Update: Turkije wil alleen toetreden als het echt welkom is ... Europa zou bergafwaarts gaan als Turkije tot de EU mag toetreden
In Wenen zijn de extreem-rechtse Europese partijen bijeengekomen. Ze staken de koppen bijeen om te bedenken hoe ze Turkije uit de EU kunnen houden. Partijen als het Vlaams Belang, de Zweden-Democraten en de Deense Nationale Volkspartij willen Europese burgers oproepen zich in een volksraadpleging uit te spreken over de kwestie.
Turkije ligt deels in Europa en deels in Azië. De extreem-rechtse partijen grijpen de ligging in Azië nu aan om het land te weren uit de EU.
Sinds 2005 voert Turkije al toetredingsonderhandelingen met de EU. Bestaande lidstaten zijn verdeeld. Zo twijfelen Frankrijk en Duitsland over de toetreding. Groot-Brittannië, Italië en Spanje hebben al aangekondigd voor te zijn.
Tijdens de bijeenkomst, die in Wenen plaats vond, verklaarde Heinz-Christian Strache van de Oostenrijke Vrijheidspartij:
Wij zijn allemaal gewoon sterk van mening dat Europa dramatisch bergafwaarts gaat als men niet-Europese landen toelaat als lid.
Waarom Europa precies ‘bergafwaarts’ zou gaan laat Strache niet weten.
UPDATE 21.45 Turkije heeft aangekondigd niet te willen toetreden als het neut echt welkom is. De Turkse minister Faruk Çelik heeft dat zaterdag tijdens het jubileumfeest van het Inspraak Orgaan Turken in Eindhoven gezegd.
Turkije is aantrekkelijk voor investeerders en we proberen steeds moderner te worden […] Maar dan moeten onze vrienden het ons niet moeilijk maken met negatieve opmerkingen.”
De VVD en het CDA zijn tegen een onbeperkte uitbreiding van de Europese Unie. De PVV is tegen toetreding van Turkije.
Robbert,
volgens mij ben je de weg geheel kwijt.
Weet je wel wat dat impliceert sharia wetgeving?
En vooral als Turkije ook nog lid zou worden van de EU.
Ik hoop dat er hier bij Joop genoeg verstandige mensen rondlopen die het met mij eens zijn.
Windowdressing voor Brussel. Al ben ik bang dat Brussel dat anders ziet en dit referendum volledig serieus neemt. Weet je wat het is Barosso: strijdkrachten kun je niet dwingen, het afstaan van hun macht moet vanuit het militaire apparaat zelf komen. Als dat niet het geval is dan is zo'n referendum een wassen neus. Dat zou je toch nog moeten weten als voormalig strijder tegen Salazar en zijn partij (die strijd had ook pas succes toen het leger "om" was).
De laatste militaire putsch in Turkije was in 1997. Ben benieuwd hoe lang we op de volgende moeten wachten. Dat kan wel eens sneller zijn dan Brussel voor mogelijk houdt. Ik sta er bij voorbaat redelijk neutraal tegenover. Enerzijds is een coup strijdig met de europese gewoonten maar anderzijds zijn staten en partijen op islamitische grondslag dat ook. Als het tot een coup komt dan hoop ik vooral dat de zaak zonder geweld verloopt.
Dit "LIJKT" een vooruitgang in een normaal Europees land zou het dat zijn.Maar in normale Europese landen is dat al lang in orde.
De Turkse ontwikkeling zie ik echter met zorg tegemoet.Het is een poging van Erdogan en de Islamisten om het leger (dat Turkije een normaal westers land heeft gemaakt in de twintiger jaren van de vorige eeuw) buiten spel te zetten en zo het te stoppen zodat de Islam weer de vrije hand krijgt.Een bedenkelijke ontwikkeling!
Eindelijk het begin van een sharia wetgeving kan zijn intrede gaan doen aldaar. En dat is goed voor het land en vooral goed voor Europa. De godsdienst van de vrede kan dan eindelijk ook in Europa laten zien hoe barmhartig ze is. iedereen zal welkom zijn.
Een grote stap voorwaarts dus, alles wat nu nog rest is toetreding toe de EU.
Word je nu nooit eens moe van je zelf. Ik wel eens hoor, ben namelijk ook zo'n ouwehoer. En zoek mede ouwehoeren om een steun groep voor ouwehoeren op te richten? Lijkt jouw dat ook wel wat?
Ik neem aan dat je een troll bent, maar voor het geval dat niet zo is:
In een land met shariawetgeving zijn alleen trouwe moslims welkom, homo's worden opgehangen, overspeligen gestenigd en bij dieven de handen geamputeerd. Met sharia zal de democratie verdwijnen, een land met shariawetgeving gaat uit van God die de wetten bepaald en niet het volk en zijn volksvertegenwoordigers. Ik hoop dat het nooit zo ver zal komen, niet in Turkije, maar al helemaal niet in de rest van Europa, helaas is de doorgeslagen Westerse tolerantie een goede voedingsbodem voor dit soort systemen.
Een inktzwarte dag voor Turkije en haar minderheden, vrijzinnigen, ongelovigen en andersgelovigen.
Inktzwart.
De islamisering komt op volle stoom
Laten we hopen dat de vrijzinnige en liberale krachten stand kunnen houden tegen de EU en de Islam.
Het is dubbel, als democraat vind ik het een goede zaak dat het leger zijn politieke macht, in elk geval, deels kwijtraakt. Niemand kan een staat goedkeuren waarin het leger de politieke macht controleert.
Hoe het gaat in het parlement dat valt te bezien. Als de bevolking kiest voor Islam, ik ben ertegen, maar dan is daar niet zoveel aan te doen.
Als de grondwet voldoende garanties biedt om er voor te zorgen dat de vrije wil van de bevolking altijd gerespecteerd zal worden, dat de rechten van minderheden worden gerespecteerd, dan is dat het belangrijkste.
---[Laten we hopen dat de vrijzinnige en liberale krachten stand kunnen houden tegen de EU en de Islam.]---
Ik weet echter niet genoeg van Turkije en haar grondwet af, om hier iets over te zeggen.
Jij kennelijk wel. Ik ben benieuwd naar de onderbouwing van je reactie.
Overigens ben ik wel een voorstander van Turkije in de EU, ik denk zelfs dat de EU zonder Turkije een zwarte toekomst tegemoet gaat, of een bruine, als je dat liever hoort.
De problemen die in de EU vorm aan het aannemen zijn, zijn heel groot. Het belangrijkste probleem is de vergrijzing. In Turkije is 25% van de bevolking jonger dan 15 jaar. Ook economisch is Turkije een oppepper voor de EU. Turkije behoort tot de grootste economieën wereldwijd.
En als laatste punt denk ik aan de strategische positie. Militaire druk uitoefenen op Irak, Syrië en Iran is zonder steun van Turkije heel moeilijk.
Het zal een goede zaak zijn voor de stabiliteit in Irak, en daarmee in de hele regio wanneer er een landbrug tussen Irak en de EU is om handel te drijven.
Ook in Syrië en Iran zal men met argus-ogen kijken naar Turkije en de EU kan op deze wijze politieke druk uitoefenen op die landen om een meer westers georiënteerd bewind in te richten.
Maar er zijn nogal wat hindernissen voordat Turkije lid kan worden. De belangrijkste hindernis is wel de Koerdische kwestie. een andere kwestie is de positie van het Christendom. Net zoals in Europa Islamofobie toeslaat, slaat in Turkije Christianofobie toe.
De onnodige polarisatie tussen de godsdiensten wereldwijd is een ander groot probleem waar de EU (en ook andere landen) mee zit.
Dus, of Turkije ooit lid zal worden van de EU, ik twijfel er ernstig aan. Laten we hopen dat de golven religiofobie die de wereld dreigen te teisteren in hevigheid afnemen, en de politieke motors erachter snel worden uitgeschakeld.
Gefeliciteerd Turken!
Goede zaak dat dit soort dingen per referendum gaan, hier kan Nederland een voorbeeld nemen aan Turkije.
Maar een >50% meerderheid is toch wat weinig voor zoiets belangrijks als de aanpassing van de grondwet. Natuurlijk is ieder percentage willekeurig.
Ook is het jammer dat zo'n belangrijk referendum misbruikt wordt door de politiek (en ook de pers) als een soort poll voor de populariteit van de huidige regering. Ondanks dat, goed dat de burgers leren beslissingen te nemen over dit soort belangrijke zaken.
Verder is het natuurlijk goed dat de macht van het leger ingeperkt wordt. Maar het is dan weer jammer dat die macht dan niet bij de individuele burger zal komen te liggen maar bij de politiek.
"Goede zaak dat dit soort dingen per referendum gaan"
En vooral het idee van de koppelverkoop moeten we zeker overnemen: hou de bevolking een wordt voor en neem ze via de kleine lettertjes hun vrijheid af.
+++ Turken stemmen voor inperken macht militairen en rechters
58% voor grondwetswijzinging +++
>>> Ik weet niet precies hoe die grondwet er nu uit komt te zien, maar als de meerderheid een islamitische staat wil stichten moet men daar vrij in zijn. Zolang de grondwet maar wel garandeert dat er elke maximaal zes jaar nieuwe verkiezingen komen zodat mensen er ook weer van af kunnen als ze dat willen. En zolang de grondwet maar discriminatie verbiedt en dus gelijkheid van man en vrouw garandeert. Dat houdt in de praktijk bijvoorbeeld in: hoofddoekjes mogen gedragen worden, ook op universiteiten, maar mogen nergens verplicht zijn (om slechts religieuze redenen). Dat is echte vrijheid.
U schrijft: "maar als de meerderheid een islamitische staat wil stichten moet men daar vrij in zijn. Zolang de grondwet maar wel garandeert dat er elke maximaal zes jaar nieuwe verkiezingen komen zodat mensen er ook weer van af kunnen als ze dat willen."
Uw theorie werkt prima in een zaaltje in Zwolle met Groen LInks aanhangers aan de Max Havelaar koffie. In de rest van de wereld komt u daar echter niet bepaald verder mee. Of noemt u een paar voorbeelden van islamitische staten die het toestaan dat diezelfde Islamitische staat wordt afgeschaft middels eerlijke verkiezingen?
Maakt u het lijstje svp niet te lang?
De Turkse minister-president Erdo?an zei het een keer als volgt: ?De democratie is alleen de trein waar we opspringen tot we ons doel hebben bereikt. De moskeeën zijn onze kazernes, de minaretten onze bajonetten, de koepels onze helmen en de gelovigen onze soldaten.?