Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie wil omstreden landbouwgif glyfosaat nog eens tien jaar toestaan

  •  
20-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1308 keer bekeken
  •  
ANP-441792522

De Europese Commissie wil de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog eens tien jaar lang toestaan. Dat meldt ANP. Als een ruime meerderheid van de EU-landen zich er niet tegen verzet, mag het bestrijdingsmiddel tot minstens 2033 worden gebruikt.

Tegen het gebruik van glyfosaat, bekend als onder meer het veelgebruikte Roundup van fabrikant Monsanto, is veel weerstand. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het middel kankerverwekkend is en onder meer de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Daarnaast is het middel funest voor de natuurdiversiteit onder andere doordat het ook bijen en andere belangrijke verstuivers vergiftigt.

Desondanks ziet de Europese Commissie, in navolging van voedselwaakhond EFSA, niet genoeg redenen om glyfosaat te verbieden. Van onaanvaardbare risico's zou volgens onderzoeken geen sprake zijn. Eerdere oxicologische studies op basis waarvan de omstreden onkruidverdelger glyfosaat door de Europese Unie al als veilig werd bestempeld, bevatten “ernstige tekortkomingen” en voldoen in veel gevallen niet aan internationale richtlijnen. Dat bleek al eens uit onderzoek van Zembla. De Europese Commissie wil nu wel beperkingen instellen die bijvoorbeeld moeten voorkomen dat het middel zich na het sproeien door de lucht of via waterlopen verspreidt.

De huidige vergunning voor glyfosaat loopt 15 december af. De EU kan die voor vijftien jaar verlengen, maar de commissie kiest voor tien jaar. De EU-landen stemmen 13 oktober over het voorstel. Als een ruime meerderheid van vijftien lidstaten met voldoende inwoners het niet afwijst, gaat het door. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Luxemburg hebben bedenkingen, maar het is onwaarschijnlijk dat zoveel landen zich ertegen keren. Tot dusver heeft slechts één lidstaat dat gedaan, aldus een EU-bron. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft landbouwminister Adema opdracht gegeven tegen de toelating te stemmen. Desondanks zegt het ministerie dat "Nederland nog geen positie ingenomen" heeft. Het laat de uitspraak van de Kamer "uiteraard zwaar meewegen".

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.