In Den Haag hebben leden van de internationale actiegroep Extinction Rebellion opnieuw de Utrechtsebaan, de A12 die eindigt in de stad, geblokkeerd. Aanleiding is dat een gesprek tussen Extinction Rebellion en minister van Energie en Klimaat Rob Jetten en staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij, dat werd afgedwongen door acties, niets heeft opgeleverd.
Eerdere snelwegblokkades door boze boeren hebben aangetoond dat een snelwegblokkade als actiemethode uiterst succesvol kan zijn en de autoriteiten er amper tegen op treden. In het geval van het redden klimaat blijkt dat echter anders te liggen. De politie heeft 62 klimaatrebellen gearresteerd en afgevoerd. De gemeente noemde het protest 'levensgevaarlijk'.
De demonstratie begon zaterdag om 12.00 uur. Het is de derde keer dat Extinction Rebellion de A12 blokkeerde. Voor die weg wordt gekozen omdat die tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer loopt. Met de demonstratie wil Extinction Rebellion eisen dat de regering stopt met het subsidiëren van fossiele brandstoffen.
Er werden veel politieagenten opgetrommeld om de klimaatactie te beëindigen.
In een persverklaring zegt Extinction Rebellion:
De afgelopen zomer is hét bewijs van de urgentie van de klimaat- en ecologische crisis. Hittegolven, droogtes, bosbranden, hongersnood: het ene na het andere record is gebroken. Ook vandaag nog staan grote delen van Pakistan onder water, en wordt de Hoorn van Afrika na jaren nog altijd geteisterd door klimaathongersnood. En dit is pas het begin. Wetenschappers zijn het erover eens dat klimaatrampen en de bijbehorende klimaatchaos de komende decennia alleen maar verder toe zullen nemen, en dat de primaire oorzaak het gebruik is van fossiele brandstoffen is. Woordvoerder van Extinction Rebellion Sieger Sloot: “Niet alleen wetenschappers en milieuorganisaties maken zich zorgen over de opwarming van de aarde. Het zijn juist burgers die massaal inzien dat het zo niet langer kan. Toch volhardt de regering in het verergeren van de klimaat- en ecologische crisis door de fossiele industrie te stimuleren met gigantische subsidies. Blijkbaar is het verdienmodel van grootvervuilers belangrijker dan de levens van gewone mensen.”
Dat niet iedereen evenveel bijdraagt aan de klimaat- en ecologische crisis wil onze regering graag vergeten. Terwijl Nederland subsidies in de fossiele industrie blijft pompen, beschermen Inheemse volken, die slechts 5% van de wereldbevolking vormen, samen 80% van de wereldwijde biodiversiteit. Deze volken hebben recht op behoud van hun leefwijzen, leefomgeving en levens. Door zorg te dragen voor het behoud van de natuur beschermen zij ons allemaal. Zonder erkenning van Inheemse rechten en soevereiniteit verliest de aarde het merendeel van haar soorten met dodelijke gevolgen voor iedereen. Toch wordt deze soevereiniteit over de hele wereld geschonden. Leefgebieden worden vernietigd en Inheemse volken worden van hun geboortegrond verdreven. Medeoprichter van dekolonisatienetwerk Aralez Chautuileo Tranamil: “Zonder brede solidariteit staan Inheemse gemeenschappen alleen in hun strijd. Wij vragen daarom intergenerationele solidariteit zodat de strijd ook na ons wordt voortgezet, totdat we kunnen spreken van Inheemse bevrijding. Totdat we kunnen spreken van volledige autonomie, bescherming en respect voor Inheemse grondgebieden en rechten. Want momenteel staat het koloniaal kapitalisme onze autonomie in de weg. En dat moet stoppen.”
Het IPCC-rapport is duidelijk: om kans te houden op maximaal 1,5 graad opwarming moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vóór 2025 dalen. De situatie is zo ernstig dat we zelfs in dat scenario tenminste tijdelijk over 1,5 graad opwarming heen gaan, met alle rampzalige gevolgen van dien. Deze urgentie is niet terug te zien in de daadwerkelijke uitstoot. De Global Energy Review van 2021 van het IEA laat zien dat er in 2021 36,6 miljard ton CO2 is uitgestoten, de grootste uitstoot ooit. Investeringen in schone energie blijven een factor drie tot zes achter bij het niveau dat in 2030 nodig is om opwarming onder de 2 graden te houden [2], om van 1,5 graad maar te zwijgen. Ondertussen vergroent de fossiele industrie louter in woorden. Woordvoerder Sieger Sloot: “Na decennia van greenwashing staat als een paal boven water dat de fossiele industrie het leven op aarde moedwillig vernietigt. Toch pompt de regering geld in grootvervuilers alsof er kans is op verbetering. Het moet nu afgelopen zijn met dit ongekende onrecht. Wij eisen een directe stop op alle fossiele subsidies.”
In de Franse stad Limoges zetten activisten van Extinction Rebellion een bankgebouw af als crime scene. Banken financieren de fossiele industrie. De klimaatrebellen willen dat daarmee gestopt wordt.
Meer over:
extinction rebellion, frankrijk, fossiele industrie, klimaatcrisis, a12, nieuws, rob jetten, den haag