die zei toch immers dat Rwanda een rechtsstaat was? “De ambassade noemde onze uitzending een ‘hitjob’ -een aanslag-op Rwanda’.

cc-foto: Paul Kagame 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Pepijn van Erp
Pepijn van Erp
2 jul. 2022 - 22:15
In de podcast noemt Rietveld oa de kritische reactie van de fixer in Rwanda, Marc Hoogsteyns. Het is vrij uitzonderlijk dat er zo'n openlijk conflict is tussen fixer en opdrachtgever, het lijkt me voor iedereen die de uitzending en deze podcast beluisterd heeft interessant ook zijn verhaal in eigen woorden te lezen en zelf een oordeel te vormen: https://kongomani.wordpress.com/2022/05/13/zembla-bezwaar/
miennaamishaaz
miennaamishaaz
2 jul. 2022 - 14:59
Deze reactie is verwijderd
Karingin
Karingin
1 jul. 2022 - 11:48
Tja, onze "ontwikkelingshulp" is ook geen hulp: het moet de Nederlandse economie ten goede komen. Daarbij bepalen wij wat er gedaan wordt, zelfs als het goed bedoeld is wordt het vaak nix, zeker op de lange termijn. Te vaak wordt het een compleet drama, onder andere omdat we inderdaad misdadige regimes steunen. En als mensen dan hierheen willen vluchten krijgen ze ook een geweer in hun nek
1 Reactie
Wie o Wie
Wie o Wie2 jul. 2022 - 7:05
Wat heeft de Nederlandse economie aan ontwikkelingshulp voor onderwijs of voedsel in Afrika? https://www.cordaid.org/nl/ontwikkelingshulp-afrika/ Of aan de ontwikkelingshulp voor de opbouw van haiti? https://www.parool.nl/nieuws/actie-haiti-brengt-83-4-miljoen-op~b87ef4ea/
Piet Helmons
Piet Helmons
1 jul. 2022 - 11:05
Nu Rwanda volgens de eigen overheid een land is waar vrede en veiligheid heerst kunnen alle genaturaliseerde rwandezen weer terug naar hun eigen land. Dit maakt dan weer ruimte vrij voor huisvesting andere statushouders. Wanneer we boeren gedwongen kunnen onteigenen kan dat natuurlijk ook met genaturaliseerden.
3 Reacties
Satya
Satya1 jul. 2022 - 15:21
Deze reactie is verwijderd
Volrin
Volrin1 jul. 2022 - 15:39
Appels met peren vergelijk je.
LaBou
LaBou 2 jul. 2022 - 4:55
Deze reactie is verwijderd
Dehnus
Dehnus
1 jul. 2022 - 10:38
En daar willen Denemarken en Engeland mensen heensturen omdat ze geen Bruine mensen in hun land hebben. Nou ja, sommige Nederlandse partijen willen dat ook.
Joop  den Uil
Joop den Uil
1 jul. 2022 - 10:27
Het is al geruime tijd bekend dat er ontwikkelingshulp geld vanuit NL direct op rekeningnummers van overheidsleiders wordt gestort waarna er weinig controle is. De laatste minister van ontwikkelingshulp en handel was wel zeer genereus naar landen met weinig perspectief. Een korte google laat dit soort tranentrekkers zien, bv https://www.ad.nl/politiek/kabinet-vindt-peperdure-sponsordeal-rwanda-met-arsenal-prima~a9eb4bcd/ de huidige minister , ene Schreinemacher is zich zeker nog aan het inwerken/lokatiebezoeken want het is wat die kant betreft erg stil.
1 Reactie
Satya
Satya1 jul. 2022 - 15:23
Lijkt me ook een uitstekende stap naar onafhankelijkheid, eigen inkomsten creëren. Rwanda heeft fantastische natuur en is voor een Oost Afrikaans land veilig om te reizen. Jij houdt die landen natuurlijk liever afhankelijk zodat je invloed kunt hebben op hun wetgeving omtrent handel.
EenMening3
EenMening3
1 jul. 2022 - 9:48
Nederland reserveert 0,7 % van het BBP voor Ontwikkelingssamenwerking. Veel geld dat direct naar regeringen gaat, komt in de verkeerde zakken terecht. Waarschijnlijk zijn er projecten die wel goed lopen, maar de (Nederlandse) bureaucratie, de adviesbureautjes en de projectorganisaties slokken ook daar het nodige van op. Ontwikkelingswerk is een gewoon beroep geworden, met een ""marktconform"" salaris. Hoe anders gaat het met projecten die via kerken en andere instellingen/NGO's lopen. Het geld wordt opgebracht door de leden. Bovendien moeten mensen die uitgezonden worden, vaak zelf voor sponsors zorgen. Je moet dus zeer gemotiveerd zijn om op deze manier te willen werken. Dat betekent ook dat met een beperkt budget relatief veel mensen kunnen worden uitgezonden. Inmiddels hebben ze dat in Den Haag ook door en worden ook NGO's die goed functioneren, gesubsidieerd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor