Terwijl Nederlandse kiezers politici aan de macht hebben gebracht die makkelijk roepen dat de klimaatcrisis niet bestaat, worden andere landen met de ernst van het probleem geconfronteerd. In Roemenië zijn minstens vier mensen om het leven gekomen als gevolg van extreme regen. De slachtoffers werden gevonden door reddingswerkers. Tienduizenden worden anderszins getroffen door de natuurramp.
Er zijn of dreigen zware overstromingen in Oostenrijk, Tsjechië, Roemenië, Slowakije, Hongarije, Polen en Duitsland. In Oostenrijk zijn 42 gemeenten tot rampgebied bestempeld. Duizenden brandweerlieden komen in actie om de ramp te bestrijden. In Tsjechië zijn inwoners op grote schaal geëvacueerd omdat het water van de rivier de Olza een te groot gevaar vormt. Hele gebieden zijn er afgesneden van de buitenwereld door het snel stijgende waterniveau.
Ook bij de Duitse stad Dresden, waar deze week nog een brug instortte, zijn de zorgen groot. RTL Nieuws meldt:
Door hevige regenval wordt verwacht dat het waterpeil van de Elbe vandaag naar 4 meter stijgt. Zaterdagavond kwam het water tot 3,71 meter, terwijl het normale waterpeil er 2 meter is. De piek wordt over een paar dagen verwacht, dan stijgt het peil mogelijk naar 5 meter.
De bondskanselier van Oostenrijk heeft burgers gewaarschuwd dat de problemen de komende week nog kunnen verergeren. In Polen spreekt premier Donald Tusk van "een dramatische situatie". 17.000 mensen zitten zonder elektriciteit in het gebied rond de stad Klodzko in het zuidwesten van het land. Een persoon is verdronken. De stad staat gedeeltelijk onder water nadat het waterpeil plots tot 7 meter is gestegen. Dat is veel hoger dan bij de watersnoodramp van 1997 die in Polen 56 mensen het leven kostte.
Meer over:
midden-europa, duitsland, roemenië, tsjechië, polen, oostenrijk, klimaatcrisis, extreem weer, overstromingen, actueel