De voorgestelde actiepunten voegen vrijwel niets toe aan de maatregelen die landen tóch al nemen
Zeven Europese landen, waaronder Nederland, hebben zich in een nieuw initiatief genaamd Export Finance for Future (E3F) gecommitteerd aan het vergroenen van hun exportsteun. Hoewel een dergelijk initiatief een langgekoesterde wens is van veel maatschappelijke organisaties wereldwijd, plaatsen ze grote vraagtekens bij de inhoud van het initiatief. In een gezamenlijke verklaring concluderen ze dat de ambities van E3F lang niet ver genoeg gaan.
Exportsteun, bedoeld om handel en investeringen vanuit rijke landen in andere – meestal armere – landen te bevorderen, gaat momenteel voor meer dan de helft naar risicovolle fossiele projecten. De zeven landen achter het initiatief zijn het er inmiddels over eens dat fossiele exportsteun beperkt moet worden. De maatschappelijke organisaties die daar jarenlang voor gepleit hebben – waaronder een aantal Nederlandse zoals Both ENDS – juichen de lancering van E3F van harte toe, maar zijn ook bezorgd. De voorgestelde actiepunten voegen vrijwel niets toe aan de maatregelen die landen tóch al nemen, zoals het stoppen van steun aan de steenkoolindustrie, het stimuleren van ‘groene’ producten en het transparanter zijn over steun aan de olie- en gassector. Oude wijn in nieuwe zakken dus.
De wetenschap is glashelder: om klimaatopwarming te beperken tot een minder gevaarlijk niveau moeten we afzien van nieuwe olie- en gasprojecten. Zelfs als alle landen vandaag zouden stoppen met het gebruik van steenkool, zou alleen al het gebruik van de olie- en gasreserves uit de reeds bestaande velden de gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging tot boven de 1,5° C duwen.
Ook lokale gemeenschappen, de natuur en de plaatselijke economie hebben vaak zeer te lijden onder fossiele projecten. Nederland overweegt momenteel een exportkredietverzekering ter waarde van meer dan 600 miljoen euro te verlenen aan onder andere Van Oord, voor baggerwerkzaamheden in een omstreden gasproject in Noord-Mozambique. Omstreden, omdat het gasproject al jaren bijdraagt aan geweld met vele dodelijke slachtoffers – dat recentelijk weer escaleerde en op veel plekken in het nieuws kwam – en aan een ontwrichte samenleving en een niet te stoppen vluchtelingenstroom. De seinen voor dit project op het gebied van mensenrechten, milieu- en klimaat stonden allang op rood. Nu, in het licht van het E3F-initiatief, wordt andermaal duidelijk dat Nederland er geen exportsteun aan moet verlenen.
Nederland is eind dit jaar de host voor het eerstvolgende overleg met alle zeven E3F-landen en dat geeft ons land een mooie gelegenheid om tot die tijd alvast de daad bij het woord te voegen. Nederland moet, net zoals het Verenigd Koninkrijk vorige maand aankondigde, direct stoppen met het verlenen van exportfinanciering aan nieuwe fossiele projecten zoals in Mozambique. In plaats daarvan kan het echt duurzame en groene projecten in het buitenland ondersteunen die niet alleen helpen klimaatverandering te beperken, maar die bovendien worden gedragen door de plaatselijke bevolking omdat ze er nu en in de toekomst baat bij heeft.
het hele idee dat je in een coalitieland voor het landsbestuur alles maar tot het laatste moment aan hoofdelijke stemmingen moet overlaten heb ik nooit in gelooft. Dat konden de gevestigde partijen niet toen ze nog gewoon twee partijen coalities hadden. Als je een stipje aan de horizon wil bereiken. Zoiets als destijds het poldermodel. Dan moet je ook het zuur kunnen brengen niet alleen het zoet. Ergens zal dat azc moeten staan, ergens moet die windmolen neergezet worden en iemand moet er betalen voor de vergrijzing.
Op https://www.telegraaf.nl/nieuws/1104161727/insiders-schetsen-ontluisterend-beeld-van-prinsjesdag-overleg-pieter-was-in-alle-staten: "’Geschreeuw en emotionele uitbarstingen’
Insiders schetsen ontluisterend beeld van Prinsjesdag-overleg: ’Pieter was in alle staten’ Leon Brandsema en Inge Lengton".
Volledig te lezen op https://archive.is/YR3nL.
Er staat vanalles in dat artiekel. Die 'emotionele hoepeltjes' zijn maar een klein onderdeeltje van het hele plaatje. Om daar dan weer het zoveelse kraak Omtzigt stuk van te maken is bijzonder.
Alsof ze het iets uitmaakt ze krijgen dik betaald, niet dat ze het hardwerkend verdienen en zich scheel betalen aan zorgverzekeraars en belasting brandstof ochnee go with the flow een doe alsof het je interesseerd.
Het zou me niet verbazen als door toedoen van Omtzigt Laurentien de handdoek in de ring heeft gegooid, hij was de eerste die begon te stuiteren tegen de hoge kosten van de herstel operatie, nou kan dat op zich terecht zijn, als dat echter ingegeven is door z’n onbedwingbare neiging overal invloed op te hebben wordt het wat mij betreft hoogst irritant, als hij bovendien zelf in de kamer heeft ingestemd met maatregelen die overeenkomen met de regeling die hij nu aanvalt dan wordt het strontvervelend, dit soort wisselingen van standpunten en het verdoezelen daarvan loopt als een rode draad door zijn politieke loopbaan, daarbij acht hij zichzelf een groot staatkundig ziener, zijn theorietjes gebrekkig omdat hij niet verder komt dan procedureel geneuzel en menselijke maat mist, in de huidige constructie komt het op me over als in het land der blinden is éénoog koning, ik durf te wedden dat je met een AI programma met veel imput data en een duidelijk gedefinieerd doel beleid kan genereren waar zeker PO een punt aan kan zuigen, dat het een treurig gevalletje leuk geprobeerd maar volstrekt ontoereikend wordt.
Ik dacht dat financien nu net altijd al een van de zaken zou zijn waarover iedereen het eens zou moeten zijn. Niet een van de vrije kwesties. Daarover geschokt te doen lijkt me dus misplaatst.
Het is een flut kabinet. Maar dat kan je ook beschrijven op een niet flutte manier.
Dat wantrouwen van Omtzigt in het kabinet is geheel terecht, natuurlijk, maar hij heeft zichzelf in deze situatie gebracht door in de fuik te zwemmen die voor hem was uitgezet.
(Kenmerkend: toen Omtzigt door een journalist op TV werd gevraagd of het Katshuisoverleg goede resultaten had opgeleverd, bleef hij aanvankelijk een poosje stamelen).
@ Olav Meijer - Voorlopig hebben we het over het Catshuis - vernoemd naar Jacob Cats, de dichter. Mocht Yesilgöz daar onverhoopt ooit haar intrek nemen, dan kun je zijn spelling inderdaad wijzigen in de door u nu al gehanteerde schrijfwijze...
@ a.doorgeetst:
:)
Je hebt gelijk,ik wist dat eigenlijk ook wel, maar heb even niet goed op de spelling gelet.
Laten we hopen dat het nooit Katshuis zal worden.
@ Olav Meijer - 't Was maar een klein ding, een kleine verschrijving, zeker op de gehele geschiedenis van de Nederlandsche parlementaire democratie in de 20ste en éénentwintigste eeuw. Maar de taalpurist in mij was vroeg wakker en ik rammel graag wat op mijn pc. Wel lijkt jouw toetsenbord enigszins dyslectisch te zijn. Pas je op met Chinese sjoemelsoftware
en met het produceren van teksten met behulp van Kunstmatige Intelligentie, want die kan dit soort kleine oneffenheden ook veroorzaken...
a.doorgeest:
Ik vergeet helaas nog wel eens mijn typewerk te corrigeren, wat wel moet gebeuren, omdat ik een matige, twee- tot drievingerige typer ben. :)
Van "Kunstmatige Intelligentie" heb ik nog nooit gebruik gemaakt, en verwacht dat ook niet te doen. Dat lijkt me dodelijk voor de eigen creativiteit.
@ Olav Meijer - Zo is het ook, een niet ter zake opmerking van mijn kant. Het spreekt voor zich dat ik je weldoordachte bijdragen liever lees dan gesamplede surrogaten van AI. Mocht het met de huidige hittegolf zo doorgaan, dan zal ik mijn eigen hersenimplantaat toch weer voor een onderhoudsbeurt naar Hans Anders moeten sturen. Dit gaat zo niet langer...
"Je hebt ze nodig maar je wordt er knettergek van."
Wie je niet nodig hebt zijn degene die als de inhoud niet zint het over de vorm gaan hebben. Die mensen zijn vlug verplaatst naar functie elders. Geen enkele toegevoegde waarde.
" een gedetailleerd regeerakkoord, pardon hoofdlijnenakkoord "
Het hoofdlijnenakkoord is onvoldoende uitgewerkt.
De partijen wilden bewijzen dat ze een regering konden vormen, terwijl ze het over allerlei dingen nog oneens waren.
Daarom willen ze nu de regering bijsturen, maar ze zijn onderling nog niet eens welke kant op.
Mooi zo, laat Pieter Omtzigt het kabinet streng controleren en voor zoveel ergernis bij de PVV, VVD en BBB zorgen dat het kabinet binnen de kortste keren klapt en er daarna een kabinet door het politieke midden komt.
Dit regelrechte fulltime volwaardige kabinet gaat heel vroegtijdig uit elkaar vallen. Let maar op. Hun geloofwaardigheid ligt al volledig aan duigen. De onderlinge verhoudingen tussen de kabinetsleden is zichtbaar tot een absoluut dieptepunt gedaald. Ze zijn alleen nog om de peilingen bij elkaar.
De verschillen zijn dan ook veel te groot.
Omtzigt is een detaillist.
Bbbbbb is een agrolobbyclub die alleen maar verstand heeft van landbouw.
De vvd is enkel en alleen een belangenbehartiger van het bedrijfsleven en ook niet meer dan dat.
Wilders is volledig ontmaskerd als fascist die alles heeft verprutst.
Er blijft teveel beleid liggen om er een geloofwaardige regering van te maken.
Ik denk dat ze het hoofdlijnen akkoord tot een regeer programma aan het uitwerken zijn. Dat is het plan dat al bekend was. Op een gegeven moment presenteren ze het.