© cc-foto: Denmen
Op de Brabantse vliegbasis Volkel, waar sinds de jaren '60 Amerikaanse kernwapens zijn gestationeerd, is een ongeluk gebeurd met een kernbom. Dat concluderen wetenschappers op basis van toevallig gepubliceerde beelden. Defensie zwijgt in alle talen.
Het ongeluk kwam aan het licht tijdens een presentatie voor studenten in 2022 in het Los Alamos Laboratorium in de VS. In die presentatie wordt een foto getoond van drie militairen rond een kernwapen van het type B61. Er staat nog een vierde man bij die toekijkt. Op de foto is iets raars te zien aan de staart van de bom. Normaal zitten er vier vinnen, hier maar drie. Er lijkt tape achterop de bom te zitten. Volgens kenners hoort dat niet en is de bom dus beschadigd. Maar wat er precies is fout gegaan is niet bekend. Ook niet of het gevaarte misschien is gevallen en hoe gevaarlijk dat was.
Het vreemde en verontrustende voorval werd ontdekt en naar buiten gebracht door de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers (FAS). Vervolgens berichtte onder meer The Guardian erover. De Amerikaanse defensie heeft als beleid dat er nooit wordt gesproken over ongelukken met atoombommen. De wetenschappers wijzen er zoals gebruikelijk op dat niet alles duidelijk is en niet onomstotelijk vaststaat dat het op de foto om een echte bom gaat. Het zou ook een model kunnen zijn voor trainingsdoeleinden. Ook staat niet vast dat de beschadiging het resultaat is van een ongeluk. Het zou in theorie ook om het resultaat van een training kunnen gaan.
Omroep Brabant meldt dat op de basis naar verluidt 22 kernbommen liggen van het type B61 versie 12. Dergelijke bommen kunnen onder een F-16 of F-35 gehangen worden. Een dergelijke bom zou instelbaar en kan 0,3 kiloton laten ontploffen maar ook ruim 300 kiloton. De atoombom op Hiroshima had een kracht van 15 kiloton. Er zijn verspreid over vijf landen in Europa zes bases waar Amerikaanse kernwapens liggen. In Europa hebben verder Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk eigen kernwapens.
cc-foto: Denmen