Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU trekt digitale regels aan, verkleint voordeelpositie tech-bedrijven

  •  
23-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1597 keer bekeken
  •  
ANP-445417665

Onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de Digital Services Act (DSA), een verzameling regels en wetten die de bescherming van burgers tegen big tech opvoeren en ervoor moet zorgen dat de scheiding tussen internet en de gewone wereld verdwijnt. Kort gezegd: wat offline verboden is, moet dat ook online zijn.

De grote tech-bedijven als Google en Facebook worden verplicht om illegaal materiaal en desinformatie, zoals haatzaaierij en terroristische propaganda, actief op te sporen en aan te pakken.  De bedrijven moeten ook hun datavraatzucht aan banden leggen. Ze mogen geen gegevens verzamelen over etniciteit, seksuele geaardheid of religie van gebruikers om die commercieel te exploiteren. Bij wel toegestane gepersonaliseerde reclame moet duidelijk zijn op basis waarvan die aan de gebruiker wordt voorgeschoteld en wie die betaalt. Ook moet bij opgedrongen content, zoals door YouTube aanbevolen video's., duidelijk gemaakt worden waarom die wordt aanbevolen. Datzelfde geldt voor de geautomatiseerde tijdlijn van sociale netwerken als Facebook, Twitter en Instagram.

Ook de verkoop van illegale, nagemaakte of gestolen goederen moet actiever bestreden worden.

 "Onze nieuwe regels zullen online gebruikers beschermen, de vrijheid van meningsuiting verzekeren en nieuwe kansen bieden voor bedrijven. Het is een sterk signaal aan mensen, bedrijven en landen wereldwijd," twitterde Ursula von der Leyen, de president van de Europese Commissie. De DSA- regels moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Het is de bedoeling dat ze in 2024 van kracht worden. Ze vervangen de oude regelgeving die bijna een kwart eeuw oud is en indertijd vooral was bedoeld om de digitalisering te stimuleren. Daardoor hadden internetbedrijven op veel vlakken een uitzonderingspositie. Nu internet op weg is een groter deel uit te maken van het persoonlijk leven dan de echte wereld wordt dat gewijzigd. De DSA gaat op aandringen van het Europees Parlement verder dan de Europese Commissie aanvankelijk van plan was, bijvoorbeeld bij de bescherming van gebruikers. De onderhandelingen vonden plaats onder leiding van Frankrijk dat er flink de vaart inzette, onder meer omdat president Macron nog voor de verkiezingen van komende zondag resultaat wilde boeken.

Er komt ook een verbod op zogenoemde ‘dark patterns’, dat zijn manipulatietechnieken waarmee internetbedrijven soms proberen mensen tot bepaalde voor henzelf nadelige keuzes te verleiden. Dat gaat onder meer om misleidende pop-up berichten die mensen aanzetten om ‘ja’ te klikken op het gebruik van alle cookies, terwijl andere keuzes moeilijker te vinden zijn.

De regels gelden voor iedereen maar zijn strenger voor de grootste bedrijven, met meer dan 45 miljoen gebruikers, omdat zij veel meer invloed hebben op de samenleving. Op overtreding kunnen enorm hoge boetes, tot 6 procent van de wereldwijde omzet,  volgen of zelfs een verbanning uit de hele EU. Het gezamenlijk optreden van de EU, met vrijwel de grootste economie ter wereld, maakt het voor big tech lastiger individuele landen te paaien tot gedoogbeleid.

Kim van Sparrentak, GroenLins-europarlementariër, zegt in een reactie: “Deze wet is een grote stap richting een vrij, veilig en democratischer internet. Nu nog vormen verschillende internetplatforms een regelrecht gevaar voor onze democratie met hun alleenheerschappij over onze online publieke ruimte. Daarbij maken ze winst met polariserende algoritmen en manipulatieve verdienmodellen, waarvan we weten dat ze systematisch desinformatie promoten. Deze wet legt dit vergaand aan banden. Een grote stap is dat het voorstel van GroenLinks is overgenomen om de grootste platforms te laten meebetalen aan hun eigen toezicht, net als in bankentoezicht. Van Sparrentak: “Aan sterke regels heb je weinig zonder streng toezicht. Grote techbedrijven maken miljardenwinsten en hebben meer geld dan sommige landen. Tegenover deze extreem grote bedrijven moet je een sterke toezichthouder stellen.”

Ook Paul Tang (PvdA) is opgetogen.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom ziet de nieuwe wetgeving als een verbetering: "Één ding staat vast: in deze vorm biedt de #DSA veel kansen om de komende jaren onze communicatievrijheid te vergroten!"

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor