Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europarlement baalt van vredesprijs Aung San Suu Kyi

  •  
12-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10424891844_9908fc3e75_k
Het Europees Parlement zit met de Sacharovprijs voor Aung San Suu Kyi in zijn maag. De huidig politiek leider van Myanmar ontving de prestigieuze mensensrechtenprijs in 1990 voor haar strijd voor de democratie in het land. Anno 2017 laat ze als premier zien zich het lot van de onderdrukte Rohingya moslimminderheid totaal niet aan te trekken. In het Europees Parlement gaan stemmen op om Suu Kyi de prijs weer af te nemen.
De Rohingya zijn al jaren het slachtoffer van stelselmatige onderdrukking vanuit de overheid, dat gepaard gaat met geweld en moordpartijen gepleegd door zowel het leger als ook aanhangers van de extremistische boeddhistische Ma Ba Tha beweging. Nadat vorige maand het geweld tegen de Rohingya opnieuw flink toenam, zijn al meer dan 300.000 Rohingya gedwongen naar buurland Bangladesh gevlucht. De hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties sprak van ‘een klassiek voorbeeld van etnische zuivering ’.
In het Europees Parlement heeft Guy Verhofstadt, fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), voorzitter Antonio Tajani gevraagd actie te ondernemen. Verhofstadt zei daarover:
‘We hebben Aung San Suu Kyi in 1990 de Sacharovprijs gegeven. We moeten dat als hefboom gebruiken om de autoriteiten in Myanmar onder druk te zetten. Dat Suu Kyi de berichten over etnische zuivering afdoet als fake news, is niet de reactie die we mogen verwachten.’
De fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) sluit zich bij die oproep aan. De Britse conservatief Sajjad Karim heft Tajani gevraagd de prijs weer af te nemen. Volgens hem is het een klap in het gezicht van alle andere winnaars van de prijs dat Suu Kyi deze ook in het bezit heeft:
‘Als een trotse moslim en verdediger van de mensenrechten, vind ik het pijnlijk om te zien hoe er in Myanmar wreedheden op zo’n grote schaal worden begaan. Erger nog is om te zien hoe een voormalig baken van hoop, Aung San Suu Kyi, ontkent dat zulke zaken gebeuren en blijkbaar toelaat dat deze brutaliteiten doorgaan.’
Voorzitter Tajani heeft wil zich vooralsnog niet over de kwestie uitspreken. Hij liet weten dat ‘het moeilijk is om in te grijpen in beslissingen die in het verleden zijn genomen, louter op basis van iemands huidige gedrag’. Tajani heeft gezegd zich verder te laten informeren alvorens hij een duidelijk standpunt inneemt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor