De extreemrechtse voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma vindt dat partijen of leden in de Tweede Kamer niet extreemrechts mogen worden genoemd. "Ik vind dat een nazi-vergelijking", zei hij donderdag in een debat. Hij onderbrak daarmee Laurens Dassen (Volt), die de PVV een extreemrechtse partij noemde. "Ik vind niet dat we leden of partijen van de Staten-Generaal voor extreemrechts moeten gaan uitmaken", aldus de extreemrechtse Bosma.
Jesse Klaver (GroenLinks) maakte daarop een punt van orde. "Ik vind dat u hier over de schreef gaat", zei Klaver tegen de extreemrechtse voorzitter. "Ik vind het echt ongepast dat u collega Dassen op deze manier op aanspreekt. De wijze waarop wij hier politieke partijen benoemen, mogen we echt zelf weten."
"Extreemrechts is niet per se een nazi-vergelijking", vond Derk Boswijk (CDA). Volgens hem is er echt een verschil tussen Dassen die extreemrechts gebruikte als aanduiding voor de PVV en een nazi-vergelijking.
Neonazi's zien dat verschil overigens niet meteen. Zo kreeg de neonazi-groepering Voorpost vorig weekend een rondleiding door de Tweede Kamer. De extremisten toonden zich optimistisch: "Het is natuurlijk fijn als iemand die voor een groot gedeelte hetzelfde gedachtengoed heeft Kamervoorzitter wordt."
Eerder al schreef de extreemrechtse Kamervoorzitter Martin Bosma in zijn boek 'De schijn-élite van de valse munters' dat extreemrechts niet bestaat en dat de term een uitvinding is van links. 'Wat ze extreem-rechts noemen, is gewoon een vorm van socialisme: nationaal-socialisme', aldus Martin Bosma. Als Kamerlid schreef hij ook al eens op Twitter (nu: X) dat op dodenherdenking "de slachtoffers van het (nationaal) socialisme" worden herdacht. Dit jaar stond de rechtsextremist Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter op de Dam om de nationale herdenking van de slachtoffers van de nazi's - waarvan de nazaten in Bosma dus hun gelijke zien - bij te wonen.