Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Extreemrechtse activist wordt PVV senator

  •  
24-06-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
732 keer bekeken
  •  
Badge
Eerste Kamer zetel voor de extreemrechtse activist 
Op 9 juni 2015 zijn in Den Haag de nieuwe senatoren geïnstalleerd in de Eerste Kamer. Onder hen ook een opkomende jonge PVV’er uit Noord-Brabant, Alexander van Hattem (1983) uit Steensel. Voor het grote publiek is hij een onbekend gezicht, maar toch loopt Van Hattem al sinds 2002 rond op het politieke toneel.
Hij startte zijn loopbaan als bestuurslid van de Jonge Fortuynisten, de activistische en omstreden jongerenafdeling van de LPF. Vanaf 2006 is hij vier jaar fractiemedewerker van de LPF in de Eindhovense gemeenteraad. Nu toetst hij wetsvoorstellen aan de grondwet.De Jonge Fortuynisten (JF) hebben een aantal maal opzien gebaard door hun contacten met rechtsextremisten van bijvoorbeeld Nieuw Rechts en de Nieuwe   Nationale Partij (NNP),een partij die als opvolger van de verboden fascistische partij CP’86 gezien werd. Bij een aantal momenten van samenwerking tussen de JF en extreemrechtse clubs was Alexander van Hattem ook zelf aanwezig. Natuurlijk was dat zo bij de s trafprocessen tegen Fortuyns moordenaar en de jaarlijkse herdenkingstocht in Rotterdam. Maar daarbij zou je nog op kunnen voeren dat de dynamiek van die momenten minder ruimte liet tot screenen van je medestanders. 
Extreemrechtse demonstraties 
In april 2003 is de situatie een stuk minder gecompliceerd als de extreemrechtse partij Nieuw Rechts een folderactie organiseert in Tilburg. Een juwelier heeft daar een dief doodgeschoten en partijleider Michiel Smit gaat met een aantal kaderleden de straat op om steun te betuigen. Alexander van Hattem doet aan deze actie mee en heeft zich voor de gelegenheid gekleed in een Lonsdale jasje, een populair merk onder skinheads.   Later in 2003, op 9 december, hebben de JF een actie in Den Haag georganiseerd tegen gratie van een RAF lid in Duitsland. Na een actieoproep door Alexander van Hattem trekken ze op naar de Duitse ambassade. In de dagen voorafgaand aan deze actie was de oproep al rond gegaan over extreemrechtse webfora, zoals Holland Hardcore. Hierdoor was er een groep activisten van de NNP gemobiliseerd die zelfs nog iets groter was dan het zevental Jonge Fortuynisten dat op was komen dagen. De toenmalige NNJ-voorman Paul Peters (die op dat moment als is veroordeeld wegens het vernielen van een joodse begraafplaats) is een van de bekendste namen in het gezelschap. Een andere omstreden deelnemer is Rens Kaaijk. Hij is in 2002 na een NVU demonstratie gearresteerd wegens het bedreigen en mishandelen van passerende allochtonen. 
Hattem
De oproepen om deel te nemen aan de JF actie op extreemrechtse webfora zijn geen probleem voor Van Hattem.  Net als de aanwezigheid van extreemrechtse geweldplegers op zijn actie.   Van Hattem stuurt ze niet weg, noch neemt hij op andere wijze afstand van hem. Wel blijken deze deelnemers invloed te hebben op de route van de demonstratie.  Als het NRC vervolgens een foto publiceert van een skinhead op deze actie voelt de JF zich onheus bejegend. Van Hattem stuurt een boze brief en de JF start een klachtenprocedure tegen de krant. Wonderwel winnen ze deze ook nog, terwijl het feitelijk een gecombineerde JF/NNP actie was. 
Schermafbeelding_2015-06-24_om_18.46.48
Schermafbeelding_2015-06-24_om_18.45.51
In augustus 2004 doet zich een onduidelijke situatie voor in Eindhoven. De radicale extreemrechtse partij Nationale Alliantie (NA) demonstreert tegen asielzoekers. Door antifascisten wordt een tegengeluid aangekondigd en de spanningen lopen op. Om een botsing tussen te groepen te voorkomen situeert de gemeente de acties op verschillende locaties. Dan duikt Alexander van Hattem ineens op en maakt hij provocatief foto’s van de antifascistische demonstranten. Hij heeft bij diverse gelegenheden als duidelijk gemaakt een grondige afkeer van antifascisten te hebben, dus het waren geen gezelligheidskiekjes die hij maakte. De NA-demonstratie was mede georganiseerd door Van Hattems vroegere JF-kameraad Mart Moors met wie hij in diskrediet was geraakt door diens koerswijziging naar radicaal rechts.
PVV carrière In 2006 wordt Van Hattem fractiemedewerker van de LPF in de Eindhovense gemeenteraad. Zijn buitenparlementaire activiteiten zijn vanaf dit moment minder op acties en meer op bijeenkomsten gericht. Hierbij trekt hij de aandacht van de PVV. Van Hattems openlijke omgang met extreemrechtse activisten is voor deze partij geen bezwaar hem kandidaat te stellen. In 2011 wordt hij verkozen tot Statenlid voor de PVV in Noord-Brabant, waar hij voorzitter wordt. Ook op de PVV lijsten voor de Tweede en Eerste Kamer staat hij kandidaat.
Op 29 maart 2014 vindt in Den Haag het gewraakte verkiezingsfeestje van de PVV plaats. Hier vraagt Geert Wilders zijn gehoor of ze meer of minder Marokkanen willen. Uit volle borst scandeert Alexander van Hattem hier het “minder, minder, minder” mee. Later zegt hij achter Wilders te blijven staan en bevestigt hij dat hij echt minder Marokkanen in Nederland wil, en dat dit ook voor Brabant geldt.
Een belangrijke taak van de Eerste Kamer is het toetsen van wetsvoorstellen aan de grondwet. De PVV is voorstander van het afschaffen van de Eerste Kamer. Grondrechten vindt de PVV dan ook niet zo belangrijk. Zeker niet wanneer deze de positie van religieuze minderheden beschermen. Uit hun voorstellen blijkt dat vrijheid van onderwijs, godsdienstvrijheid en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht bij deze partij niet in veilige handen zijn. De Eerste Kamer zetel voor de extreemrechtse activist Alexander van Hattem is voor wat dat betreft de kers op de PVV taart.
PVV

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor