Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse groep brengt Hitlergroet in oud concentratiekamp

  •  
23-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
339 keer bekeken
  •  
hitlergroet
Ten minste een lid van de Vlaamse afdeling van de extreemrechtse groep Right Wing Resistance heeft bij een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Fort van Breendonk de Hitlergroet gebracht. Dat melden De Morgen en VRTNWS na onderzoek. In het kamp kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden mensen om het leven.
Na de oorlog is er weinig veranderd aan het voormalige nazikamp. Zo hangt in de eetzaal nog altijd een adelaar met hakenkruis, met de SS-tekst: ‘Meine Ehre Heisst Treue’. Een van de leden van Right Wing Resitance besloot voor het hakenkruis te poseren terwijl hij de Hitlergroet bracht, zo blijkt uit foto’s die de leden van de extreemrechtse groep hebben gemaakt van hun bezoek aan Fort van Breendonk.
De betreffende man komt volgens De Morgen “uit een bekende Vlaams Belang-familie die wortels heeft in de collaboratie”. Na een brand in een toekomstig asielzoekerscentrum in Bilzen plaatste hij op Facebook een bericht waarin hij het zei te betreuren dat er op het moment van de brand nog geen asielzoekers in het pand aanwezig waren. De man is de zoon van een voormalig parlementslid van Vlaams Belang. Ook is hij regelmatig aanwezig bij bijeenkomsten van de extreemrechtse partij. Zo was hij in maart op het partijcongres waar hij op de foto ging met de zeer omstreden Dries Van Langenhove.
Van Langenhove kwam vorig jaar in opspraak na een reportage van het programma Pano over de door hem opgerichte rechts-radicale groep Schild en Vrienden. Leden van Schild en Vrienden bleken tienduizenden racistische berichten te hebben uitgewisseld. Ook verheerlijkten zij het nazisme. Sinds enkele maanden zit Van Langenhove in het Belgische parlement.
Deze week trok Van Langenhove de aandacht door samen met andere leden van het Vlaams Belang bij een school te flyeren tegen een bezoek aan Fort van Breendonk en een moskee. Volgens Van Langenhove leidt het schoolbezoek aan het voormalige concentratiekamp ertoe dat kinderen worden “opgezadeld met een flinke dosis zelfhaat”. De Morgen schrijft daarover:
"Veel mensen namen aanstoot aan de uitspraak van Van Langenhove. Zo ook Henri Heimans, oud-rechter en een van de nabestaanden van een Joodse verzetsstrijder die in het Fort van Breendonk ernstig werd mishandeld. “Als je een bezoek aan het Fort van Breendonk zelfhaat noemt, zet je je aan de kant van de beulen.”"
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor