Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa bloedt

  •  
19-05-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Lang koesterde ik gevoelens van haat jegens de euro omdat zijn intrede gepaard ging met forse prijsstijgingen in alle denkbare sectoren. Plotseling was je geld minder waard.
Het is niet eerder voorgekomen dat ik een voorstel van Wilders en Verdonk niet meteen naar de vuilnisbak verwees en er zelfs een kort moment iets zinnigs in ontdekte. Dat is blijkbaar een van de neveneffecten van de ongekende financiële crisis die niet alleen Griekenland, maar heel Europa teistert.
Wilders en Verdonk pleitten er recent voor om uit de euro te stappen en de gulden her in te voeren. Dit om te voorkomen dat Nederland de dupe zou worden van de financiële malaise in Europa, en een lening van 5 miljard euro aan de Grieken zou worden verstrekt. Even maakte mijn hart, dat zo lang verknocht was aan de sympathieke gulden, een sprongetje. Zou het kunnen, een terugkeer naar onze unieke en kleurrijke bankbiljetten?
Lang koesterde ik gevoelens van haat jegens de euro omdat zijn intrede gepaard ging met forse prijsstijgingen in alle denkbare sectoren. Plotseling was je geld minder waard. Feit is dat Nederland destijds, als braafste jongetje van de klas, de gulden voor veel te weinig geld van de hand heeft gedaan. We zijn toen simpelweg genaaid! Het is hetzelfde gevoel als bij een salarisonderhandeling voor je nieuwe baan akkoord gaan met het openingsbod omdat het overeenkomt met wat je in gedachten had. Maar achteraf sla je jezelf voor het hoofd als je hoort wat veel mindere collega’s uit het vuur hebben gesleept.
Het redden van Griekenland heeft met barmhartigheid weinig van doen. Eigenbelang is het, want als Europa Athene niet 110 miljard toestopt, gaat de euro eraan. Daarvan hoest Nederland 5 miljard op, waarbij het de vraag is of we ooit iets van die lening terug zullen zien. Ondertussen zitten de volgende mediterrane patiënten al in de wachtkamer, want ook Italië, Portugal en Spanje kampen met gigantische schulden. Door Europa is hier al 750 miljard euro voor gereserveerd.
Feit is dat de euro nu op het laagste peil staat sinds 2006. Erger nog is dat in Europa sprake is van de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en mogelijks zelfs sinds de Eerste Wereldoorlog. Althans, dat beweert Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank, in een interview dat maandag in Der Spiegel verschijnt. In heel Europa zullen daarom draconische bezuinigingen moeten worden doorgevoerd om niet ten onder te gaan aan de krankzinnige uitgaven van sommige lidstaten uit het recente verleden.
Terugkomend op het voorstel van Wilders en Verdonk: is het reëel om uit de euro te stappen? Hoezeer ik de laakbare financiële discipline van lidstaten ook vervloek, zeg ik nee! Nederland is altijd een van de grote pleitbezorgers van de euro geweest. Door uit de euro te stappen, zou Nederland een bom onder Europa plaatsen. Dat zou ons niet alleen internationaal schaden, maar de euro ook een flinke duw richting het ravijn geven. Het is net zoiets als enthousiast een langverwacht huwelijk aangaan en er na 8,5 jaar uitstappen met als reden dat je erachter komt dat je partner een enorm gat in de hand blijkt te hebben, en een levensbedreigende ziekte onder de leden heeft. Nee, weglopen is geen optie nu Europa voor de grootste vuurproef uit haar geschiedenis staat.
Dit artikel is eerder verschenen op MTNL Nieuws

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor