Om de emancipatiegolf op gang te brengen is het wel nodig dat ex-moslims uit de kast komen, zichzelf verenigen, en het debat over dit onderwerp aangaan
Gert Jan Geling schreef dit artikel samen met Fatima El Mourabit, Voorzitter Platform Nieuwe Vrijdenkers, Humanistische Verbond
In onze huidige samenleving kennen we volop emancipatiebewegingen. De vrouwenbeweging, de LHBTI, en onder verschillende etnische minderheden bijvoorbeeld. In religieuze hoek lijkt het ietwat stiller te zijn. De emancipatie van niet-religieuzen lijkt zich daar al in het verleden voltrokken te hebben, en onder meer het Humanistisch Verbond is hieruit voortgekomen. Maar de gedachte dat de emancipatie van alle niet-religieuzen al geheel is voltooid, is een misplaatste. Want binnen orthodoxe groepen van verschillende religies is openlijk met het geloof breken nog steeds iets problematisch. En met name binnen de islam zien we op dit moment de grootste groep die hiermee worstelt.
Want in onze samenleving zijn er volop ex-moslims, alleen komen zij voor het overgrote deel er niet openlijk voor uit. Velen van hen pretenderen naar buiten toe nog steeds moslim te zijn, of zwijgen simpelweg over het onderwerp. Sommigen kennen vrijwel geen andere ex-moslims en denken dat zij de enigen zijn. Anderen weer zoeken juist online en offline naar mede ex-moslims en vinden daar gelijkgestemden en ook steun. Slechts een enkeling wil in de media over dit onderwerp spreken.
Het moge duidelijk zijn dat er nog steeds een groot taboe rust op het verlaten van de islam, en dat als gevolg daarvan de emancipatie van ex-moslims nog niet geheel op gang is gekomen. Maar tegelijkertijd woedt er op dit moment wel een veenbrand. Een veenbrand die elk moment uit kan slaan, en die kan leiden tot een golf van secularisering in islamitische kring. Om die emancipatiegolf op gang te brengen is het wel nodig dat ex-moslims uit de kast komen, zichzelf verenigen, en het debat over dit onderwerp aangaan. Want uit zichzelf zal de acceptatie van het zijn van een ex-moslim, de normalisering van het zijn van een ongelovige en de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn, niet tot stand komen.
Sinds enige tijd bestaat er binnen het Humanistisch Verbond een platform voor ex-moslims, het Platform Nieuwe Vrijdenkers, waar ex-moslims elkaar ontmoeten en zich gezamenlijk inspannen om op te komen voor de vrijheden en rechten van ex-moslims in Nederland. Vanuit dat perspectief zouden we dan ook hierbij een oproep willen doen: Ex-moslims, laat van je horen! Je bent als ex-moslim niet alleen, maar met velen. En samen sta je sterker. Het is voor zowel ex-moslims zelf maar ook voor onze samenleving van belang dat je op een gezonde wijze kunt breken met je religie, en dat je in dit land vrij kunt zijn om uit te komen voor wie je bent.
Ben je ex-moslim en wil je in contact komen met andere ex-moslims? Contacteer ons dan ( fatima@humanistischverbond.nl ). Wil je ex-moslims steunen? Spreek je dan uit over dit onderwerp. En dan niet door je te keren tegen de islam, maar door in plaats daarvan op te komen voor vrijheid. Leer ook om islam niet langer te koppelen aan etniciteit. Aïsha en Mehmet kunnen immers net zo goed atheïst als moslim zijn. Ook de steun van moslims is van belang. Wil je als moslim aan deze zaak bijdragen? Steun dan je ex-geloofsgenoten. Want evenmin als jij willen zij zich anders voor hoeven doen in hun leven.
Pas wanneer moslims, ex-moslims en niet-moslims zich gezamenlijk uitspreken voor de vrijheid om uit de islam te stappen en er normalisering en acceptatie op dit gebied optreedt kunnen we de emancipatie van ex-moslims als voltooid beschouwen. Maar zover is het nog lang niet. Daarom is het nu van belang dat er vanuit zowel de politiek als de samenleving wordt ingezet op deze emancipatie, en dat ex-moslims zich uitspreken, elkaar opzoeken, en gezamenlijk proberen om te werken aan een betere samenleving voor allen.