Griekenland kampt met een intense hittegolf met temperaturen tot boven de 40 graden in veel gebieden. Burgers krijgen het advies overdag tijdens de heetste uren zoveel mogelijk binnen te blijven.
Hoe heet het precies is verschilt per gebied. De Griekse publieke omroep toont met beelden van een drone met thermische camera die duidelijk maken dat de temperaturen op sommige plekken nog veel hoger oplopen dan de gepubliceerde cijfers aangeven. In de buurt van asfalt bijvoorbeeld stijgt de temperatuur tot schrikbarende hoogten.
Op de dronebeelden worden de 'koelere' gebieden donkerpaars gekleurd en de hetere geel. De hoge temperaturen zijn niet alleen problematisch voor mensen en andere levende wezens maar ook voor bijvoorbeeld auto's. Op een van de beelden die de afgelopen dagen werd gemaakt is te zien dat de oppervlakte temperatuur op het beroemde Omonoia plein, waar onder meer veel winkels zijn gevestigd, oploopt tot 96,2 graden, schrijft The Greek Reporter.
Steden worden wel 'stedelijke hitte eilanden' genoemd omdat ze veelal veel warmer worden dan de omgeving. Gebouwen en wegen verzamelen de hitte en warmen vervolgens de lucht er omheen op. Luchtvervuiling, onder meer door auto's, versterkt dat nog. Bij weinig wind is dat effect helemaal dramatisch. Gebieden met veel groen in de stad zijn aanmerkelijk minder heet.
De hittegolven die almaar aanzwellen zijn een gevolg van de klimaatcrisis waar wetenschappers al decennialang voor waarschuwen. De fossiele industrie financierde desinformatiecampagnes om de publieke opinie te misleiden en politieke maatregelen om de klimaatcrisis te bestrijden tegen te houden. In Nederland ontkent de grootste partij, de PVV, dat de klimaatcrisis bestaat.