© cc-foto: Not4thur
Amsterdam wordt vanwege de grachten wel het Venetië van het Noorden genoemd maar is ook op hard op weg op het gebied van toerisme de Italiaanse stad te evenaren. Het reguliere leven in de binnenstad wordt doodgedrukt door de toeristenstroom. Burgemeester Halsema wil die ontwikkeling een halt toeroepen. In een interview met NRC ontvouwt ze enkele van haar plannen.
Een probleem is dat Amsterdam ook het Bangkok van West-Europa is. Vliegtuigladingen vol met - vooral jonge - mannen landen op Schiphol, gelokt door de seksindustrie van De Wallen. Daar wordt in het buitenland ook excessief mee geadverteerd. Halsema: „Seksondernemers en horecaondernemers maken reclame in Dublin, Glasgow en Londen. Ze bieden tegen bodemtarieven pub crawls aan, en een bezoek aan een sekstheater. Dit kan echt niet meer doorgaan. Langzaam maar zeker vind ik dat ondernemers ook hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen voor het behoud van een van de mooiste historische binnensteden van Nederland.”
Om het vernietigende effect van het sekstoerisme op de historische binnenstad tegen te gaan wil ze dat er elders een eroscentrum komt met een 'Moulin Rouge'-achtige sfeer. Seksexploitanten die kostbaar vastgoed bezitten op de Wallen keren zich tegen dat plan. "Bij een bijeenkomst over de plannen zaten de sekswerkers met voorgedrukte protestbordjes van de raameigenaren, die zich in groten getale ophielden in de coulissen."
Zogenaamde critici van de aanpak van het massatoerisme verwijten de burgemeester 'vertrutting' van de binnenstad. Halsema werpt die kritiek verre van zich af „Het tegendeel is het geval. De platte commercie verdrijft de paradijsvogels, de underground clubs, de ateliers. Alles wat de stad onconventioneel maakt en een beetje rauw, wordt er uitgeduwd door de snelle fastfoodhap en de suiker om alle alcohol en drugs te dempen. Ik hoop juist dat het terugdringen van de platte commercie ertoe leidt dat de rol van Amsterdam als culturele vrijplaats en internationale plek voor tolerantie en vrijzinnigheid weer meer naar voren komt.”
Halsema verwijst naar de drastische maatregelen die andere Europese toeristische hotspots hebben moeten nemen om de schade van het massatoerisme te beperken. „In steden als Venetië en Dubrovnik zijn de bewoners weggetrokken en is het overgelaten aan de toeristen. Daar sterft zo’n oude stad. (...) In Dubrovnik is het historische centrum helemaal afgesloten, je moet via internet een kaartje bestellen." Ook Venetië legt inmiddels beperkingen op aan dagjesmensen, vooral cruisepassagiers die de stad overspoelen.
Verder wil de burgemeester toeristen de toegang tot coffeeshops ontzeggen. „De Amsterdamse cannabismarkt is oververhit. We hebben hier 170 coffeeshops, waarvan er zeker 100 alleen op toeristen gericht zijn. Als je alleen de lokale vraag bedient, kun je bijna tweederde van die coffeeshops schrappen. Cannabisondernemers worden steeds rijker, de financiële constructies achter de coffeeshops steeds ingewikkelder en ook de harde criminelen zijn bezig zich in te kopen in de cannabismarkt, omdat er ontzettend veel geld te verdienen valt. Zo raken coffeeshops verweven met het probleem van ondermijning.”
Van de kritiek dat daarmee de straathandel wordt gestimuleerd is ze niet onder de indruk. "We hebben op dit moment al tweeduizend straatdealers." Het weren van massatoerisme zou volgens Halsema juist voor een afname op dat gebied zorgen.
cc-foto: Not4thur