Nieuwe rekenmethode Eurostat kost Nederland honderden miljoenen extra aan EU-afdracht en Ontwikkelingssamenwerking
Een nieuwe Europese rekenmethode van het Europees statistisch bureau Eurostat maakt dat de omvang van de Nederlandse economie ineens een stuk groter is, waardoor Nederland volgend jaar enkele honderden miljoenen euro’s extra kwijt zal zijn aan afdracht aan de Europese Unie en Ontwikkelingssamenwerking. Dat meldden bronnen rond het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de ‘bevriende’ oppositiepartijen woensdag aan het ANP.
Omdat de Nederlandse uitgaven voor de EU en Ontwikkelingssamenwerking een percentage van het bruto binnenlands product vormen, zullen de uitgaven met het bbp meestijgen. Een eerste herziening van cijfers over 2010 door het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam al 45 miljard euro (7,6 procent) hoger uit. Een veel grotere correctie dan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eerder verwachtte. Mogelijk moet de correctie op uitgaven ook met terugwerkende kracht worden toegepast.
De rekenkundige tegenvaller komt op hetzelfde moment naar buiten als een IMF-rapport , waarin voorspeld wordt dat het begrotingstekort van Nederland de komende jaren flink gaat krimpen. Het IMF verwacht dat het Nederlandse tekort dit jaar terugloopt van 3,1 naar 3 procent van het bbp en daarna verder, tot 1 procent in 2018 en 0,6 procent in 2019. Of deze voorspellingen nog haalbaar zijn met de zwaardere lasten als gevolg van de nieuwe Europese rekenmethode, is nog onduidelijk.