Nu Australië zucht onder de gevolgen van de klimaatcrisis, leek het een van de aanjagers van deze crisis, oliebedrijf ExxonMobil, wel een goed moment om de bevolking van het land ‘plezier’ te wensen in het nieuwe jaar.
De tweet leidt tot talloze cynische reacties. De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders spreekt schande van het bericht van ExxonMobil. Hij kondigt aan dat hij de bestuurders van fossiele bedrijven verantwoordelijk wil stellen voor alle schade die zij op hun geweten hebben.
ExxonMobil heeft jarenlang twijfel gezaaid over klimaatwetenschap. Daarbij gebruikte het oliebedrijf dezelfde tactiek waarmee de tabaksindustrie eindeloos heeft geprobeerd om de schadelijke gevolgen van roken te bagatelliseren. Het oliebedrijf voerde uitgebreide desinformatiecampagnes en zette nepexperts in om het publiek op het verkeerde been te zetten. Vorig jaar werd ExxonMobil om die reden in New York voor de rechter gesleept.
Half miljard dieren omgekomen Sinds de Australische bosbranden in september begonnen, zijn er naar schatting een half miljard zoogdieren, vogels en reptielen om het leven gekomen. De koalapopulatie in de deelstaat New South Wales is gedecimeerd , en een groot deel van hun leefgebied is verwoest. Er wordt gevreesd dat de bosbranden inmiddels hebben geleid tot het uitsterven van enkele tientallen zeldzame dieren- en plantensoorten.
Ook de Australische bevolking heeft in toenemende mate te lijden onder de allesvernietigende branden. De brandweer waarschuwt al dat huizen en mogelijk zelfs complete plaatsen moeten worden opgegeven, omdat er onvoldoende middelen zijn om de gebouwen tegen de oprukkende vuurzee te beschermen.
Nieuwe kolenmijn Als gevolg van de bosbranden woedt er in Australië nu ook een heftig debat over de klimaatcrisis. Volgens wetenschappers bestaat er een duidelijk verband tussen de klimaatcrisis en de zware bosbranden die het land dit jaar teisteren. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt ook de kans toe op langdurige droogte én op grote bosbranden.
Aan de Australische premier Scott Morrison lijken dergelijke feiten niet besteed. Morrison verzet zich al jaren tegen klimaatmaatregelen. In juni gaf zijn regering nog toestemming voor de opening van een nieuwe mijn in Queensland, waar jaarlijks 8 tot 10 miljoen steenkool moet worden gedolven.
Een van Morrisons voorgangers, zijn partijgenoot Tony Abbott, is ondertussen van mening dat een ‘klimaatsekte’ de wereld in zijn greep houdt. Volgens klimaat- en wetenschapontkenner Abbott is er geen sprake van dat broeikasgassen zoals CO2 leiden tot opwarming van de aarde.