In de Franse stad Orleans wordt tijdens het jaarlijkse volksfeest rond Jeanne D’Arc de rol van de historische heldin dit jaar voor het eerst gespeeld door een actrice van gemengde afkomst. Voor extreemrechts reden om flink tekeer te gaan tegen de organisatie en tegen het 17-jarige meisje.
Mathilde Edey Gamassou werd uit 250 kandidaten gekozen om Jeanne D’Arc te spelen tijdens het lentefestival waarin de overwinning van de katholieke heilige op de Engelsen in Orleans in 1429 breed wordt uitgemeten. Gamassou, die een vader heeft uit Benin en een moeder uit Polen, zal tijdens het inmiddels zes eeuwen oude festival geharnast op een paard een zegetocht door de stad maken.
Extreemrechts wil er niets van weten. Op sociale media en xenofobe websites wordt steen en been geklaagd. ‘Jeanne D’Arc was blank’, klinkt het. En ‘Wij zijn trots dat we blank zijn, wijzig onze geschiedenis niet.’ Op de islamofobe website Resistance Republicaine klinkt de niet bijster originele klacht: ‘Volgend jaar draagt Jeanne D’arc een boerka.’
De Franse staatsecretaris Marlene Schiappa is inmiddels de 17-jarige scholiere te hulp geschoten op Twitter: ‘Voor deze racistische haat afkomstig van fascisten is geen plaats in de Franse republiek’, schreef ze. En ook de organisatie van het festival heeft van zich laten horen.
‘Dit meisje is gekozen om wie ze is: een interessant persoon en een levendige ziel,’ aldus Benedicte Baranger, die Gamassou persoonlijk uitkoos. ‘Ze voldoet aan al onze criteria: ze woont al minstens tien jaar in Orleans, ze zit hier op school, en ze is een katholiek die veel gemeenschapswerk doet. Ze zal onze Franse geschiedenis net zo uitbeelden als alle Jeannes voor haar.’
De burgemeester van Orleans, Olivier Carre, heeft eveneens geen goed woord over voor de racistische klagers:
"In 2018 zullen de inwoners van Orleans, net als de afgelopen 589 jaar, vieren dat Jeanne D’Arc gespeeld wordt door een jonge vrouw die in het dagelijks leven moed, geloof en visie uitstraalt. Mathilde bezit al deze kwaliteiten."
Gamassou zelf, die opera studeert aan het conservatorium in Orleans, haalt haar schouders op over de bakken haat die ze over zich uitgestort heeft gekregen. ‘Het is niet belangrijk of Jeanne D’Arc wit of gemengd is. Het is belangrijk dat ze Frans is.’
In 1429 maakte Jeanne D’Arc na zes maanden een einde aan de Engelse belegering van de stad. Zelf was zij toen ook pas 17 jaar oud. Voor de Fransen was het de eerste belangrijke overwinning in de Honderdjarige Oorlog met de Engelsen. Slechts twee jaar later werd Jeanne D’Arc veroordeeld voor onder meer ketterij en op de brandstapel ter dood gebracht, een vonnis dat 25 jaar later door Paus Calixtus III ongedaan gemaakt werd. In 1920 werd ze door de Katholieke Kerk heiligverklaard. Jeanne D’Arc wordt door veel Fransen gezien als een nationale heldin. In extreemrechtse kringen is ze ook bijzonder populair, omdat ze daar wordt gezien als het ultieme symbool van nationaal verzet.