Iedereen wist hoe de Grieken er voor stonden. Vanaf het begin en alle daarop volgende jaren.
NRC analyseert hoe het nu eigenlijk zit met de woede, geschoktheid en frustratie over de Grieken die er een staatshuishouding van Jan Steen op na blijken te houden. Wat blijkt? Het is allemaal toneel of het gevolg van een gebrek aan geheugen, hypocrisie en wegkijken. Vooral door Duitsland en Frankrijk.
Correspondent Caroline de Gruyter zet de feiten op een rij in een uitgebreid artikel (betaalde editie). Enkele opvallende punten.
– Bronnen bij zowel de centrale bank ECB als de Europese Commissie zeggen dat de belabberde staat van de Griekse economie vanaf het allereerste begin bekend was bij alle betrokkenen toen het land de eurozone werd binnengehaald: “Het was bekend dat ze meer dan 3 procent tekort en meer dan 60 procent staatsschuld hadden. Niemand maakte er een punt van. Griekenland kwam om politieke redenen bij de eurozone. Net als Italië.”
– Pogingen om de cijfers van Griekenland en andere eurolanden beter controleerbaar te maken werden in de loop der jaren steevast van tafel geveegd door Frankrijk en Duitsland want die wilden de vrijheid behouden om met hun eigen boeken te rommelen.
– “Hét probleem van de euro is dat politici en ambtenaren die haar destijds opzetten, in een andere wereld leefden dan hun opvolgers. Zij leefden in een zorgeloze tijd.” Iedereen dacht dat de problemen vanzelf wel over zouden gaan.
– De euro moest er komen omdat Duitsland na de val van de Muur herenigd was en naar de zin van Frankrijk een te grote machtsfactor zou worden. De gemeenschappelijke euro moest dat voorkomen.
– Toen in 2008 de schulden van landen de pan uit rezen omdat de banken gered moesten worden maakte niemand zich zorgen. Toen Griekenland eind 2009 zijn enorme begrotingstekort opbiechtte, zei toenmalig ECB-president Trichet kribbig: „Dit heeft geen effect op de euro.”
– De Gruyter constateert dat het probleem is dat eurozone geen politieke unie is, en te weinig democratie kent. Lidstaten weigeren meer macht over hun huishoudboekje uit handen te geven aan de EU die feitelijk de kas beheert. Daardoor is de boel nooit echt op orde te krijgen, speelt politiek altijd parten en kan zo elders hetzelfde weer gebeuren: “Een Grieks ongeluk zit in elk hoekje.”