Wat zeker belangrijk is om te melden is dat de demonstraties in Soedan, die nu bijna 5 maanden duren, nog steeds gaande zijn
Sinds het leger de Soedanese president Bashir op 11 april afgezet heeft, verkeert het land in een machtsstrijd tussen enerzijds Saoedi-Arabië, Egypte en Verenigde Arabische Emiraten, die graag het leger aan de macht willen hebben, en anderzijds het Soedanese volk dat snakt naar democratie, vrede en rechtvaardigheid.
De Arabische landen zien graag de vicevoorzitter van de militaire raad, generaal Mohamed Hamdan Dagalo alias ‘Hemeti’, de macht naar zich toe trekken samen met raadsvoorzitter Burhan. Vooral omdat die twee mannen in zeker zin direct betrokken waren bij de samenwerking tussen het Soedanese leger en de Arabische coalitie die de oorlog in Jemen voert. Sterker nog, Burhan was direct betrokken bij het leveren van manschappen aan Jemen en de meeste soldaten die daar vechten zijn onderdeel van het Janjaweed leger van Hemeti. Zij begrijpen heel goed dat een democratische burgerregering in Soedan de huidige balans in het Midden-Oosten kan verstoren. Gezien dat geen enkel land uit de regio de mankracht kan leveren, willen ze koste wat kost zorgen dat het leger in Soedan de macht houdt.
Na 30 jaar Bashir aan de macht wil het volk vrijheid. Wat zeker belangrijk is om te melden is dat de demonstraties in Soedan, die nu bijna 5 maanden duren, nog steeds gaande zijn. Het zijn heel vredige demonstraties. Ondanks de harde hand van de geheime dienst.
Ik hoorde ook van veel mensen die op het plein voor de legerbasis zijn geweest, waar de demonstranten sinds 6 april aan het bivakkeren zijn, dat alles daar goed georganiseerd is. Dat geeft aan dat deze revolutie niet alleen tegen Bashir en zijn partij was, maar juist tegen de hele systeem. Bijvoorbeeld als je op het plein komt, word je gefouilleerd door heel vrolijke mensen die jou zingend fouilleren. Op het plein lopen ook mensen rond met tassen en vragen je als je geld hebt om te doneren en als je geen geld hebt mag je geld nemen uit de tassen. Daarnaast heb je ook een veldziekenhuis waar artsen gratis mensen helpen. Bovendien zijn er mensen die thuis of op het plein eten maken voor de demonstranten. Kortom, het is meer een festivalplein geworden voor het volk dat graag het feest van de democratie wil vieren .
Om een klein voorbeeld te geven van hoe georganiseerd het leven van de demonstranten daar is: op het plein kom je christenen, moslims, vrouwen, mannen, jongeren, kinderen, eigenlijk alle bevolkingsgroepen tegen. Ze helpen elkaar en ze streven naar het wederopbouw van het land.
Helaas verlopen de onderhandelingen tussen het leger en de oppositie tot nu toe niet soepel. Natuurlijk moet het heel erg moeizaam gaan, gezien de bemoeienis van de Arabieren. Daarom lijkt het mij nu echt tijd dat de EU en Nederland in zekere zin de bemiddelingsrol gaan overnemen, om ervoor te zorgen dat landen zoals Saoedi-Arabië, Egypte en Verenigde Arabische Emiraten niet de baas gaan spelen en de onderhandelingen te verstoren. Want alle normen en waarden waar het volk naar snakt zijn normen en waarden waar wij hier ook graag waarden aan hechten.
Om niet te vergeten dat wij in Europa veel belang aan hebben bij de-escalaties in de regio. Niemand heeft belang dat weer een land in oorlog beland. En we weten allemaal dat de Arabieren niets doen tegen de vluchtelingenstroom die naar Europa komt. Het minste wat Europa en Nederland kunnen doen is, de drie landen een halt toeroepen in Soedan.