In Rotterdam zijn enkele tientallen leden van de nieuwe klimaatactiegroep Extinction Rebellion in een rouwstoet door de stad getrokken om de slachtoffers van de ecologische wereldcrisis te gedenken en de toekomst van de planeet symbolisch ten grave te dragen.
“Extinction Rebellion Rotterdam heeft vier eisen voor het stadsbestuur van Rotterdam”, zegt woordvoerder Alexander de Jong in een persverklaring. “Extinction Rebellion Rotterdam wil dat het stadsbestuur de waarheid vertelt over de situatie waarin we ons bevinden en een Klimaat Noodtoestand verkondigt, dat de stad naar een netto uitstoot van nul CO2 in 2025 gaat (inclusief de Rotterdamse Haven), dat er een Deltaplan Klimaat voor Rotterdam wordt gemaakt en dat er een Burger Kamer wordt opgericht om hier invloed en toezicht op uit te oefenen”. De actiegroep stelt dat de maatregelen rechtvaardig moeten zijn en de grootste veroorzakers van de vervuiling de kosten moeten dragen.
Extinction Rebellion is een van oorsprong Britse internationale actiegroep die deze week in 33 landen en 80 steden van zich liet horen. Aan de overzijde van de Noordzee was het protest veel heviger. De hele week werden er blokkade acties gehouden. Zo werd maandag in de ochtendspits een roze boot met de naam Berta Cáceres, de vermoorde Hondurese milieu-activiste, door het centrum van Londen gesleept. Verschillende verkeersknooppunten werden geblokkeerd. Actrice Emma Thompson was een van de in het oog springende prominenten die aan de acties deelnam. De journalist George Monbiot hoort ook tot de supporters en stelt dat alleen rebellie de planeet nog kan redden.
Vier activisten werden in Londen gearresteerd omdat ze zichzelf aan treinen hadden vastgelijmd. Terwijl de politie in totaal meer dan zevenhonderd leden van Extinction Rebellion oppakte, groeit de actiegroep volgens eigen zeggen als kool. Dagelijks meldden zich duizenden nieuwe leden aan.
Eerder deze week werd de Verklaring van de Rebellie gedeclameerd op het Plein in Den Haag, het ICC kortdurend bezet om de eis kracht bij te zetten ecocide strafbaar te maken. Op Goede Vrijdag lijmden enkele activisten zich vast aan het hoofdkantoor van Shell om de klimaatverwoesting van Shell opnieuw onder de aandacht te brengen. Er werden in Nederland deze week vijftig activisten gearresteerd.
De actiegroep doet denken aan Occupy, de massale protestbeweging die ontstond na het uitbreken van de financiële crisis in 2009. Verschil is dat Extinction Rebellion, die zich keert tegen het uitsterven van enorme aantallen diersoorten als gevolg van milieuvervuiling en klimaatverandering, veel gerichtere acties wil voeren. Zo werd overwogen luchthaven Heathrow plat te leggen. Ook in andere landen, waaronder Duitsland, vonden blokkadeacties plaats.